Μυστικά για να βγάλουμε πολλά πουλιά στη κλωσσομηχανή το Φθινόπωρο!



Σήμερα θα πούμε μυστικά για να βγάλουμε πολλά πουλιά στη κλωσσομηχανή το φθινόπωρο! Όπως γνωρίζουμε το φθινόπωρο είναι μια περίοδος που προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες επώασης των αυγών, δηλαδή έχει καλή υγρασία, ήπιες θερμοκρασίες και φυσικά αυτό σημαίνει μεγάλη εκκολάψιμότητα αυγών. Η άνοιξη είναι σίγουρα η καλύτερη περίοδος για να βάλουμε αυγά για επώαση, αλλά το φθινόπωρο είναι επίσης μια καλή περίοδος αρκεί να βάλουμε νωρίς τα αυγά και να μην μας πάρουν τα κρύα. Υπάρχουν όμως μερικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε για να πετύχουν τα αυγά που θα βάλουμε στη μηχανή!


Πρώτο βήμα
Πρέπει τα αυγά που θα συλλέξουμε απο τις κότες να είναι από κόκορα (1 κόκορας - 10 κότες) και να ξέρουμε οτι είναι ενσπορα. Για να το καταλάβουμε πρέπει οπωσδήποτε να σπάσουμε ένα δύο αυγουλάκια για να δούμε αν έχουν στο κέντρο του κρόκου, επιφανειακά ένα μικρό στρογγυλό άσπρο σημαδάκι σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Αν έχουμε περισσότερες κότες 17 κότες με ένα κόκορα, τότε μπορεί να έχουμε και μερικά άσπρα. Αν οι κότες είναι ντόπιες και μικρόσωμες δεν υπάρχει κανένα θέμα ως προς τη γονιμότητα ακόμα και με 20 κότες!

Παρατήρηση! Πρέπει να σπάσουμε μερικά αυγά γιατί αν ο κόκορας μας αλλάζει φτέρωμα λόγω του φθινοπώρου, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχουμε άσπορα αυγά. Οπότε ελέγχουμε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να μας κοστίσει αρκετά ακριβά!


Δεύτερο βήμα
Πηγαίνουμε στη κλωσσομηχανή, και την απολυμαίνουμε με καλό πλύσημο και χρήση χλωρίνης, σε όλα της τα μέρη, ακόμα και αυτά που βρίσκονται βίδες και καλώδια. Αν δεν φτάνει το χέρι παίρνουμε μια οδοντόβουρτσα,. Πρέπει όλος ο χώρος που θα μπούν τα αυγά μας να είναι πιο καθαρός και απο ένα νοσοκομείο! Τα μικρόβια μόλις θερμανθεί η μηχανή θα αναπαραχθούν ταχύτητα. Οπότε για να μην αναπαραχθούν πρέπει απλώς να μην υπάρχουν. Επίσης καθαρίζουμε όλα τα αυγά με το νύχι μας αν έχουν καμια κουτσουλιά η χώμα απο τη φωλιά που τα πήραμε.

Τρίτο βήμα
Βάζουμε μπρός την μηχανή για την αφήνουμε 1-2 ώρες να λειτουργήσει. Αν έχει κάποια μυρωδιά όπως της χλωρίνης η κάτι άλλο περιμένουμε με υπομονή να φύγει. Αφού η υγρασία φτάσει 70-80% και όχι χαμηλότερα, τοποθετούμε τα αυγουλάκια μας. Τα οποία πρέπει να είναι όλα ολοστρόγγυλα, χωρίς εξογγώματα, και καθαρά χωρίς βρωμιές.

Τέταρτο βήμα
Γυρίζουμε τα αυγά όσο μπορούμε περισσότερες φορές. Το σωστό είναι πάνω απο 2 φορές μια φορά το πρωί και μια φορά το βράδυ, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και 4 φορές να θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Τα αυγά πρέπει να έχουν μια μικρή κλίση, με την μύρη να κοιτάζει προς τα κάτω. Όταν γυρίζουμε τα αυγά πρέπει να γίνεται κατά 180 μοίρες, δηλαδή γυρίζουμε ανάποδα το αυγό, να ξεπιαστεί το πουλάκι που βρίσκεται μέσα, και να μην το πλακώσει ο κρόκος. Είναι όπως κοιμάται ένας άνθρωπος στο κρεβάτι. Μπορείς να κάτσεις εσύ πάνω απο 12 ώρες ακίνητος σε ένα σημείο; Η κλώσσα στη φύση γυρνάει και μετακινεί τα αυγά συνεχώς, για αυτό και έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην εκκόλαψη.

Πέμπτο βήμα
Μόλις φτάσουμε τις τελευταίες ημέρες στη μηχανή, και αρχίζουν να βγαίνουν τα πουλάκια, πρέπει να βάλουμε μια βρεγμένη πετσέτα μέσα, για να φτάσουμε την υγρασία πάνω απο 80%. Στόσος είναι να γίνει μεγάλη η υγρασία μέσα, να μαλακώσει το τσόφλι και να βγούν πιο γρήγορα τα πουλάκια. Δεν επεμβαίνουμε για να σώσουμε πουλάκια, γιατί όποιος δεν ξέρει, είναι πιθανότερο να τα σκοτώσει παρά να τα σώσει. Αυτά τα μυστικά είχαμε για σήμερα, ελπίζω να φάνηκαν χρήσιμα!


   

5 σχόλια:

  1. ειπατε για την υγρασια αλα δεν μας ειπατε για την θερμοκρασια ποσο πρεπει να ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι αναλογα τη κλωσσομηχανη. κανονικα πρεπει 37.7 στα αυγα μεσα

      Διαγραφή
  2. Μας ειπατε κατι διαφορετικο απο οτι κανουμε την ανοιξη για να καταλαβω?Δεν ειναι καμια επιστιμη το να βοηθησεις ενα πουλακι που δυσκολεβεται να βγει.σπας το αυγο σιγα σιγα στο σημειο που θα το εκανε και απο μονο του.επισης ειναι καλυτερο να σπας λιγο και να το αφηνεις καμια ωρα και μετα συνεχιζεις παλι αν δεν το κανει μονο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ καλό το άρθρο σου!! Μπράβο φίλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν σπάσει το αυγό στην κλωσομιχανη τη γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή