Πόσο καιρό θερμαίνονται οι νεοσσοί στη λάμπα. Από τι ηλικία μπορούν να ζήσουν μόνα τους στο κοτέτσι;



Ερωτήσεις - Απαντήσεις για την πτηνοτροφία και τις κότες
Πόσο καιρό πρέπει να θερμαίνονται οι νεοσσοί με την λάμπα ?
Τι ηλικία πρέπει να έχουν για να μπορούν να αντέξουν την θερμοκρασία περιβάλλοντος ή και το κρύο ?

Απάντηση...
Οι νεοσσοί όταν γεννιούνται έχουν απόλυτη ανάγκη τη θερμότητα ακόμα και αν έξω έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία πχ 35 βαθμούς το καλοκαίρι. Η περίοδος που εξαρτώνται από τη λάμπα είναι άμεσα εξαρτημένη από την εποχή. Δηλαδή το χειμώνα χρειάζονται θερμότητα περισσότερες ημέρες (ένα μήνα περίπου), την άνοιξη λιγότερες και το καλοκαίρι ακόμα και μια εβδομάδα είναι αρκετή. Πολλοί μάλιστα το καλοκαίρι εκτρέφουν κοτόπουλα ερασιτεχνικά και δεν βάζουν καθόλου λάμπα. Αυτό βέβαια κρύβει κινδύνους και τα πουλιά μπορεί να αρρωστήσουν, να την αρπάξουν και να εμφανιστεί το πρόβλημα αργότερα. Όσοι θέλουμε υγειή πτηνά πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες.

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έχω μεγάλη εμπειρία. Όχι τόσο με λάμπες αλλά με κλώσσες. Έβλεπα ότι το καλοκαίρι η κλώσσα δεν κλώσσαγε σχεδόν καθόλου τα κοτόπουλα και ότι το βράδυ μόνο κοιμόνταν κάτω απο τα φτερά της. Συνεπώς το καλοκαίρι και όταν έχει ζέστη χρειαζόμαστε λάμπα μόνο την πρώτη εβδομάδα. Όμως στη συνέχεια αμα κάνει δροσούλα το βράδυ τι γίνεται; Γι αυτό υπάρχει κόλπο. Αρκεί να μάθετε τα πτηνά να κοιμούνται μέσα σε ένα κουτί, ή ένα βαρελάκι γυρησμένο πλάγια στρωμένο με άχυρο μέσα. Τα πουλάκια στριμώχνονται όλα μαζί και κοιμούνται ζεστά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ζεσταίνονται απο τα σώματα τους. Αυτά συμβαίνουν για το καλοκαίρι.

Αν έχουμε Άνοιξη πχ Μάιο πρέπει να τα αφήσουμε αρκετές ημέρες ίσως και δύο εβδομάδες. Ενώ τον Χειμώνα τουλάχιστον 21 ημέρες. Τόσο δηλαδή που τα κρατάνε και τα επαγγελματικά εκκολαπτήρια που πουλάνε χιλιάδες κοτόπουλα. Τα πουλάκια δεν πρέπει ποτέ να είναι εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρα βρεγμένο έδαφος και σε καμία περίπτωση κρύο έδαφος. Όταν κοιμούνται πρέπει να είναι ζεστά για να μην κρυώνουν. Το καλύτερο να κοιμούνται μέσα σε φωλιά, σε κάτι που είναι κλειστό.

Στη δεύτερη ερώτηση που είναι η εξής "Τι ηλικία πρέπει να έχουν για να μπορούν να αντέξουν την θερμοκρασία περιβάλλοντος ή και το κρύο". Είναι σίγουρα πάνω απο 21 ημερών. Αλλά η αλήθεια είναι οτι για να αντέξουν το κρύο και να μην κρυώνουν πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες παραπάνω. Το σημαντικότερο πάντως είναι να μην πατάνε σε βρεγμένο έδαφος και να μην φυσάει κρύος αέρας.

Τα μικρά κοτοπουλάκια καλό είναι να τα έχουμε κλεισμένα μέσα σε κλειστό χώρο και να τα ταίζουμε φύραμα. Όταν τα απελευθερώνουμε στο κοτέτσι και είναι μικρά ακόμα, πχ με τη κλώσσα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε. Έχω δεί πολλες φορές να χάνονται και ποτέ δεν τα βρίσκω. Ακόμα και οι γάτες μπορεί να τα βάλουν στόχο. Οπότε προσοχή!

Γάτα προσπαθεί να εισβάλλει στη θερμομάνα για τα κοτοπουλάκια




Θεμομάνα μπορούμε να φτιάξουμε και με ένα απλό κλουβί για κουνέλια ή ένα κλασσικό κουτί

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου