Στροφή στη πτηνοτροφία: Ένα επάγγελμα με πολλά κέρδη και μεγάλο ανταγωνισμό πανελλαδικά



«Αβγατίζει» η πτηνοτροφία στη Θεσσαλονίκη
Ο Nομός Θεσσαλονίκης αποτελεί το πρώτο μεγαλύτερο κέντρο ανάπτυξης της πτηνοτροφίας στην Κεντρική Μακεδονία και το δεύτερο στην Ελλάδα. Η πτηνοτροφική παραγωγή εκτείνεται σε ένα τόξο δέκα χιλιομέτρων, που ανήκει γεωγραφικά στον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Στη Νεοχωρούδα, στο Παλαιόκαστρο, στα Διαβατά και στη Ν. Μαγνησία επικεντρώνεται το 40% των πτηνοτροφικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές λειτουργούν περίπου 60 επιχειρήσεις κρεατοπαραγωγικής, αλλά και αβγοπαραγωγικής κατεύθυνσης.

Πανελλαδικά, παράγονται 4,5-5 εκατ. αβγ ά ημερησίως, από 5,5 εκατ. κότες, εκ των οποίων το 20% των αβγών όλης της Ελλάδας παράγεται στο παραπάνω τόξο. Περιοχή με brand name είναι η Νεοχωρούδα, η οποία κατέχει από τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στην παραγωγή αβγών, καθώς είναι το δεύτερο πτηνοτροφικό κέντρο της χώρας, αμέσως μετά τα Μέγαρα Αττικής, τονίζει ο Θ. Δίγκαλης, αντιδήμαρχος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο Ωραιοκάστρου και ένας εκ των ιδιοκτητών της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας της Ελλάδας στον κλάδο.

«Αβγατίζει» η πτηνοτροφία στη Θεσσαλονίκη
«Αβγατίζει» η πτηνοτροφία στη Θεσσαλονίκη
Η «Αβγοδιατροφική ΑΕ» αποτελεί την ένωση τεσσάρων από τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές μονάδες της Β. Ελλάδας και οι ιδρυτές της αποτελούν τη 2η γενιά από οικογένειες με παράδοση στην πτηνοτροφία.

Όλες οι μονάδες της εταιρείας είναι πλήρως εκσυγχρονισμένες και διεθνώς πιστοποιημένες. Οικογενειακή παράδοση στην πτηνοτροφία κατέχει και η εταιρεία Αφοί Θ. Λαβιδάς ΟΕ. Για τρεις γενιές, η οικογένεια από τη Νεοχωρούδα ασχολείται με τον κλάδο της παραγωγής και διάθεσης αβγών.

Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα του χονδρεμπορίου, διαθέτοντας τα προϊόντα της σε όλη τη Β. Ελλάδα. Η ημερήσια παραγωγή ξεπερνά τα 50.000 αβγά και, όπως σημειώνει ο κ. Λαβιδάς, η διάθεση της παραγωγής πανελλαδικά είναι στα άμεσα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας. Στη Νεοχωρούδα υπάρχουν, επίσης, πολλές μονάδες βιοτεχνικής κλίμακας.

Δεύτερης γενιάς πτηνοτρόφος είναι ο Χ. Κασαρής, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στον κλάδο, ενώ τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις, που προσπαθούν να μη μετακυλήσουν το κόστος στον καταναλωτή.

«Αβγατίζει» η πτηνοτροφία στη Θεσσαλονίκη



Αφροδίτη Χρυσοχόου
ypaithros.gr
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου