Κλώσσα κάθεται με αυγά και πουλιά μαζί με διαφορά στην εκκόλαψη. Πως θα τα σώσω όλα;



Ερώτηση για κλώσσα με αυγά και πουλιά μαζί...
Γιάννης ρωτάει: Καλησπέρα, θα μπορούσε κάνεις να με βοηθήσει, έκατσε μια κότα μου κλώσσα σε δυο αυγά και μετά από 3-4 ημέρες έβαλα άλλα 14 να τα κλωσήσει και σήμερα το πρωί μετά απο αρκετές ημέρες μου έβγαλε τα δυο πουλιά, τι θα γίνει με τα άλλα αυγά, να κανω κάποια άλλη ενέργεια;

Απάντηση...
Καλησπέρα Γιάννη. Πρέπει οπωσδήποτε να απομακρύνεις τα πουλιά που βγήκαν, και να τα πας σε σημείο που να μην υπάρχει ούτε οπτική αλλά ούτε και ακουστική επαφή με τη κλώσσα. Η κότα να ξέρεις είναι προγραμματισμένη να κάνει συγκεκριμένα πράγματα αναλογα με την ηλικία των νεοσσών της. Για παράδειγμα όταν γεννιούνται οι νεοσσοί η κότα αρχίζει να υπερυψώνει την κοιλιά της, δηλαδή μετατρέπεται απο κλώσσα σε θερμομάνα, και αυτό έχει αποτέλεσμα τα αυγά να μην ζεσταίνονται σωστά, αφού η κοιλιά της κότας δεν τα ακουμπά.

Η κότα να ξέρεις απο ένστικτο έχει προτεραιότητα να σώσει τα "δυνατά" κοτοπουλάκια που εκκολάφτηκαν πρώτα. Δεν πρόκειται ποτέ να θησιάσει τα πουλάκια της για τα αυγά. Συνεπώς αν αφήσεις τα δύο κοτοπουλάκια μαζί της, το αποτέλεσμα θα είναι μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες να παρατήσει όλα τα αυγά και να φύγει μαζί με τα πουλάκια της.

Αξίζει να σου αναφέρω οτι η κότα βλέπει πιά αυγά είναι ζωντανά, δηλαδή αισθάνεται την καρδιά απο το κοτοπουλάκι μέσα στο αυγό. Όμως η φύση έχει ορίσει να επιβιώνει ο δυνατότερος και η κλώσσα βλέπει τα κοτοπουλάκια που βγήκαν πρώτα ότι είναι τα δυνατότερα. Αλλά να ξέρεις ο ήχος που κάνουν τα κοτοπουλάκια, ενεργοποιεί ένα πολύ ισχυρό ένστικτο αυτό της μητρότητας, και έτσι τα αυγά εγκαταλείπονται.

Η κότα τις τελευταίες ημέρες πριν εκκολαφθούν τα πουλάκια της μειώνει τη θερμοκρασία της κοιλιάς της, δηλαδή δεν εφαρμόζει επάνω τους τόσο δυνατά όπως τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό το κάνει επειδή τα κοτοπουλάκια μεγαλώνουν στο αυγό και αρχίζουν να παράγουν ελάχιστη θερμοκρασία απο μόνα τους. Καθώς τρίβονται να ανοίξουν το τσόφλι τους, παράγουν θερμότητα ζεσταίνονται και η κλώσσα σηκώνεται ελάχιστο, για να τους αφήσει περιθώριο να εκκολαφθούν πιο γρήγορα.

Είναι μύθος οτι η κλώσσα δεν βοηθάει τα κοτοπουλάκια στην εκκόλαψη! Φυσικά και τα βοηθάει. Κάθε κοτοπουλάκι που αντιμετωπίζει πρόβλημα, του μιλάει το ενθαρρύνει οτι αυτή βρίσκεται εκεί για να το προστατεύσει. Με το ράμφος της το στριφογυρίζει για να πάρει την καλύτερη δυνατή θέση έτσι ώστε να βολευτεί για να σπάσει γρήγορα το τσόφλι.

Τα κοτοπουλάκια που κλαίνε η κλώσσα ακούει τι λένε. Όλα τα παραπάνω δεν τα λέω τυχαία. Θέλω να καταλήξω, ότι οι λειτουργίες είναι συγκεκριμένες σε κάθε στάδιο, γι αυτό όλα τα αυγά πρέπει να σκάνει την ίδια ημέρα και όχι με διαστήματα μεταξύ τους.

Εσύ τώρα γιάννη θα πάρεις τα δύο κοτοπουλάκια και θα τα βάλεις σε ένα κουτάκι με μια λάμπα να ζεσταίνονται. Παίρνεις ακόμα και λάμπα απο πορτατίφ, αρκεί να είναι απο εκείνες τις στρογγυλές που βγάζουν θερμότητα και την κρεμάς επάνω απο τα κοτοπουλάκια. Βάζεις το χέρι σου και δοκιμάζεις να δείς μήπως είναι κοντά και ζεσταίνει πολύ τα κοτοπουλάκια. Μόλις δείς και σκάσουν τα υπόλοιπα αυγά, πας βράδυ και βάζεις τα κοτοπουλάκια αυτά κάτω απο την κοιλιά της πολύ ήρεμα χωρίς φως. Την επόμενη θα είναι όλα μέλι γάλα... Το πιθανότερο είναι να τα δεχτεί μια χαρά.

*Να τονίσω οτι τους Μήνες που η θερμοκρασία είναι αισθητά πάνω απο 23 βαθμούς τα κοτοπουλάκια δεν έχουν ανάγκη τη λάμπα. Μόνο τις βραδυνές ώρες, αλλά αν δεν έχουμε δυνατότητα μπορούμε να τα βάζουμε να κοιμούνται σε ένα κλειστό κουτάκι με άχυρο.
   

5 σχόλια:

  1. η κλοσσα δεν θα κατσει 4 ημερες ακομα στα αυγα,απο την δευτερη μερα αρχιζει να σηκωνεται αφου και τα πουλακια ειναι πιο δραστηρια.η κλοσσα μονο ακουει τα πουλακια και κλουβια να ειναι τα αυγα τον ιδιο χρονο θα τα κλοσσησει.ποτε ποτε ποτε δεν βοηθαει τα πουλια που ειναι μεσα στο αυγο ακομα,αυτο ειναι μια μ.... που λενε διαφοροι.αν γινεται παρε τα πουλια μεχρι να βγουνε τα επομενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά εμένα η κότα μου έβγαλε εχτές κάποια κοτοπουλάκια και σήμερα είχε ακομη τρία από κάτω της και είδα πως το ένα έσπαγε θα βγει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να ρωτήσω αν ξέρετε γιατί ενώ τα φέρνει σε πέρας η κλώσσα δεν σπάνε το τσόφλι και πεθαίνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω βαλει την κλοσα απο της 20 του μαι μεχρει ποτε μπορει να καθαιτε στην φωλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την εχω βαλει στο χωριο και καθαιτε ακομα στην φωλια τη πρεπι να κανω για να δω αν εχει πουλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή