Πως θα κλωσσήσουν οι κότες. Ένας πανεύκολος τρόπος




Οι κότες κλωσσάνε πάρα πολύ όταν είναι 1 έως 2 χρονών και σπάνια όταν μεγαλώσουν. Θυμάμαι κότες που είχα απο μικρές, και κλωσσούσαν πολύ τον πρώτο χρόνο, τον δεύτερο λιγότερο, τον τρίτο και τέταρτο ακόμα πιο σπάνια, και απο εκεί και έπειτα ποτέ! Οι κότες όπως καταλαβαίνουμε γίνονται κλώσσες όταν είναι μικρές σε ηλικία. Υπάρχουν πολλοί που έχουν κότετσια γεμάτα απο κότες, και καμία δεν κάθεται κλώσσα. Μάλιστα έχω ακούσει να λένε "Φέτος εμένα δεν έκατσε καμία κλώσσα. Είναι μηχανής, δε κλωσσάνε". Και εδώ είναι ένα μεγάλο ψέμα. Ποιός είπε ότι οι κότες που γεννιούνται σε μηχανή δεν κλωσσάνε; Σίγουρα αυτές που μεγαλώνουν με κλώσσα κλωσσάνε πολύ περισσότερο αλλά και αυτές απο τη μηχανή κλωσσάνε.

Το λάθος για εμένα είναι από τη μεριά του πτηνοτρόφου. Δηλαδή όταν δεν αφήνει κανένα αυγό στις φωλιές, όταν δεν έχει πολλές φωλιές, όταν δεν δίνει την ευκαιρία στις κότες να κλωσσήσουν. Σήμερα έχω σκοπό να σας μεταφέρω τα δικά μου μυστικά για να κάνετε τις κότες να κλωσσήσουν ανεξαρτήτως ράτσας και αίματος. Δεν υπάρχουν κότες που να μην κλωσσάνε, όλες έχουν βαθιά το ένστικτο μέσα τους αρκεί να τους το ξυπνήσουμε. Μην χάνει κανένας την ελπίδα του λοιπόν! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να πούμε μερικά μυστικά..

Όταν έχουμε πολλές κότες, βάζουμε επίτηδες παντού μέσα στο κτήμα κρυμμένες φωλιές, με φήλλα, και φανταζόμαστε που θα νιώθει πιο ωραία η κότα να γεννήσει. Το τέλειο δέλεαρ είναι να τοποθετήσουμε ένα ψεύτηκο αυγό ή δύο για να κάνουμε ακόμα πιο δελεαστική τη φωλιά. Ταίζουμε σωστά τις κότες και περιμένουμε υπομονετικά. δεν θέλει βιασύνες. Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι κότες τρελαίνονται να κλωσσάνε.

Οι κότες λατρεύουν τις καλά κρυμμένες φωλιές μέσα στα φυλώματα, και να είναι σκοτεινά


Όταν μια κότα κάτσει, για να τη καταλάβουμε ότι είναι κλώσσα, περιμένουμε μέχρι το βράδυ και αν η κότα κάθεται μέσα στη φωλιά, τότε θα γίνει σίγουρα κλώσσα. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν είναι ακόμα πλήρως. Μέσα στον οργανισμός της γίνονται ορμονικές αλλαγές οι οποίες θα την κάνουν καλή κλώσσα μέσα σε δύο μέρες περίπου. Δηλαδή δεν μπορούμε να βάλουμε κατευθείαν τα αυγά, ούτε μπορούμε να την αφήσουμε απροστάτευτη.

Το πρώτο κόλπο λοιπόν για να σιγουρευτούμε είναι να την κλείσουμε με σύρμα μπροστά απο την φωλιά για να μην μπεί άλλη κότα μέσα. Συνήθως όταν κάθεται μια κλώσσα, πάνε οι άλλες κότες και τη διώχνουν και αυτή μετά μπορεί να μην ξανα κλωσσήσει. Επίσης αλλο ένα τρίκ για να σιγουρευτούμε ότι όντως κλωσσά, είναι να της βάλουμε δοκιμαστικά δύο αυγουλάκια. Τα αφήνουμε στην ακρούλα δίπλα εκεί που κλωσσά, και αυτή αν είναι κλώσσα θα τα πάρει με το ράμφος και θα τα βάλει κάτω απο τη κοιλιά της. Η κότα που κλωσσά φουσκώνει όταν πλησιάζουμε τη φωλιά. Υψώνει το λοφίο στο κεφάλι της, ανασηκώνεται, αναστατώνεται με τη παρουσία μας. Αντιθέτως μια κότα δεν μπορεί να φουσκώσει έτσι το φτέρωμα της.

Μια όμορφη τσουλουφάτη κλώσσα


Το πρώτο βήμα λοιπόν για να μετατρέψουμε τη κότα σε κλώσσα είναι να τη φυλακήσουμε για 48 ώρες μέσα στη φωλιά της. Δεν πειράζει αν μείνει μια ημέρα για φαγητό. Αυτό το μεταβατικό στάδιο είναι σημαντικό για να γίνει κλώσσα. Επίσης την πρώτη μέρα καλό είναι να μην τη μεταφέρουμε γιατί πάλι μπορεί να παρατήσει τα αυγά. Η μετακίνηση γίνετε σε άλλη μεριά γίνεται εύκολα αρκεί κάποιος να γνωρίζει τον τρόπο. Θα τα πούμε και αυτά.

Σφραγίζουμε λοιπόν τη φωλιά με ένα σύρμα και αφού περάσουν 48 ώρες, βλέπουμε αν έγινε κλώσσα αν κάθεται στη φωλιά κανονικά, και αν τα αυγά καίνε. Αν η κότα δεν κάθεται στα αυγά της την αφήνουμε να φύγει δεν είναι κλώσσα, λάθος διάγνωση. Αν όμως κάνει κλού κλού, τότε είναι κλώσσα και μπορούμε να βάλουμε τα αυγά. Βάζουμε συνήθως 10-12 και ποτέ δεν κάνουμε υπερβολές. Τα 15 αυγά που βάζουν μερικοί, οδηγούν σε σπασίματα, και ολική αποτυχία στη κλώσσα.

Μέσα στα φτερά αυτής της κλώσσας κρύβονται 20 κοτοπουλάκια.

Η αλλαγή της θέσης της κλώσσας γίνεται αφού η κότας μας γίνει πλήρως κλώσσα δηλαδή μετά απο 2 μέρες. Για να μετακινήσουμε τη κλώσσα και να τη βάλουμε εκεί που μας βολεύει, πηγαίνουμε βράδυ, την παίρνουμε όσο πιο γρήγορα και ήρεμα γίνεται. στην άλλη της θέση, και φράζουμε πάλι την είσοδο να μείνει αναγκαστικά στη φωλιά. Την επόμενη μέρα πάμε και ξεφράζουμε την είσοδο την βάζουμε να φάει να πιεί και να κάνει τις ανάγκες της, και μέσα σε 5 λεπτά την επιστρέφουμε πίσω στα αυγά και κλείνουμε πάλι την είσοδο. Μέσα σε 7 μέρες θα έχει ξεχάσει την παλιά της θέση.

Και μια τελευταία συμβουλή. Οι καλύτερες κλώσσες γίνονται αυτές που είναι μικρόσωμες και όχι οι παχιές χοντρές. Οι κότες μπορούν να αναγνωρίζουν τα τζούφια απο τα καλά αυγά, έτσι καμιά φορά μπορείτε να δείτε την κλώσσα να πετά και να καθαρίζει αυγά απο τη φωλιά της. Να ξέρετε ότι βλέπει πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Αισθάνεται τα κοτοπουλάκια μέσα στο αυγό. Αυτά λοιπόν για σήμερα.


   

1 σχόλιο:

  1. Εβαλα μια κλωσσα με 11 αυγα και εβγαλε μονο ενα,τα υπολιπα τα εσπασε,τα εφαγε.Τι πρεπει να κανω για να μη ξαναγινει αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή