Ταίζουμε σκέτο χώμα τις κότες: Η υπετροφή για ανάπτυξη και περισσότερα αυγά - κρεατοπαραγωγή!



Ποιος θα φανταζόταν ότι η πιο βασική τροφή στις κότες είναι το χώμα; Ναι καλά ακούσατε! Το χώμα που έχετε στο κήπο και βρίσκεται σε όλους αύθονο! Αν και μερικοί θέλουν να μας ακριβοπουλάνε τις τροφές τους, τα συμπληρώματα και τις βιταμίνες τους, κανείς μα κανείς δεν αναφέρει πόσο σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όταν μια κότα δεν τρώει χώμα. Σύμφωνα με την πείρα μου όλα αυτά τα χρόνια, όποια κότα η κοτόπουλο μεγάλωνε σε κλούβα, και δεν έτρωγε χώμα, δημιουργούταν ένα σωρό προβλήματα. Απο μαλακό τσόφλι στα αυγά, ακόμη και κανιβαλισμούς μεταξύ των κοτόπουλων, αλλά και παράξενα πράγματα όπως τα πουλιά να τρώνε τις ίδιες τους τις κουτσουλιές.


Τα κοτόπουλα μέσα στα χιλιάδες χρόνια που βρίσκονται πάνω σε αυτό το πλανήτη, έμαθαν να μεγαλώνουν και να αξιοποιούν μια απο τις πιο αύθονες πρώτες ύλες, το χώμα. Απο το χώμα μπορούν να χωνεύουν τις πιο δύσπεπτες τροφές, αλλά να αναπτύσσουν τα κόκκαλα τους, να γεννάνε αυγά, να αναπτύσσουν κρέας. Οι κότες λοιπόν, δεν τρώνε το χώμα μόνο για την πέψη. Αντλούν θρεπτικά συστατικά απο αυτό. Ασβέστιο και άλλα συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για τα κόκκαλα το τσόφλι του αυγού κλπ.

Τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τις κότες έχω κάνει αρκετά πειράματα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, πρίν κάποια χρόνια, που μεγάλωνα 30 κοτοπουλάκια, έγκλειστα μέσα σε μια κλούβα. Παρατηρούσα λοιπόν πως μεγάλωναν, χωρίς να έχουν στη διατροφή τους το χώμα. Έπειτα απο αρκετές ημέρες ζωής τα πουλιά παρόλο που έτρωγαν το πιο πλήρες φύραμα της αγοράς, άρχιζαν να παρουσιάζουν περίεργη συμπεριφορά. Μόλις άνοιγα το φώς το βράδυ, πήγαιναν και κατάπιναν ολόκληρες τις κουτσουλιές τους, πράγμα που παρατηρείτε στις κότες όταν έχουν κάποια έλλειψη στη διατροφή τους. Αλλά και προβλήματα στο νευρικό σύστημα των πουλιών, αλλά και στα κόκκαλα. Ξέρετε όταν ένα πολύ έχει έλλειψη απο ασβέστιο, παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορα, κινητικά προβλήματα.

Το πιο τρελό ξέρετε ποιό είναι; Όταν έβαλα χώμα σε αυτά τα πουλάκια με μια γλάστρα πλατιά, χώθηκαν όλα μέσα στο χώμα και έτρωγαν! Ναι καλά ακούσατε έτρωγαν σκέτο το χώμα. Ενστικτοδώς απο κοτοπουλάκια ακόμα, γνωρίζουν πόσο βασικό είναι στη διατροφή τους το χώμα.

Οι κότες τρώνε χώμα για να χωνεύουν. Θα έχετε αναρωτηθεί, πως καταπίνουν ολόκληρο το καλαμπόκι, κομμάτια ολόκληρα απο φαγητό, και πως στη συνέχεια καταφέρουν να το χωνέψουν; Ο ανθρωπος φαντάζεται βάση του δικού του οργανισμού. Η κότα όμως εφόσον δεν έχει δόντια να μασήσει τη τροφή, μπορεί να καταπιεί πέτρες μαζί με την τροφή, και αυτές οι πέτρες συμπιέζοντας τες μέσα στο σκληρό στομάχι, να λειτουργήσουν πραγματικά σαν δόντια!

Η προσωπική μου συμβουλή είναι να μην αφήνετε ποτέ τις κότες χωρίς χώμα. Αν έχετε κοτοπουλάκια σε μια κλούβα βάλτε και μια γλάστρα με χώμα να τρώνε τα πουλάκια. Επίσης αν έχετε κότες σε κλούβα. πάλι θα βάλετε μια πλατιά γλάστρα, αλλά βάλετε και ένα συρμάτινο πλέγμα επάνω, τόσο που να χωρά το κεφάλι μέσα, γιατί η κότα έχει την τάση να σκάβει, και θα πετάξει όλο το χώμα έξω αν μπορέσει. Αν έχετε αυγά με μαλακό τσόφλι, είναι μια τρανταχτή απόδειξει ότι χρειάζονται χώμα οι κότες. Πολλά κοτόπουλα εκτός απο χώμα χρειάζονται και μαρμαρόσκονη, αλλά να ξέρετε το μυστικό είναι οι κότες να τρώνε τα πάντα. Μόνο τότε μεγαλώνουν και γεννάνε σωστά!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου