4 κόλπα για υψηλή προστασία στο κοτέτσι



Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο, απο ένα κοτέτσι χωρίς προστασία. Ξέρετε οι κότες έχουν πάρα πολλούς εχθρούς, απο κουνάβια αλεπούδες νυφίτσες, μέχρι γεράκια και ποντίκια. Ανάμεσα σε τόσους πολλούς εχθρούς, δεν μπορούμε ούτε να σκορπίσουμε φάρμακα ούτε να σκοτώσουμε όλα τα ζώα. Αυτό που είναι πρέπων και σωστό είναι να ασφαλίσουμε το κοτέτσι μας, και σήμερα έχω να σας πω μερικά κολπάκια που ίσως δεν έχετε σκεφτεί όυτε ξανα διαβάσει πουθενά αλλού!


1ο Μέτρο προστασίας
Πολλοί εχθροί σκάβουν για να μπούν μέσα στις κότες. Έχουν αναφερθεί άπειρα περιστατικά, όπου κουνάβια ακόμα και ασβοί, σκάβουν την περίφραξη, κάνουν ψεγάδια κάτω απο το φράχτη, ένα μικρό πέρασμα χωρίς να το μοιριστούμε, και στη συνέχεια μπαίνουν ακόμα και αδέσποτα σκυλιά μέσα στο κτήμα. Μιας και μιλάμε για αδέσποτα, πολλοί "κοτοπουλάδες" έχασαν ακόμα και 100 κεφάλια μέσα σε μια μέρα. Οι αδέσποτοι σκύλοι ριμάζουν τα κοτέτσια. Όσον αφορά το κουνάβι τη νυφήτσα είναι πολύ ύπολοι εχθροί. Σκάβουν σκαρφαλώνουν δεν υπάρχει φράχτης, όσο ύψος και αν έχει για να τα εμποδίσει να μπούν μέσα. Ακόμα και περιπτώσεις με αλεπού να ανεβαίνει δέντρο έχουμε δεί.

Η λύση είναι μια. Στη περίπτωση που το κοτέτσι μας είναι περιφραγμένο, ρίχνουμε φράχτη και στο χώμα κάτω, και το δένουμε γύρω γύρω στη περίφραξη, και στη συνέχεια ρίχνουμε χώμα επάνω. Έτσι εμποδίζουμε τους εχθρούς μας να σκάψουν μέσα. Το ίδιο ακριβώς δηλαδή που κάνουμε και με τα κουνέλια, που έχουν την τάση να σκάβουν λαγούμια. Άλλη εξίσου αποτελεσματική λύση είναι τσιμεντάρισμα γύρω απο το κοτέτσι και πασάλωμα. Δεν περνάει πάλι τίποτα. Εννοείτε πως κλείνουμε και απο το πάνω μέρος το κοτέτσι, διότι τα άγρια ζώα σκαρφαλώνουν.

Μερικά ακόμα πιο εύκολα κόλπα είναι αυτά...





2ο Μέτρο προστασίας
Το σύρμα που θα επιλέξουμε δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι κουνελόσυρμα, η κοτετσόσυρμα με τις πολύ μικρές τρυπούλες όμως. Ο λόγος που θέλουμε να είναι τόσο ψιλό το σύρμα είναι επειδή οι νυφήτσες και τα ποντίκια χωρούν να περάσουν μέσα. Και οι δύο αυτοί εχθροί μπορεί να προκαλέσουν θανάσιμο πλήγμα στο κοτέτσι, οπότε λαμβάνουμε άμεσα μέτρα.

3ο Μέτρο προστασίας
Ένας σκύλος πάντα πρέπει να υπάρχει για να προστατεύει τις κότες. Και δεν είναι μόνο τα άγρια ζώα που βάζουν στόχο τις κότες μας αλλά και τα δίποδα τέρατα με ανθρώπινη φάτσα. Ο σκύλος είναι ένα πολύ καλό μέτρο, που απωθεί τόσο τους θηρευτές όσο και τους κλέφτες. Ξέρετε η αλεπού και άλλα ζώα μόνο απο τη μυρωδιά του σκύλου δεν πλησιάζουν το κοτέτσι. Ο σκύλος αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον καλύτερο ενεργό συναγερμό, αποτελεσματικό τόσο σε ανθρώπους όσο και ζώα.

4ο Μέτρο προστασίας
Ποτέ μα ποτέ μην πετάξετε αποφάγια απο κρέας έξω απο το κοτέτσι, η κοντά στο κοτέτσι. Η έξω απο το σπίτι. Αν κάποιο ζώο πχ κουνάβι μπεί μέσα και γλυκαθεί απο κρέας, δεν θα φύγει ξανά ποτέ. Η μυρωδιά απο τις κότες θα το τρελαίνει όλο και περισσότερο κάθε μέρα και θα τις ψάχνει μέχρι να τις σκοτώσει όλες. 
   

3 σχόλια:

  1. Ενα άλλο κολπο ειναι παλια δυχτια ψαρέματος, για οσους εχουν φιλο ψαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διχτυα σε ποια μεριά ακριβώς;
    Αν θες στειλε και καμια φωτο στο email]
    xarhs.st13@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο γεράκια ισχύει οτι κάνουν δουλειά οι αγριόχηνες μέσα στο πλήθος απο κότες? Τι άλλο προτείνετε σε μεγάλης έκτασης κοτέτσι που κοστίζει να βάλεις δίχτυ απο πάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή