Τελικά οι κότες γεννάνε χωρίς κόκορα; γιατί οι δίκες μου σταμάτησαν να γεννούν μόλις τον έκανα «σούπα»;


Τελικα οι κοτες γεννανε χωρις κοκορα; γιατι οι δικες μου σταματησαν να γεννουν μολις τον εκανα σουπα;

Απάντηση...
Φυσικά και γεννάνε. Η κότα δεν εξαρτάται απο τον κόκκορα για να γεννήσει τα αυγά της. Ο κόκορας το μόνο που προσφέρει στο αυγό είναι να το γονιμοποιήσει. Δηλαδή αν η κότες έχουν κόκορα, και τα αυγά βρεθούν κάτω απο τις κατάλληλες συνθήκες δηλαδή κλωσσηθούν στους 37.7 βαθμούς κελσίου τότα τότε θα προκύψουν μικρά κοτοπουλάκια. Αν δεν υπάρχει κόκορας στο κοτέτσι τότε τα αυγά είναι αγονιμοποιήτα, ή όπως λέμε συχνά στη γλώσσα τη δική μας "άσπορα", "τζουφια" η "άσφαιρα". Συνεπώς η ύπαρξη του κόκορα καθορίζει αν απο τα αυγά θα προκύψει κοτοπουλάκι ή όχι. Τα παραπάνω είναι για τους περισσότερους πολύ γνωστά και ξέρω οτι θέλετε να σας δώσω πιο εξειδικευμένες πληροφορίες. Και έχω να σας δώσω αρκετές!

Σύμφωνα με έρευνες η ύπαρξη του κόκορα δεν συμβάλλει μόνο στην γονιμοποίηση των αυγών αλλά είναι άρρικτα συνδεδεμένος με τις ορμόνες που ανεβοκατεβαίνουν μέσα στον οργανισμό της κότας. Δηλαδή όταν μια κότα ζευγαρώνει συνέχεια με ένα κόκορα, η σπερματοθήκη της γεμίζει σπέρμα και αυτό σε συνδιασμό με την επαφή που γίνεται κάθε φορά, διεγείρει τον οργανισμό της κότας να γεννά περισσότερα αυγά. Ακόμα και το λάλημα που κάνει ο κόκορας ερεθίζει τις κότες να γεννάνε περισσότερο. Οι έρευνες λοιπόν που έχω διαβάσει λένε, ότι αν ένα κοτέτσι δεν έχει κόκορα οι κότες δεν ζούν σωστά και δεν μπορούν να γεννήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Γεννάνε μεν αυγά αλλά με κόκορα θα είναι πιο παραγωγικές.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν οι κότες ζούν χωρίς κόκορα, μετά απο κάποιους μήνες απο την μεγάλη ανάγκη για γονιμοποίηση, κατεβάζουν τα φτερά τους με το παραμικρό όταν μπαίνουμε στο κοτέτσι. Δηλαδή η κότα χαμηλώνει τα φτερά τηςκαι υψώνει την ούρα, δηλώνοντας με αυτό το τρόπο οτι χρειάζεται ζευγάρωμα. Συνεπώς μπορούμε να καταλάβουμε οτι ένα κοτέτσι χωρίς κόκορα είναι "μισό" και επιτελεί πολύ πιο σημαντικό ρόλο απο όσο θα νόμιζε κάποιος.

Επίσης μια τελευταία πληροφορία που για πολλούς θα φανεί πολύ χρήσιμη. Η κότα δεν χρειάζεται να ζευγαρώνει με τον κόκορα κάθε μέρα. Κάθε φορά που σκαρφαλώνει επάνω της ο κόκορας, η κότα έχει μια ειδική υποδοχή που αποθηκεύει το σπέρμα. Μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και 40 ημέρες σε σπάνιες περιπτώσεις. Δηλαδή μπορεί μια κότα να μην έχει ζευγαρώσει για 40 ημέρες και να γεννήσει γονιμοποιημένο αυγό. Στην πραγματικότητα όμως αφού περάσουν μια δύο εβδομάδες το σπέρμα εξασθενεί, και αρχίζουμε να βλέπουμε πολλά άσπορα αυγά. Το πόσο γόνιμα βγαίνουν τα αυγά δεν εξαρτάται απο το πόσες φορές ζευγαρώνουν οι κότες, αλλά πόσο υγιές είναι το σπέρμα που αποθηκεύεται στον οργανισμό της κότας. Αυτά για σήμερα...
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου