Μυστικά για ριζική αλλαγή στη παραγωγή αυγών: Πλήρης διατροφή για κότες αυγοπαραγωγής



Για να γεννάνε πολλά αυγά οι κότες χρειάζονται να τρέφονται σωστά. Πολλοί φίλοι μας το χάνουν σε αυτό το κομμάτι και δεν ταΐζουν σωστά τα πουλιά. Έχουμε αναφέρει τα λάθη που γίνονται πχ κάποιος να έχει ελεύθερες τις κότες, και να ταίζει μόνο καλαμόκι και τίποτα άλλο. Πολλά είναι τα ερωτήματα πως να κάνουμε τις κότες να γεννάνε περισσότερα αυγά, και σήμερα θα κάνουμε αυτή την ανάρτηση για να πούμε λίγα πράγματα, που θα αλλάξουν ριζικά την παραγωγή αυγών.


Αν πάμε σε ένα κατάστημα ζωοτροφών ή σε ένα κτηνίατρο, συνήθως μπορεί να ταυτίζονται αυτά τα δύο,  και ρωτήσουμε τι να κάνουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή αυγών, μπορεί να μας δώσει διατροφικά συμπληρώματα, βιταμίνες, έτοιμα φυράματα κλπ. Τι μεγαλύτερο λάθος απο αυτό; Δηλαδή να πληρώσουμε ένα σωρό χρήματα, και το προιόν να είναι πολύ κατώτερο απο αυτό που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι. Ποτέ μα ποτέ μην περιμένετε να σας δώσει κάποιος έτοιμη λύση, σε αυτά τα πράγματα χρειάζεται μεράκι και αγάπη. Αυτό που κάνουμε να το κάνουμε επειδή μας αρέσει!

Οι κότες δεν καλύπτονται σε τροφή μόνο απο το καλαμπόκι. Πολλοί πτηνοτρόφοι, ανακατεύουν καλαμπόκι σιτάρι, κριθάρι και νομίζουν ότι είναι πλήρες διατροφή. Για να σας πω την αλήθεια, αν μια ράτσα κότας είναι απο την φύση της αυγοπαραγωγική, είναι ελευθέρας βοσκής σε κτήμα με μπόλικο χορτάρι, μπορεί να γεννά με αυτή τη διατροφή πολλά αυγά. Αλλα η διατροφή αυτή δεν είναι πλήρης. Και ξέρετε στις κότες και σε όλα τα ζώα, όσο καλύτερα ταίζουμε, όσο πιο πολύ τα περιποιούμαστε, τόσο αυξάνεται και η παραγωγή.

Μια πολύ καλή επιλογή για αύξηση αυγοπαραγωγής είναι οι φυτρωμένοι σπόροι σιταριού - κριθαριού! Το σιτάρι αν βγάλει βλαστό σε λίγες ημέρες γίνεται πολύ πολύ θρεπτικό και αυξάνει την αυγοπαραγωγή κατακόρυφα. Συμφέρει πολύ να ταίζουμε τέτοια τροφή τα ζώα. Σύμφωνα με πολλές μελέτες είναι η τροφή του μέλλοντος...

Ένα βασικό συστατικό λοιπόν στη διατροφή της κότας είναι η πρωτείνη, την οποία δεν βρίσκουμε σε υψηλά ποσοστά ούτε στο καλαμπόκι ούτε στο σιτάρι ούτε στο ψωμί ούτε στις άλλες τροφές. Η σόγια είναι η πιο πλούσια σε πρωτείνη τροφή, για αυτό είναι ένα απο τα βασικά συστατικά σε όλα τα φυράματα. Έτσι λοιπόν, το τέλειο μείγμα γίνετε αν εκεί που ταίζουμε καλαμπόκι σιτάρι και λίγο κριθάρι προσθέσουμε και λίγη σόγια. Όσον αφορά τη μαρμαρόσκονη αν οι κότες είναι ελεύθερες δεν τη χρειάζονται. Αν όμως είναι κλειστές, τότε χρειάζονται σε ένα μέρος και μαρμαρόσκονη, η μέσα στο μείγμα, για να πάρουν το ασβέστιο που τους λείπετε. Απο τη στιγμή που ο οργανισμός της κότας συμπληρώσει τα συστατικά που λείπονται, αμέσως θα δούμε αλλαγή στην αυγοπαραγωγή.

Ένα κόλπο που εφαρμόζεται κατα κόρον στις κότες, και έχει τεράστιο αποτέλεσμα είναι το κόκκινο πιπέρι. Το μπούκουβο η πάπρικα, και οτιδήποτε έχει σχέση με κόκκινη πιπεριά τριμμένη είτε καφτερή είτε γλυκιά. Μόλις δώσουμε στις κότες αυτό μέσα στη τροφή - 2-3 κουταλιές σε κάθε κιλό τροφής τη μέρα - αμέσως βλέπουμε κατακόρυφη αύξηση στα αυγά. Αυτό βάση της εμπειρίας μου πιστεύω συμβαίνει ότι η πιπεριά έχει σίδερο και άλλα θρεπτικά συστατικά που η κότα δεν μπορεί να βρεί σε καμία άλλη τροφή. Ότι και αν συμβαίνει πάντως εμάς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι άμεσα και κυρίως πολύ οικονομικό.

Το ολόκληρο καλαμπόκι είναι προτιμότερο απο το σπαστό. Όταν το δίνουμε τριμμένο η θρεπτική αξία είναι μικρότερη οι σπόροι είναι αλλιωμένοι, χάνεται το αλεύρι και πολλά αλλά. Επίσης μερικοί λένε ότι το σπαστό τραυματίζει το έντερο εσωτερικά. Είναι προτιμότερο λοιπόν να δίνουμε ολόκληρο το καλαμπόκι, ας είναι πουλάδες οι κότες μας.

Μερικοί ρωτάνε: Κάνει να δίνω ψωμί στις κότες; Τους προσφέρει τίποτα; Απο την εμπειρία μου έχω δεί ότι προσφέρει μόνο λίπος. Και ξέρετε όταν οι κότες παχαίνουν πολύ σταματάνε να γεννάνε τόσο πολλά αυγά. Το λίπος στο πισινό τους εμποδίζει να γεννιούνται φυσιολογικά τα αυγά και επειδή είναι στενά ο πόνος είναι περισσότερος. Συνεπώς η κότα γεννά λιγότερο και ταλαιπορείτε περισσότερο. Το ψωμί ειδικά αυτό που πωλείτε στους φούρνους είναι πολύ φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, και προσφέρει μόνο λίπος. Ωστόσο αν δίνετε με μέτρο κάνει και αυτό καλό στην αυγοπαραγωγή.

Οι κότες γίνονται πολύ παραγωγικές σε αυγά όταν τις συνδιάζουμε με την προσθήκη ενός λαχανόκηπου κάπου κοντά στις κότες. Φράζοντας ένα μέρος για να φτιάχνουμε τα λαχανικά μας, που οι κότες δεν μπορούν να πάνε, έχουμε και τροφή για εμάς αλλά και πολλά περισεύματα για τις κότες. Τα χαλαχμένα λαχανικά, τα φύλλα, οι ρίζες τίποτα δεν πάει χαμένο. Οι κότες πρέπει να τρώνε τέτοια λαχανικά, υπολλείματα απο λάχανο, κρεμμύδια και ότι πάει στο μυαλό. Έχω δεί ότι η αυγοπαραγωγή αυξάνεται περισσότερο όταν δίνουμε τέτοιου είδους χόρτα, σε σχέση με τα άλλα που φυτρώνουν ανεξέλενκτα στο κτήμα.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου