Κτηνίατρος ξεσκεπάζει τους απατεώνες για τις αρρώστιες στις κότες




«Όταν θέλετε μια διάγνωση για το τι έχουν οι κότες στο ''πόδι'' , μάλλον θα σας πουλήσουν κάποια βιταμίνη, ή ευρέως φάσματος αντιβίωση ακόμα χειρότερα, που πιθανώς να μην λύσουν το πρόβλημα».

Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω εκ μέρους των κτηνιάτρων, γράφοντας τα παρακάτω:
Η αποτελεσματικότητα του όποιου σκευάσματος (βιταμίνη, αντιβιωση ,αντικοκκοδιακό) εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση. Αυτή, σε καμια περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στο ''κατάστημα'', αλλά απαιτεί από τον κτηνιατρο να μεταβεί στο χώρο που βρίσκονται τα πτηνα, να κάνει πιθανώς νεκροψία στα πεθαμένα, να πάρει δείγματα για ανάλυση....εξυπακούεται βέβαια οτι ο κτηνιατρος, δεν θα πληρωθεί μόνο την αξία του φαρμάκου, αλλά την επίσκεψη, τις εξετάσεις, κ.τ.λ.!





Αυτό σημαίνει η κτηνιατρική διάγνωση σε ένα πρόβλημα. Όταν περνάτε λοιπόν από το '' μαγαζί'', και θέλετε μια διάγνωση στο ''πόδι'' για το τι έχουν οι κότες, μάλλον θα σας πουλήσουν κάποια βιταμίνη, ή ευρεως φάσματος αντιβίωση, ακόμα χειρότερα, που πιθανώς να μην λύσουν το πρόβλημα σας.
Όσο για τον ''παλιό'' στην πτηνοτροφία, αυτός ξέρει τι κάνει καλό στα πουλια, αλλά χωρίς το όποιο επιστημονικό υπόβαθρο, έχει πολλές πιθανότητες να σας πεί λάθος γιατροσόφι, ή λάθος τρόπο χορήγησης.Μην ξεχνάμε οτι όλοι έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε τις αποδόσεις μας στην ιατρική πτηνών, και πολλές φορές θυμόμαστε μόνο τις επιτυχίες και όχι τις αποτυχίες από ένα γιατροσόφι που χρησιμοποιούμε!

Λίγο σεβασμό λοιπόν στους επαγγελματίες υγείας κτηνών, και να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι...ευχαριστώ!!!
Μαντζιαβάς Αναστάσιος, κτηνίατρος.

Καλησπέρα σας!
Τυγχάνει να έχω χάσει πολλές ζωές από λάθη κτηνιάτρων. Και δεν θα συγχωρέσω ποτέ και κανέναν για τα λάθη που έκαναν. Το θέμα δεν είναι η αλόγιστη χορήγηση αντιβιώσεων και βιταμινών, άλλα και τα βασικά λάθη στις δοσολογίες των φαρμάκων. Δεν ξέρω ποια εμπειρία μου να πρωτοαναφέρω, τότε που έτρεχα να πάρω αντιβίωση για τα καναρίνια και μου έδωσε 10 φορές μεγαλύτερη δοσολογία και ψόφησαν; Τότε που έτρεχα με τις κότες ζωντανές και νεκρές, και ο καθένας έπαιρνε χρήματα και έδινε από ένα διαφορετικό φάρμακο; (έχασα όλες μου τις κότες τότε) Ακόμα έχω συλλογή τα χάπια και τις αντιβιώσεις που μου είχαν δώσει. Δεν ξέρω ειλικρινά τι να πρωτοθυμηθώ.

Αλλά το θέμα είναι ποιός πρέπει να λογοδοτήσει για όλες αυτές τις ζωές που χάθηκαν τζάμπα;

Σίγουρα δεν μπορούν να μπούν όλοι οι κτηνίατροι στο ίδιο τσουβάλι, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι (αν όχι οι περισσότεροι) όμως εγώ βίωσα άσχημες καταστάσεις,  κανείς δεν μπόρεσε να με βοηθήσει (στο Αγρίνιο) και το χειρότερο το εκμεταλλεύτηκαν κιόλας. Πουλώντας βιταμίνες, χάπια για σκουλήκια, αντιβιώσεις και ότι άλλο φαντάζεστε.

Τρέφω υπέρμετρη αγάπη για τα ζώα, είναι η ζωή μου, και πιστεύω το ίδιο θα επρέπε να συμβαίνει και από τη πλευρά των κτηνιάτρων. Όλων των κτηνιάτρων εφόσον επέλεξαν να κάνουν την ίαση των ζώων επάγγελμα ζωής. Να μην γίνονται τα χρήματα αυτοσκοπός διότι κρίνονται ζωές από αυτά.

Χαίρομαι πολύ που έστω και ένας κτηνίατρος απο την Ελλάδα μπήκε στο κόπο να σχολιάσει εδώ. Διότι αν δεν ακούσετε και τα παράπονα μας πως θα γίνετε και εσείς καλύτεροι;

Προσωπικά είχα σαν όνειρο να σπουδάσω Κτηνίατρος όμως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα πέρασα Πολιτικός Μηχανικός στο πολυτεχνείο. Λάθος η Σωστό αυτό έγινε, και ελπίζω ακόμη και χωρίς εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις να μπορέσω βάση της εμπειρίας μου να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για τα πτηνά και τα ζώα μου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση
Χάρης Σταμάτης. Διαχειριστής.

   

3 σχόλια:

  1. Μονο μια πανεπιστημιακη κλινικη μπορει να δωσει ακριβεις γνωματευσεις για μια πτηνονοσο με νεκροψια η ζωντανο πτηνο γιατι εχει τα καταλληλα εργαστηρια και τον καταλληλο εξοπλισμο με το καταλληλο επιστημονικο δυναμικο.Αν δεν κανω λαθος το τελευταιο συγγραμαμμα πτηνοπαθολογιας των φοιτητων κτηνιατρικης ηταν του κ.Αρτοποιου και δεν ξερω ποσα χρονια το μαθημα αυτο γινεται μονον με σημειωσεις.........οποτε τι ειδους γνωματευση μπορει να κανει ενας κτηνιατρος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι να αποφεύγουμε τις γενικευσεις και τους αφορισμούς.Υπάρχουν πιστοποιημένα εργαστηρια και εκτός πανεπιστημίου που δίνουν διαγνώσεις σε συνεργασία με τον κτηνίατρο που θα επισκεφτεί το πτηνοτροφείο.
    Και η πανεπιστημιακή κλινική (του ΑΠΘ τουλάχιστον) το σύγγραμμα του κ. Αρτοποιού διδάσκει και κάνει σωστες διαγνώσεις, αλλιώς η πτηνοτροφία στη χώρα μας θα είχε σοβαρά πλήγματα.
    Ευχαριστώ και πάλι, Μαντζιαβάς Αναστάσιος, κτηνίατρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα,
    έχω έναν κ μοναδικό κόκκορα ως pet, ο οποιος βρεθηκε πριν 2μιση χρόνια μεσα στον κήπο μου. Δεν έχει εμβολιαστεί κ ζει μόνος του μεσα στον κήπο. Τα Χριστούγεννα επειδή έπρεπε να φύγουμε, για να έχει επίβλεψη, τον πήγαμε σε ένα κοτέτσι φιλικο, με 10 περίπου κότες κ 2 κοκόρια όπου έμεινε για 5 μερες. (μέγα λάθος, αλλά δν ξέρω ούτε από κοκκόρια ούτε από κοτέτσια.. μόνο από σκυλιά)
    Εχτες (1η Ιανουαριου) παρατήρησα ότι είχε σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα με υποκίτρινα εκκριματα κ διάρροια λευκή. Τον έβαλα σε ζεστό εσωτερικό χώρο κ σήμερα εφαγε λίγο ψωμάκι μουσκεμένο με βαμα ρίγανης, λίγο σκόρδο κ ελαιολαδο (από τα όσα διάβασα στο site σας κ ό,τι μπορούσα να βρω)
    Πήγα σήμερα σε κτηνίατρο των Μεγάρων (βρίσκομαι στην Κινεττα) η οποία μου έδωσε 2 ενέσεις να του κάνω (μια σήμερα κ μια σε 48 ώρες) κ στη συνέχεια μια σκόνη αντιβιωτικών να δίνω στο νερό του για 5 ημερες μετα τις ενέσεις. Οταν ρώτησα τι φαρμακο περιέχουν οι ενέσεις μου είπε draxxin - κάθε ένεση είναι των 0,40ml αλλα δεν ξέρω φυσικά την περιεκτικότητα του φαρμακου, ενώ για τη σκόνη μου είπε ότι είναι ειδικό μίγμα από διάφορα.
    Δε θέλησε να δει φωτογραφίες που είχα μαζί μου κ μου είπε αν είναι βαρια η πνευμονική λοίμωξη ίσως κ να μην την βγάλει.
    Διάβασα ότι το draxxin είναι για χοίρους κ βοοειδή!!! κ έχω ανησυχήσει μηπως κάνω χειροτερο κακό γτ σήμερα τον είδα ελάχιστα καλύτερα από χτες- αλλά δεν έχω άλλη δυνατότητα καθώς είναι δύσκολο εδώ να βρω φαρμακα αλλά κ καλό γιατρό, που να αντιμετωπίζει το ζώο σαν μια ζωή που να αξίζει να σωθεί κ όχι να κάνει πειράματα γενικού τύπου επάνω του...
    Η γνώμη σας θα μου ήταν πολύ χρήσιμη - αν κ γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να δοθεί μέσω μιας απλής ανάρτησης ή ενός σχολίου.
    Ουσιαστικά το μόνο που θα ήθελα να μάθω είναι αν όντως είθισται να δίδεται draxxin σε πουλερικά!! ή τι εναλλακτικές λύσεις έχω από φάρμακα φαρμακείου
    (ο κόκκορας είναι max 2,5 κιλα - κ όταν ρώτησα για κίνδυνο υπερδοσολογίας μου είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο προβλημα)

    Ευχαριστώ εκ των προτερων για τη βοήθεια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή