Πως δείχνουν τα αυγά απο άρρωστες κότες. Ένα μεγάλο ψέμα που μας λένε...



χουμε ακούσει κατά καιρούς πολλούς να λένε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα "άρρωστα" και κακής ποιότητας αυγά, απο τα νόστιμα και ποιοτικά. Όλα αυτά τα χρόνια έχω δεί και ακούσει πράγματα, τα οποία είναι πραγματικά εξωφρενικά να τα πιστεύει κάποιος. Και όταν πας να του αποκαλύψεις την αλήθεια, δεν το πιστεύει. και υποστηρίζει την δική του άποψη. Όπως και να έχει σήμερα θέλω να σας πω για το τι ισχύει με τα κακής ποιότητας αυγά που προέρχονται απο άρρωστες κότες, και όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει και συζητιέται το τελευταίο καιρό.


Όταν οι κότες είναι άρρωστες δεν γεννάνε αυγά! Μέσα στους κανόνες της πτηνοτροφίας ισχύει ένα και μόνο βασικό πράγμα. Όταν μια κότα είναι άρρωστη, είναι αδύνατο να γεννήσει αυγά. Οπότε όποιος ήδη σκέφτεται αν οι κότες του που γεννούν αυγά είναι άρρωστες, να το αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Ποτέ μα ποτέ όσα χρόνια ασχολούμαι με τις κότες, δεν είδα πτηνό να γεννάει αυγά, και να είναι άρρωστο. Στα πτηνοτροφεία που ακούμε για τις άρρωστες κότες που γεννάνε άπειρα αυγά, ποιός σας είπε ότι είναι άρρωστες; Μπορεί να ζούν σε συνθήκες απάνθρωπες, σε πολύ μικρό χώρο, όμως για να έχουν αυγοπαραγωγή πρέπει να είναι υγιείς, γι αυτό εξάλλου παίρνουν και ειρικά μέτρα πάνω στην υγιεινή και την καθαριότητα τα πτηνοτροφεία.

Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι τα άσπρα αυγά είναι απο άρρωστες κότες, είναι έτοιμα αγοραστά, είναι μπαγιάτικα κλπ. Μα πως θα μπορούσε κάποιος να κρίνει την ποιότητα του αυγού απο το χρώμα του; Υπάρχουν ράτσες κότας που γεννάνε άσπρα αυγά, ράτσες που γεννάνε κόκκινα, ράτσες που γεννάνε πιτσιλωτά με σημαδάκια, πράσινα αυγά και γενικά αποχρώσεις που εξαρτώνται εξολοκλήρου απο τη ράτσα.

Εδώ βλέπουμε μεγάλη ιστοσελίδα να παροτρύνει τους καταναλωτές να μην τρώνε τα αυγά με ανοιχτόχρωμο κίτρινο κρόκο. Φυσικά πρόκειται για απάτη και δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Έχει πλήρης αμάθεια όποιος έγραψε αυτό το πράγμα...


Άλλο που έχω ακούσει πολλές φορές επίσης, είναι το χρώμα του κρόκου. Λένε πολλοί ότι όταν ο κρόκος είναι ανοιχτόχρωμο κίτρινο, το αυγό είναι κακής ποιότητας κλπ, ενώ όταν είναι πορτοκαλί έντονο ζωντανό, το αυγό έχει καλύτερη ποιότητα. Αυτό παιδιά δεν ισχύει απόλυτα, εφόσον το χρώμα του κρόκου εξαρτάται απο τη διατροφή. Όσο πιο πλούσια είναι η διατροφή, με βάση το καλαμπόκι ο κρόκος παίρνει όλο και πιο έντονο χρώμα. Αντιθέτως αν η κότα τρώει περισσότερο σιτάρι, και δεν έχει τόσο πλήρη διατροφή ο κρόκος έχει πιο ανοιχτό χρώμα.

Άλλο που έχω ακούσει είναι ότι αν ο κρόκος έχει κίτρινο χρώμα, το αυγό είναι αγοραστό, έτοιμο απο πτηνοτροφείο. Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα αυγά πτηνοτροφείου, οι κότες ταίζονται με ειδικές χρωστικές, φυσικές η και τεχνητές που χρωματίζουν το κρόκο, και παίρνει ένα ψεύτηκο πορτοκαλί χρώμα. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορές, εκτός αν έχεις δουλέψει χιλιάδες αυγά, που τότε είναι παιχνιδάκι.

Έτσι λοιπόν μην ακούτε όσα σας λένε, μερικά δεν είναι αλήθειες. Αυτά είχα να πω για τα αυγά, και ελπίζω να σας βοήθησα με τις δικές μου γνώσεις εμπειρίες!
   

1 σχόλιο: