Μέθοδος για περισσότερα θηλυκά κοτοπουλάκια στη κλωσσομηχανή!!! Πως καθορίζουμε το φύλο τους;



Σήμερα έχουμε την πιο ανατρεπτική ανάρτηση που γράψαμε ποτέ. Οι Ελληνικές Κότες συγκέντρωσαν πληροφορίες απο έμπειρους κτηνοτρόφους και πρόσφατες έρευνες, και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν εντυπωσιακά! Πολλοί αναρωτιούνται αν τα κοτοπουλάκια καθώς βρίσκονται μέσα στο αυγό, μπορούν να αλλάξουν το φύλο βάση της θερμοκρασίας και εξωτερικών παραγόντων πριν την εκκόλαψη. Δηλαδή αν πάρουμε ένα αυγό μόλις το γέννησε η κότα, και με κάποι κόλπο πρίν αφού το βάλουμε στη κλωσσομηχανή, να το κάνουμε να βγει θηλυκό (κότα) και όχι αρσενικό (κόκορας).

Το πιο συχνό πρόβλημα σε όλους όσους βάζουν ερασιτεχνικά κλωσσομηχανές, σε όσους έχουν κλώσσες, και σε όσους διατηρούν τεράστιες πτηνοτροφικές μονάδες είναι ένα! Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να καθορίσει το φύλο των πουλιών του. Για παράδειγμα μια βιομηχανία αυγών θέλει απο τις κλωσσομηχανές μόνο θυληκά κοτοπουλάκια, όσα αρσενικά γεννιούνται θανατώνονται άλλωστε. Φανταστείτε να υπήρχε ένας τρόπος να βγούν περισσότερα θυληκά απο αρσενικά; Δεν θα ήταν μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της πτηνοτροφίας.

Τα όσα χρόνια ασχολούμαι με τις κότες, προσπαθούσα να συγκεντρώσω στοιχεία, απο τις κλωσσομηχανές αλλά και απο τις κλώσσες, πότε είχα περισσότερα θυληκά και πότε περισσότερα αρσενικά. Απο την πείρα μου λοιπόν είχα παρατηρήσει ότι είχε πολλά αρσενικά το Καλοκαίρι ενώ όσο πιο κρύο έκανε έξω τόσο πιο πολλά τα θυληκά. Για παράδειγμα περιόδους όπως ο Μάρτιος ή ο Οκτώμρβιος που έχει δροσιά και κρυαδούλα, έβγαζα πάρα πολλά θυληκά. Δεν συνέβη μόνο ένα ή δύο χρόνια όμως, αλλά συνέχεια. Δεν μπορούσα όμως να καταλάβε γιατί συνέβαινε αυτό, όμως πάντα κοιτούσα να εκμεταλλευτώ τις περιόδους που είχε δροσούλα, έβγαλα ποιοτικά πουλιά.

Άλλοι πτηνοτρόφοι πιο παλιοί απο εμένα, έχουν άλλη αποψη γύρω απο το θέμα. Πιστεύουν ότι δεν παίζει ρόλο μόνο η θερμοκρασία στο φύλο των αυγών. Μια άποψη λοιπόν που άκουσα είναι ότι όσο πιο φρέσκα τα αυγά τόσο πιο πολλοί οι κόκορες, ενώ όσο πιο παλιά είναι τα αυγά τόσο περισσότερες οι κότες,. Δηλαδή όσο πιο πολύ μείνουν τα αυγά σε κρύο περιβάλλον αποθηκευμένα, τόσο περισσότερες κοτούλες. Επίσης άλλη μια άποψη που επικρατεί είναι ότι όταν έχουμε μεγάλης ηλικίας κόκορα και ζευγαρώνει με νεαρης ηλικίας πουλαδίτσες, τότε έχουμε περισσότερα θυληκά κοτοπουλάκια στην εκκόλαψη. Αυτό δεν μπόρεσα να το επιβεβαίωσω ποτέ, μιας και στον δεύτερο χρόνο αλλάζω πάντα τον κόκορα. Το πρώτο όμως στοιχείο ομολογώ πως είναι απόλυτα αληθινό. Και εγώ βάση των πραγμάτων που έχω καταγράψει όντως συμβαίνει.

Πάμε όμως και στις έρευνες τώρα. Βάση πειραμάτων που έγιναν πρόσφατα, όταν η θερμοκρασία επώασης είναι πεσμένη, τότε έχουμε περισσότερα θυληκά, ενώ όταν η θερμοκρασία είναι κανονική η και λίγο μεγαλύτερη έχουμε αρσενικά - κοκόρια. Βάση της εμπειρίας ενός φίλου που βγάζει πολλά πουλιά όταν η θερμοκρασία της μηχανής είναι στούς 36.8 βγάζει 70% θυληκά, ενώ στους 38 τα αρσενικά είναι πολύ περισσότερα.

Παρότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φύλο του πουλιού καθορίζεται τη στιγμή της γέννησης στη κοιλιά της κότας, αυτά τα δεδομένα αλλάζουν πολλά πράγματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, προκύπτει και το φύλο. Όμως υπάρχουν περιθώρια κατά τις πρώτες ημέρες της επώασης να αντιστραφεί το φύλο, και το κοτοπουλάκι αντί για θυληκό να γίνει αρσενικό η και το αντίστροφο. Επίσης άλλη άποψη είναι ότι ο λόγος που γεννιούνται περισσότερα θυληκά σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ότι τα αρσενικά δεν είναι τόσο ανθεκτικά σε ποιό χαμηλές θερμοκρασίες. Δηλαδή ένα ποσοστό απο τα αρσενικά χάνεται όταν τα αυγά παλιώνουν ή επωάζονται σε μικρότερη απο το φυσιολογικό θερμοκρασίες.

Έτσι το συμπέρασμα είναι αν θέλουμε περισσότερα θυληκά στη κλωσσομηχανή, ρυθμίζουμε σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία, και δεν βάζουμε πολύ φρέσκα αυγά. Απο 5 ημερών και μετά βγαίνουν περισσότερες κοτούλες. Επίσης διαλέγουμε περιόδους που έχουμε καλές θερμοκρασίες και όχι πάνω απο 25. Όσον αφορά την κλώσσα να ξέρετε ότι όσο πιο ζέστη έχει τόσο πιο πολύ ζεσταίνονται τα αυγά άρα και περισσότερα κοκόρια. Αυτά λοιπόν για σήμερα! Πολύ ανατρεπτικά τα νέα λοιπόν!
   

2 σχόλια:

  1. εχει νοημα αυτο με τη θερμοκρασια εβαλα σε παπια αυγα κοτασ και βγηκαν κοτεσ γιατη η παπια σηκονεται αυτη φωλια και βρεχεται απο κατο επισησ στηδ χελωνεσ απαγορευουν στησ παραλιεσ τησ ομπρελεσ κοντα στησ φωλιεσ γιατη ο ισκιοσ επηρεαζη το φυλο αν εχει ισκιο βγενουν πιο πολλα αρσενηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Ο κόκκορας δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το φύλο του πουλιού, γιατί ισχύει το αντίστροφο από αυτό που ισχύει στα θηλαστικά(και εμάς), δηλ η κότα παράγει ωάρια που περιέχουν είτε το Ζ έιτε το W χρωμόσωμα, ενώ ο κόκκορας μονο Z σπερματοζωάρια.Hλικία του μπορεί να επηρεάσει μόνο την γονιμότητα.
    Όι επιστήμονες έχουν μελετήσει τους παράγοντες που δείχνουν να επηρεάζουν το φύλο του πουλιού, και μετά την γέννηση του αυγού, και η θερμοκρασία κυρίως τις πρώτες ημέρες δείχνει να επηρεάζει το φύλο, όχι γενετικά, αλλά στην ''μετάφραση'' του DNA,επηρεάζεται ισορροπία των ορμονών και η αλλαγή εμφάνισης του φύλου του ενηλικού.Βέβαια σε μια ερευνα προέκυψε οτι τα έξτρα θηλυκά που βγήκαν σε χαμηλή θερμοκρασία, είχαν τα γονίδια του αρσενικού, και ζευγαρώνοντας με κόκκορα, προέκυψαν αρσενικά πουλιά μόνο...!
    Τέλος η κότα μπορεί μέ υπερέκκριση οιστρογόνων, να απελευθερώνει ωαρια που θα παράξουν γονιμοποιούμενα, μόνο θηλυκα κοτόπουλα, κατα περιόδους...
    Όλα αυτά, και υπολογίζοντας και τα αυγά που δεν εκκολάπτονται, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την όποια προσπάθεια κάνουμε να υπολογισούμε το φύλο του κοτόπουλου από πρίν... Άρα αν βιαστούμε να οδηγηθούμε σε μια επαναστατική ανακάλυψη για τη φύση των πτηνών, βασιζόμενοι σε 100-200 κοτόπουλα που συνολικά εκκολάψαμε και μεγαλώσαμε, απέχουμε πολύ με αυτούς που πειραματίζονται χρόνια με πολύ μεγαλύτερο δείγμα, και τα αποτελέσματά μας είναι άκυρα. Αποδίδω λοιπόν τις περισσότερες επιτυχίες των χομπυστών (μαζί με εμένα) στην τύχη και μόνο.
    Με εκτίμηση, Αναστάσιος Μαντζιαβάς,κτηνίατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή