Έχω 30 κότες και σταμάτησαν να γεννάνε αυγά: Τι συμβαίνει; Με τις ψείρες στο κοτέτσι τι κάνουμε;



Καλησπέρα. Έχω γύρω στις 30 κότες, ράτσες (μπραχμα λεγκορν γουαιντοτ) αλλά και ντόπια πουλιά. Έχω να πάρω αυγό δυόμιση βδομάδες τις έριξα ψειροσκονη επειδή είχαν ψείρες. Την επόμενη μέρα πείρα μονο ενα αυγο που ήταν από την λεγκορν. Επίσης πριν κόψουν να γεννούν τα αυγά άρχισαν να μειώνονται σταδιακά (πέντε τρεια δυο ένα ένα και μετά ούτε ένα). Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει? Τι μπορώ να κάνω???



Απάντηση...
Καταρχήν επειδή το πρόβλημα με τις ψείρες διογνώνεται το καλοκαίρι, μπορείς να αγοράσεις ένα δυνατό σπρέι να ψεκάσεις τις κότες αλλά κυρίως τον χώρο που βρίσκονται. (όσον αφορά το σπρέι χρησιμοποιώ αυτό της tafarm). Αν υπάρχουν ξύλινες φωλιές η ξύλινο κοτέτσι, η άχυρα ή υφασματα είναι ο ιδανικός χώρος αναπαραγωγής των παρασίτων. Γίνονται εκατομμύρια και ρουφούν και χώνονται μέσα στις χαραμάδες. Το βράδυ μόλις κοιμούνται τα πτηνά εμφανίζονται και ρουφούν αίμα σα τρελές. Εχουν χαθεί κλώσσες μαζί με τα κοτοπουλάκια τους απο τέτοια δουλειά και γι αυτό το τονίζω. Ηταν μια φορά μια κλώσσα με 14 κοτοπουλάκια. Όλο χαρά εμείς με τη κλώσσα και ξαφνικά μια ημέρα νεκρή. Τις επόμενες ημέρες ψωφούσαν το ένα μετά το άλλο και τα πουλάκια. Άργήσαμε να το καταλάβουμε. Μόλις πάτησα το πόδι ήταν γεμάτο ψείτες. Εκατομμύρια.
Η λύση είναι σπρέι. Ρίχνουμε απο απόσταση κάτω απο τις φτερούγες, μετά στο χώρο, και επαναλαμβάνουμε μετά απο μια εβδομάδα για να πιάσουμε όλο τον κύκλο αναπαραγωγής της ψείρας δηλαδή και τα αυγά. Για να μην πολυλογώ, αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι αν δεν εξολόθρευσες τις ψείρες είναι πιθανό αυτό να ευθύνεται που δεν γεννάνε. Πως θα μπορούσαν άλλωστε αν χάνουν πολύ αίμα καθημερινά. Για να δείς αν έχουν ψείρες πάρε ένα φακό και πηγαίνε βράδυ. Κοίταξε προσεκτικά στο δέρμα κάτω απο τις φτερούγες και στα μάτια στο λειρί. Εκεί πίνουν αίμα.

Αν όντως δεν συμβαίνει λόγω της ψείρας τότε η δεύτερη πιθανή αιτία είναι η διατροφή. Η τροφή που τρώνε οι κότες είναι το σημαντικότερο πράγμα για να γεννάνε. Μέσα στη σελίδα έχω γράψει δεκάδες φορές για την αυγοπαραγωγή που μας φέρνει όταν τρώνε πρασινάδα οι κότες. Δεν έχει σημασία τι πρασινάδα. Ακόμα και τα αμπελόφυλλα απο τα κλίματα όταν δεν έχουμε κάτι άλλο κάνουν απίστευτη δουλειά. Στον λαχανόκηπο ότι χορτάρι καθαρίζουμε το πετάμε στις κότες. Ότι περισσεύει απο το σπίτι δεν το πετάμε. Και ενημερώνουμε και τους γείτονες ότι έχουν να μην το πετάνε και να μας το δίνουν για το κοτέτσι.

Μόνο με καλαμπόκι και σιτάρι αυγά δεν γεννάνε οι κότες. Πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη διατροφή. Ούτε το φύραμα αυγοπαραγωγής μπορεί να κάνει σωστή δουλειά. Το πράσινο είναι απαραίτητο στις κότες.

Κλείνοντας ήθελα να σου πω το εξής. Την Άνοιξη απο την φύση τους τα πουλια γεννούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Και συνήθως έχουμε διακοπή γέννας το καλοκαίρι με τη ζέστες ή αν τα πουλιά ήταν πρώιμα και ξεκίνησαν να γεννούν απο τον χειμώνα τότε είναι λογικό να κάνουν μια μικρή διακοπή νωρίτερα. Κάνε αυτά που σου είπα και ελπίζω να δείς και πάλι αυγά στο κοτέτσι σου...
   

3 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ... Κθες πείρα τρεια (αφού έριξα ψειροσκονη)... Από βοσκή τίποτα άλλο τις αφήνω μέσα στο δάσος τέσσερις με πέντε ώρες τη μερα. Τροφή τις δίνω σιτάρι αποφάγια και φυραμα αυγοπαραγωγης ω3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα καλο μειγμα εχει παντα αριστα αποτελεσματα γιατι περιεχει ουσιες που ενεργουν στην αναπαραγωγη παρεχοντας βιταμινς κ.α.Το θεμα παρασιτα ειναι κατι διαφορετικο και θελει διαφορετικη αντιμετωπιση.Οι κτηνιατροι εχουν το λογω,.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το spray tafarm απο πουτο προμηθευομαι ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή