Κότες μαδημένες από το κόκορα. Είναι γδαρμένες με πληγές στη πλάτη χωρίς φτερά. Υπάρχει κίνδυνος; Πως ξαναφυτρώνουν φτερά;



Πολύ συχνό πρόβλημα, με κύρια αιτία το συνεχόμενο βάτεμα απο το κόκορα. Όταν έχουμε λίγες κότες με περισσότερα απο 1 κοκόρια βλέπουμε αυτή την εικόνα στις κότες μας, οι οποίες είναι μαδημένες, γδαρμένες χωρίς καθόλου φτερά στη πλάτη στις φτερούγες ακόμα και στην ουρά. Αυτό συμβαίνει όταν στο κοτέτσι έχουμε για παράδειγμα 8 κότες με 2 κοκόρια, ενώ το φυσιολογικό είναι 8 κότες με κόκορα. Εγώ για να διατηρήσω το στέρωμα απο τις κότες μου αφήνω ένα κόκορα με 13κότες περίπου, και τα αυγά βγαίνουν όλα γόνιμα.

Τώρα υπάρχουν μερικοί που θα μου πούν, μα τι μας νοιάζει εμάς το φτέρωμα των πουλιών, εμείς θέλουμε μόνο τα αυγά και το κρέας. Αμέσως αμέσως όμως θέτετε τη ζωή των πτηνών σας σε μια άσχημη ζωή, κάτι που νομίζω δεν είναι καθόλου σωστά. Παρόλα αυτά το πρόβλημα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και να πεθάνουν κότες.

Ξέρετε όταν χαθεί το φτέρωμα, όταν σκαρφαλώνει στη πλάτη ο κόκορας με τα μακριά του νύχια τραυματίζει τις κότες, και εισχωρούν μέσα στη σάρκα. Η κότα σαπίζει στο πίσω μέρος και μετά ψωφάει εφόσον αρχίζει να παθαίνει σηψη να γεννάνε σκουληκόμυγες κλπ. Το ξέρω οτι δεν ακούγονται καθόλου καλά αυτά, όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Για να επανέλθει το φτέρωμα των πτηνών μας στην αρχική κατάσταση δεν αρκεί να τις απομακρύνουμε απο τον κόκορα. Τα φτερά θα ξανα βγούν το φθινόπωρο τότε που γίνεται η αλλαγή φτερώματος στις κότες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν είναι μόνο να τις προστατεύσουμε να μην τραυματιστούν. Και πως το κανουμε αυτό; Αφήνουμε ένα κόκορα στο κοτέτσι μας. Αν οι κότες έχουν τραυματιστεί έστω και ελάχιστα, τις κλείνουμε σε δικό τους χώρο και βάζουμε πεταντίν στη πληγή πρωί βράδυ. Όσο πιο βαριά η πληγή τόσες περισσότερες μέρες βάζουμε το φάρμακο.

Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε τις κοτούλες τις Βούλας, η οποία προφανώς έχει παραπάνω κοκόρια απο το κανονικό. Η μάλλον είναι πιο "βαρβάτα" απο το φυσιολογικό. Οι κοτούλες της δεν είναι τραυματισμένες, μόνο που όλα τα φτερά απο τη πλάτη έχουν αφαιρεθεί απο τα πολλαπλά ζευγαρώματα με τον κόκορα. Η βούλα τις φωτογράφησε μιας και έπεσαν όλες κλώσσες, και νομίζω είναι πολύ χρήσιμο να τις δείτε και εσείς. Και προσοχή με τα κοκόρια, για να μη γίνονται ατυχήματα...










   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου