5 λόγοι που κάνουν τις κότες να μην γεννάνε καθόλου αυγά: Αυτό λέει η εμπειρία μου τόσα χρόνια...



Τώρα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας πολλές κότες σταματάνε να γεννάνε αυγά. Είναι σχεδόν αδιανόητο να έχουμε τόσες πολλές κότες, και μερικές ημέρες να τρέχουμε να δανειστούμε αυγά απο το γείτονα, επειδή οι δικές μας δεν κάνουν ούτε ένα αυγό. Οι λόγοι που κάνουν τις κότες να μην γεννάνε είναι πολλοί, αλλα η εμπειρία μου λέει ότι όποιος έχει μεράκι, και αγαπάει τις κοτούλες του, μπορεί να τις κάνει όποια εποχή θέλει να γεννάνε ασταμάτητα! Ωστόσο σήμερα η ανάρτηση δεν γίνετε για να πούμε πως θα κάνουμε τις κότες να γεννήσουν, αλλά αυτούς τους λόγους που διακόπτουν η αυγοπαραγωγή. Τα λάθη που κάνουμε και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στα πουλιά. Ας πούμε λοιπόν μερικούς λόγους...

1. Πολύ Ελλειπή διατροφή
Λόγω τεμπελιάς, πολλοί άνθρωποι αφήνουν τις κότες νηστικές. Η ακόμη και χωρίς νερό. Όταν λέω νηστικές δεν εννοώ τελείως νηστικές, γιατί αυτό θα ήταν έγκλημα αν περιμέναμε και αυγά. Εννοώ αυτό που τους πετάμε μια χούφτα καλαμπόκι, ανα κεφάλι την ημέρα, και περιμένουμε οι κότες να μας γεμίσουν αυγά. Υπάρχει έμβιο όν σε αυτό το πλανήτη, που μπορεί να αναπαραχθεί χωρίς μια πλήρη διατροφή; Οι κότες πρέπει να τρώνε κάθε μέρα, σχεδόν τα πάντα. Θα πρέπει με κόπο να μαζεύετε αποφάγια απο το σπίτι, αλλά και απο γείτονες, και να ταίζετε τις κότες καθημερινά. Οι πρωτείνες είναι κάτι πολύ πολύ βασικό, και μόνο στις τροφές που τρώμε εμείς βρίσκονται σε μεγάλη αυθονία. Για να γεννήσει η κότα αυγό χρειάζεται ένα εκατομμύριο θρεπτικά συστατικά. Έτσι λοιπόν πρέπει να είναι ανάλογη και η διατροφή.

2. Αλλαγή φτερών
Οι κότες μας αλλάζουν φτερά το φθινόπωρο. Πριν πέσουν τα πρώτα κρύα οι κότες ρίχνουν το φτέρωμα τους, και στη θέση του βγαίνει λαμπερό ολοκαίνουργιο. Φυσικά υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν καν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στις κότες. Πάντως το δείγμα όταν αλλάζουν τα φτερά είναι απότομη διακοπή 20 μέρες πρίν της αυγοπαραγωγής, και αρχίζουν να φυτρώνουν σε όλο το σώμα μαύρα σαν ακίδες που βγαίνουν απο το δέρμα. Είναι τα καινούργια φτερά, πλούσια για το χειμώνα. Η αλλαγή των φτερών στις κότες δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Θα παρατηρήσουμε ότι όσες κότες αλλάζουν φτερά δεν έχουν και τόσο όρεξη για φαγητό. Είναι ζωηρές, αλλά τρώνε εμφανώς λιγότερο απο αυτές τις κότες που γεννάνε. Μόλις οι κότες αλλάζουν φτερά το κοτέτσι γεμίζει φτερά, λές και μας επιτέθηκε αλεπού (κούφια η ώρα). Να έχετε πάντα στο νου σα λοιπόν, ότι είναι εντελώς φυσιολογικό να υπάρξει αυτή η περίοδος στις κότες

3. Μικραίνει η μέρα
Καθώς μικραίνει η μέρα το χειμώνα, για τις κότες μετράται σαν λιγότερες ώρες για φαγητό. Οι κότες έχουν στη διαθεσή τους να τρώνε λιγότερο χρόνο, και το εσωτερικό τους ρολόι λέει, εφόσον έρχεται λιγότερο φαί μέσα, δεν έχει αυθονία έξω, άρα δεν παράγω αυγά. Ο οργανισμός έχει ένα βιολογικό ρολόι που μπορεί να αναγνωρίζει τις εποχές. Μην ξεχνάμε κανένα άλλο πτηνό δεν γεννάει αυγά όπως οι κότες, το χειμώνα. Έτσι λοιπόν υπάρχει ένα κολπάκι που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Μπορούμε να βάλουμε λάμπα και να την ανάβουμε μέχρι τις 10 το βράδυ. Αρκούν 2-3 ωρίτσες παραπάνω με φώς για να αυξήσουμε την αυγοπαραγωγή μας. Αυτό να ξέρετε είναι πολύ πολύ βασικό.

4. Ήλικια
Όταν έχουμε πάρει νεαρές πουλάδες μην βιαζόμαστε να δούμε αυγά. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι 6 μηνών πρέπει ντε και καλά να γεννήσουν τώρα. Πρέπει να έχουμε υπομονή. Μόλις δείτε να αρχίζει να κοκκινίζει το λειράκι, αυτό σημαίνει ότι έρχονται και τα αυγουλάκια. Όσο πιο αυγοπαραγωγική είναι η κότα τόσο πιο κόκκινο είναι το λειρί της. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βλέπουμε ποιές κότες μας γεννάνε.

5. Αρρώστια
Δεν νομίζω ότι κάποιος έχει άρρωστες κότες, και περιμένει να δεί αυγά. Επειδή όμως πάντα υπάρχει κάποιος που ίσως δεν του πάει το μυαλό, το αναφέρω. Όταν μια κότα έχει οποιαδήποτε πρόβλημα με νόσημα μικρόβιο σκουλήκια κλπ, δεν γεννάει κανένα αυγό. Δεν γεννάνε ποτέ οι άρρωστες κότες.

Αυτές ήταν λοιπόν 5 γρήγορες συμβουλές μείωσης της αυγοπαραγωγής. Αφήστε και σχόλια με ότι ερωτήσεις έχετε, και αν θέλετε να γράψουμε κάποιο άρθρο της αρέσκειας σας. Είμαστε ανοιχτοί να σας βοηθήσουμε ότι και αν χρειαστείτε!
   

1 σχόλιο:

  1. Όταν είναι πάρα πολλές κοτες σε ένα μικρό κοτετσι επηρεάζεται καθόλου η ωοτοκία? Μήπως γτ η μία ενοχλεί την άλλη και στρεσαρονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή