Κουτσαίνουν τα κοκόρια και οι πουλάδες: Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως θεραπεύονται;

NYX


Καλησπέρα. Έχω κότες ελευθέρας βοσκής και το τελευταίο διάστημα κάποιες από τις νέες πουλαδες και κοκοράκια περίπου 5 μηνών άρχισαν να κουτσαίνουν. Τα έχω εμβολιασει όταν ήταν πιο μικρά, δοκίμασα πολιβιταμινες και ασβέστιο αλλά και βότανα στο σιτιρεσιο. Κάποια συνήλθαν αλλά κάποια όχι. Γνωρίζει κάποιος να μου πει γιατί συμβαίνει αυτό?

Απάντηση...
Φίλε μου έχει συμβεί και εμένα αυτό. Είχα πάρει πριν καιρό κοτόπουλα για κρέας και ενώ τα μεγάλωνα με σωστή διατροφή αυτά άρχισαν να κουτσαίνουν στα καλά καθούμενα. Δεν είχα δώσει κανένα φάρμακο και παρατηρούσα οτι ενώ κούτσαιναν, έτρωγαν έπιναν και αναπτύσσοταν μια χαρά. Ισώς λίγο πιο αργά απο τα άλλα κοτόπουλα. Έβλεπα οτι τα περιστατικά αυτά συνέβαιναν κυρίως σε κοκόρια (λόγω του οτι παίρνουν πιο γρήγορα βάρος και τα πόδια τους είναι πιο ψηλά). Σύμφωνα με έμπειρους πτηνοτρόφους που είχαμε συζητήσει τότε καταλήξαμε οτι τα περιστατικά συνέβαιναν λόγω αυξημένου τους βάρος!

Συγκεκριμένα για να καταλάβετε τι εννοώ, αυτά τα κοτόπουλα που προορίζονται για κρέας αναπτύσσονται γρήγορα σε βάρος και τα κόκκαλα τους αδυνατούν να παρέχουν την κατάλληλη στήριξη. Ουσιαστικά επειδή ο οργανισμός τους είναι "τροποποιημένος", ιβρίδια με απλά λόγια, αναπτύσσουν γρήγορα κρέας και τα κόκκαλα τους μένουν πολύ αδύναμα - εύθραυστα. Είναι αδύνατο να στηρίξουν τόσο μεγάλο βάρος όταν δεν έχουν πηγές σε ασβέστιο!

Ένας φίλος μου που παρήγαγε πολλά κοτόπουλα για κρέας φρόντιζε στη διατροφή τους να παρέχει μεγάλες ποσότητες ασβέστιου. Τους έδινε γάλα σε σκόνη η και σε υγρή μορφή μέσα στο φύραμα. Αυτό το έκανε για να πέρνουν δύναμη τα κόκκαλα και με αυτόν τον τρόπο πολύ σπάνια κούτσαιναν.

Τα πόδια τους καθώς κουτσάινουν κοιτάνε προς διαφορετικές κατευθύνσεις. 


Πολλές φορές βέβαια είναι και γεννετικό το θέμα και όσο καλή διατροφή και αν κάνουμε δεν μπορούμε να τα γιατρέψουμε. Φυσικά απώλεια της κινητικής λειτουργίας των ποδιών μπορούν να προκαλέσουν και ασθένειες, αλλά εγώ όσες φορές είδα πουλιά να κουτσαίνουν ήταν λόγω βάρους.

Τα κοτόπουλα που κουτσαίνουν μπορούν να σφαχτούν κανονικά και δεν είναι άρρωστα. Όταν κουτσαίνουν λόγω βάρους δεν ψωφάνε και δεν είναι πολύ αδύνατα. Απλώς επειδή δεν προλαβαίνουν να φάνε τόσο καλά όσο τα υγιή κοτόπουλα αναπτύσσονται πιο αργά.

Τα βιταμινούχα σκευάσματα που δίνουν ασυστόλως οι κτηνίατροι για εμένα είναι άχρηστα διότι όποτε έδωσα στα κοτόπουλα δεν είδα καμία απολύτως διαφορά. Μην αγοράζετε αυτά τα συνθετικά χημικά και αγνώστης προέλευσης προίοντα, διότι μπορείτε να δώσετε στις κότες σας χόρτα η αποφάγια απο το σπίτι και να τραφούν πολύ πιο σωστά.

Τα εμβόλια που κάνουμε στα κοτόπουλα έχουν να κάνουν με τις ασθένειες και οχι με τα γεννετικά προβλήματα η το υπερβολικό βάρος. Αν λοιπόν κουτσαίνουν τα κοτόπουλα μας φροντίζουμε να παρέχουμε καλή διατροφή και ασβέστιο και αν δεν δούμε αποτέλεσμα τότε συνεχίζουμε να ταίζουμε τα κοτόπουλα μέχρι να τα σρφάξουμε. Στην εποχή μας με τα ιβρίδια που κυκλοφορούν και τις διάφορες διασταυρώσεις, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και δεν έχει ουδεμία σχέση με ασθένεια τουλάχιστον σύμφωνα με την δική μου εμπειρία.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ. Ειδικό βάμμα πρόπολης που μπαίνει στο νερό τους για να μην αρρωσταίνουν ΠΟΤΕ! Καμία επιρροή σε κρέας-αυγά και άμεσα αποτελέσματα! Αποστολή πανελλαδικά μόνο με 4€ μεταφορικά. Τηλ 6992328889. Δείτε εδώ

   

loading...

4 σχόλια:

 1. Το φαινόμενο να στραβώνουν τα πόδια στα πουλερικά συμβαίνει στα υβρίδια κρεατοπαραγωγής,τα λεγόμενα κρεατόπουλα.Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα πουλερικά είναι υβρίδια,δλδ ταχείας πάχυνσης που για να μεγαλώσουν σωστά χρειάζονται φυράματα δλδ έτοιμα μείγματα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.Εφόσον τρώνε τέτοιες τροφές δεν θα πάθουν τπτ.Εάν όμως τρώνε μόνο σπόρους πχ καλαμπόκι ή σιτάρι,θα έχουν τέτοια προβλήματα.Τα στραβά πόδια είναι ευθέως ζήτημα έλλειψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων,όταν μάλιστα διαγνωστεί το πρόβλημα,είναι πλέον αργά και δεν επιδέχεται θεραπείας.Δεν θα το παρατηρήσετε πχ στις πουλάδες αυγοπαραγωγής,διότι δεν παίρνουν βάρος τόσο γρήγορα.Εάν κάποιος λοιπόν θέλει να μεγαλώσει σωστά κρεατόπουλα,θα το κάνει με έτοιμα φυράματα,και λίγο καιρό πριν τα σφάξει,θα τους δίνει σπόρους.Εάν πάλι κάποιος δεν θέλει καθόλου να δώσει φυράματα,και επιθυμεί τα πουλιά να μεγαλώσουν όπως παλιά μεγάλωναν οι κότες στα χωριά,δεν θα πάρει κρεατόπουλα,αλλά χωριάτικες κότες,που φυσικά δεν γίνονται τόσο μεγάλες ούτε παχαίνουν τόσο γρήγορα,αλλά είναι πουλιά που μπορούν κάλλιστα να μεγαλώσουν με σπόρους και φυσικά σε ελέυθερη βοσκή.Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ελληνικές Κότες3 Αυγούστου 2015 - 10:38 μ.μ.

  Πολύ σωστή περιεκτική και χρήσιμη η παρέμβαση σου φίλε μου Γιώργο! Θα αναρτηθεί σύντομα ως ξεχωριστή ανάρτηση στο blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σε ευχαριστώ!Αν κρίνεις χρήσιμο να κάνεις τροποποιήσεις στο κείμενο,έχεις το ελευθέρας!Να κάνω μια άσχετη ερώτηση:Πως ξεχωρίζω τις χωριάτικες κότες,αυτές δλδ που λένε βλαχόκοτες απο τα υβρίδια?Ένας γνωστός απο Αλβανία έχει φέρει ένα κοπαδάκι τέτοιες,κάθονται κλώσσες εύκολα ειναι μαύρες με νότες λευκού(καμία σχέση με τις δικές μας τις κατσουλάτες),αλλά ειναι θα έλεγα μικρόσωμη φυλή.Αυτές πχ τι θεωρούνται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ελληνικές Κότες4 Αυγούστου 2015 - 1:42 μ.μ.

  Οι ντόπιες κότες είναι μικρόσωμες γεννάνε λίγα αυγά και δεν αρρωσταίνουν εύκολα. Σε χρώματα και σωματότυπο όμως μπορείς να τις συναντήσεις με ποικιλία σε όλη την Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *