Κόλπο να βρίσκουμε κρυφές φωλιές που γεννούν οι κότες: Μυστικό από τη γιαγιά όπως γινόταν παλιά


Τι μπορούμε να κάνουμε για να εντοπίσουμε εύκολα μια τέτοια φωλιά; Πως μπορούμε να βρούμε την κρυφή φωλιά που γεννούν οι κότες; Σήμερα θα σας πω κόλπο!
Ένα πολύ καλό κόλπο από τη "γιαγιά" έχουμε σήμερα, για να βρίσκουμε τις κότες που "ξενογεννάνε" σε δικές τους φωλιές μέσα στα χόρτα ή οπουδήποτε στο κτήμα. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε έντονα σε κότες που ζουν ελεύθερες σε χώρο με πολύ βλάστηση χόρτα κλπ. Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι χάνουμε τα αυγά και δεν μπορούμε να τα βρούμε. Ξέρετε αν τα αυγά μείνουν έξω το βράδυ τα τρώνε τα φίδια ακόμα και τα ποντίκια. Να μην πιάσω το στόμα μου τις αλεπούδες και τα κουνάβια που τα καταβροχθίζουν και μετά γλυκαίνονται και ξαναέρχονται ακόμα και με την ύπαρξη σκύλου.


Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον θείο μου στο χωριό που κάθε μεσημέρι είχε αναζήτηση φωλιάς! Είχε 40 κότες και δεν μπορούσε να βρεί τα αυγά που γεννούσαν. Ξέρετε εκεί στο χωριό είχε φίδια ποντίκια αλεπούδες οι οποίες μόλις ερχόταν το βράδυ δεν άφηναν τίποτα. Μάλισα ο θείος μου είπε κάτι εξωπραγματικό. Εντόπισε μια φωλιά, είδε το αυγό που γέννησε η κότα, και μόλις πήγε μετά απο καμιά ώρα να το πάρει δεν υπήρχε. Ούτε τσόφλι ούτε τίποτα. Φυσικά απέδωσε αυτά τα περιστατικά σε κάποιο λαίμαργο φίδι που δεν δίσταζε να κλέψει τα αυγά μέρα μεσημέρι.
Το πρόβλημα με τις κρυφές φωλιές γίνεται ιδιαίτερο πρόβλημα όταν συνηθήσουν έτσι οι κότες. Και πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Το καλύτερο μέτρο είναι να βρούμε μια απο αυτές τις φωλιές και να αφήσουμε φόλι, δηλαδή μια πέτρα που να μοιάζει με αυγό, και να ελέγχουμε εκείνο το μέρος καθημερινά αν γεννάνε οι κότες. Πάντως σε γενικές γραμμές έχω δεί οτι οι κότες που γεννάνε έξω, αλλάζουν συνεχώς μεριές κάνοντας την αναζήτηση του αυγού πολύ δύσκολη.

Πριν λίγες ημέρες βρήκα μια κυρία στο διπλανό κτήμα που ήταν σε απόγνωση. Την ρώτησα τι έγινε, και μου λέει δεν μπορώ να βρώ που γεννάνε οι κότες. Τότε έκατσα και της εξήγησα ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να βρίσκει που γεννάνε οι κότες και να μην πηγαίνουν τσάμπα τα αυγά.

Η γιαγιά μου είχε ένα πολύ έξυπνο τρόπο να βρίσκει τις κρυφές φωλιές και το εφάρμοζε και η δική της μαμά, δηλαδή ήταν σα παράδοση όλα τα χρόνια. Το κόλπο είχε ως εξής. Καθώς οι κότες ήταν κλεισμένες μέσα στο κοτέτσι, το πρωί δεν τις άνοιγε αλλά τις άφηνε να περάσει λίγη ώρα για να βγεί καλά ο ήλιος. Έλεγχε με κάποιες μαλάξεις τον "ποπό" τους και μάθαινε ποιά απο όλες είχε να γεννήσει αυγό, και μόλις την αμολούσε πήγαινε σφαίρα στη κρυφή φωλιά της για να γεννήσει. Δεν έχετε δεί πόσο βιάζονται όταν καθυστερήσουν και θέλουν να γεννήσουν το αυγό τους;

Με αυτό το τρόπο λοιπόν έβρισκε που γεννάνε οι κότες, και δεν πήγαινε ποτέ ούτε ένα αυγό χαμένο..
















   

9 σχόλια:

  1. το έπαθα και εγώ αλλά έκανα κάτι άλλο , τίς κλίνω μέχρι το απόγευμα μέσα καί τίς ανοίγω μέτα τίς 4-5 έως 8-9 πού μαζέυοντε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό έκανα και γω αλλά είναι δώρον-άδωρον...αν είναι να τις έχω κλειστές, τι κατάλαβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tha sas po ego ton tropo tis dikis mou giagias pou to ekana kai ego oso thimame otan i kota gena amesos kakarizi ... poli aplo, koitas pou vriskete oi kota ekei konta kai to augo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΟΥ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΦΩΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΝΑ ΑΥΓΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ....ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΘΕΛΛΟΥΝ ΝΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΥΓΑ.Και εδω που τα λεμε αυγό από κότα που είναι κλεισμένη την μισή μέρα πιστέψτε με εχει χάσει τις ουσίες του γιατί αλλάζει και η ψυχολογία τις κότας.Τα καλύτερα αυγά είναι αυτά που εκτός από σωστή τροφή που δίνουμε στην κότα,.....τις δίνουμε και μεγαλύτερο χώρο να ασχοληθεί.Η ψυχολογια τις κότας όπως και η άσκηση...σκάψιμο-περπάτημα-βοσκή, είναι σημαντικοί παράγοντες για το αυγό της.Και βάση βιβλίων μια κότα μπορεί να ζήσει έως και 50 χρόνια.Προσωπικά έχω κρατήσει 2 που είναι 16 χρονών.

      Διαγραφή
    2. Η γρια κότα έχει το ζουμί φίλε...Α και αν έχουν πρόβλημα.με.Την ψυχολογία τους οι κότες σου να τις πας σε ψυχολογο.Όχι τπτ αλλο αλλά.να ξέρεις και τι αυγό τρως.αλλο το.αυγό της αγχωμένη κότας και αλλο της μουρλής.Α και το μυστικό για μεγάλα αυγά ξέρεις ποιο είναι; να βρεις ξεκωλιαρες κότες...

      Διαγραφή
  4. μιά χαρά βόσκουν και απο τίς 4 μέχρι 8 - 9 και ΟΛΑ τά αυγά τά πέρνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δέν είμαι αργόσχολος να κάθωμε κάθε πρώι να κυνιγάω τις κότες , πολύ απλά τίς ανοίγω απο το μεσιμέρι και μετά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΒΟΣΚΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΥΓΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΟΥΣΙΑ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ

      Διαγραφή
    2. Παντογνώστης κοτων15 Αυγούστου 2016 στις 4:02 μ.μ.

      Τότε να τρως 2 αυγά για να παίρνεις όλη την.ουσία...

      Διαγραφή