Kάτι μου τρωει τα αυγα στο κοτέτσι και αφηνει τα τσόφλια κανοντας μια τρύπα στο άχυρο



Κάτι μου τρώει τα αυγά και αφήνει τα τσόφλια κάνοντας μια τρυπά στο άχυρο. τι μπορεί να είναι;

Απάντηση...
Τα ποντίκια συνηθίζουν τέτοια συμπεριφορά. Και όταν λέμε ποντίκια εννοούμε από τα μεγάλα τους αρουραίους. Αυτά δρουν ανενόχλητα πολλές φορές χωρίς να τα ενοχλούν και οι γάτες. Το θέμα είναι οτι είναι επικίνδυνα εφόσον δεν τρώνε μόνο αυγά αλλά έχουν αδυναμία και στα κοτοπουλάκια. Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά όπου τρώνε τις κοιλιές και πληγιάζουν ακόμα και μεγάλες πουλάδες. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο αν καταφέρεις να τα εξολοθρεύσεις είτε με παγίδες είτε με δηλητήριο διότι μπορεί κάποια μέρα να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα με όλα αυτά τα μικρόβια που κουβαλλούν.


Οι φυσικοί τους εχθροί έχουν λιγοστέψει όσο περνάνε τα χρόνια. Σε κοτέτσια στους αγρούς προσελκύονται συχνά μεγάλα φίδια πχ λαφιάτες τα οποία δεν έρχονται για τα αυγά αλλά για τα ποντίκια. Εξίσου θανάσιμος εχθρός τους είναι τα γεράκια και οι κουκουβάγιες όμως με όλα τα δηλητήρια που ρίχνουμε, τους κυνηγούς που βαράνε τουφεκιές για διασκέδαση πολλές φορές, έχουν λιγοστέψει πολύ στις μέρες μας.

Αυγά από φωλιά πουλιού που έχει φάει ποντικός

Είχα και εγώ πρόβλημα με ποντίκια στο κοτέτσι. Για καλή μου τύχη δεν έφαγαν ποτέ αυγό αλλά ούτε και ζωντανά πουλιά παρόλο που είχαν την ευκαιρία. Παρατηρούσα οτι είχαν τρέλα με το φύραμα και εφόσον αυτό βρισκόταν σε αυθονία δεν πείραζαν κάτι άλλο. Σε νυχτερινή επίσκεψη στο κοτέτσι καθώς πλησίασα ακουγόταν γκουπ γκούπ λες και περπαταγε γάτα στο τσίγγο. Μιλάμε για μεγάλα ποντίκια. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω παγίδες με κόλλες σε σημεία που δεν πάνε οι κότες. Αυτό που είδα και τρελάθηκα ήταν οι πατημασιές τους πάνω στη κόλλα. Δεν πιανόταν στη παγίδα, λες και δεν υπήρχε η κόλλα. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο έπιανα παλαιότερα τα ποντίκια, όμως στους αρουραίους δεν πιάνει σε καμία περίπτωση.

Μετά πήρα και έβαλα ποντικοπαγίδα. Τη σιδερένια που έχει πριονοτή συρμάτινη εξοχή για να πιάνει το κεφάλι. Έβαλα τυράκι και περίμενα έως την άλλη μέρα. Πάω και τι να δώ. δεν ύπηρχε δόλωμα. το είχε φάει. Έπαθα τη πλάκα μου πόσο έξυπνο είναι. Την άλλη μέρα όμως άλλαξα και εγώ σχέδιο. Πήρα ένα κομματάκι ψωμί το πασάλλειψα με λάδι και τυρί και το έδεσα με οδοντογλυφίδα επάνω στη παγίδα. Ήμουν σίγουρος οτι θα το τραβήξει και θα του έρθει η σιδεριά στο κεφάλι. Ο λόγος που δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω φάρμακα είναι οτι φοβόμουν μη ψοφήσει πουθενά μέσα στο κοτέτσι, δηλητήρια κλπ. Τελως πάντων αφού έβαλα το δόλωμα στη παγίδα πήγα και λάδωσα το σιδεράκι έτσι ώστε να γλιστράει καλύτερα η παγίδα όταν πλησιάσει και να μη χρειάζεται καθόλου δύναμη για να το πιάσει. Την επόμενη μέρα η παγίδα ήταν σε λουτρό άιματος. Πιάστηκε! Και ήταν μισό κιλό ποντίκι. Νόμιζα πως τα εξολόθρευσα όμως δεν ήταν ένα. Μετά απο λίγες μέρες έκανε τη παρουσία του δεύτερο ποντίκι. Έβαλα πάλι παγίδα. Την επόμενη μέρα που πήγα να ελέγξω δεν υπήρχε η παγίδα στη θέση της. Λέω το τσάκωσα. Αυτό που είδα ήταν απίστευτό. Είχε μεταφέρει τη παγίδα σε άλλη μεριά χωρίς να το έχει πιάσει. Μετά απο αυτό το σημείο αποφάσισα να βάλω φάρμακο και τελείωσε η υπόθεση με τα ποντίκια.

Την ιστορία την αναφέρω για να δείτε πόσο έξυπνα ζώα είναι και ότι αν θέλουν να κάνουν ζημιά στο κοτέτσι μας κανείς δεν μπορεί να τα εμποδίσει. Γι αυτό πάρτε τα μέτρα σας. Στο βίντεο παρακάτω θα δείτε ότι δεν πρόκειται για αθώα πλασματάκια αλλά ικανότατοι θηρευτές...

   

5 σχόλια:

  1. Πρόκειται γιά καρακάξα (κίσσα)
    Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που τρώει τα αυγά..έχω δει με τα μάτια μου!!!
    Τα ποντίκια συνήθως το διαλύουν εντελώς το τσόφλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα ποντικια ειναι ενας απο τους χειροτερους εχθρους σε ενα κοτετσι.τα αυγα ειναι το λιγοτερο τρωνε πουλια και αν ειναι πες ντοπια κατι παει και ερχετε αλλα αν ομως εχεις κοτετσι με ρατσα οπως εγω τοτε τα πραγματα σοβαρευουν,σε ενα βραδυ εχασα απο ποντικο 35 πουλια λεγκορντ νταρκ μπραουν.βαλτε παγιδες και εξαφανιστετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργος Αλανιάρης9 Μαρτίου 2016 στις 10:37 μ.μ.

    Για να γλυτώσεις από καρακάξα πρέπει να βάλεις μαρμάρινα αυγά ή να γεμίσεις με γύψο 3 με 4 αυγά.Να τα αφήσεις στην φωλιά που γεννάνε οι κότες σου και να μην βγάλεις έξω τις κότες.Θα πάνε οι καρακάξες....θα παιδευτούν χωρίς αποτέλεσμα και αφού ξενερώσουν δεν θα ξαναπατήσουν.Τώρα άμα είναι πολλές....πρέπει να παίρνεις συνεχώς τα αυγά για να μην στα τρώνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παιδιά καλησπέρα κάτι έρχεται στο κοτέτσι με παίρνουν τα αυγά και τα βρίσκω φαγωμένα στο διπλανό οικόπεδο είτε με τρύπες είτε μισά γνωρίζει κάποιος να μου πει τι μπορεί να είναι αυτό είναι ποντικός είναι κουνάβι είναι καρακάξα τι μπορεί να είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή