Το μυστικό για τεράστια αύξηση αυγοπαραγωγής το Χειμώνα! Για να γεννούν οι κότες όλο το χρόνο!



Όλοι θέλουμε οι κότες μας να είναι παραγωγικές και να γεννούν καθ όλη της διάρκεια του έτους για να βγάζουν τα λεφτά που τρώνε και το κόστος παραγωγής.

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κότες το χειμώνα δεν γεννάνε αυγά ή γεννάνε πάρα πολύ λίγα. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα κοτέτσι ανεξαρτήτως ράτσας ηλικίας και τοποθεσίας του κοτετσιού. Τα πτηνά λόγω της μικρής μέρας γνωρίζουν οτι πρόκειται για χειμώνας (είναι προγραμματισμένα ενστικτωδώς έτσι) και μόλις αυτό αρχίζει να αλλάζει δηλαδή να μεγαλώνει η μέρα, τότε τα αυγά αυξάνονται!

Το χειμώνα όλοι όσοι εκτρέφουν κότες έχουν το ίδιο πρόβλημα. Η ζήτηση υπερβαίνει την διαθεσιμότητα και η παραγωγή είναι πολύ μικρή. Όλοι ζητάνε αυγά, οικογένεια, θείες, γείτονες, φίλοι και είναι αδύνατο να τους δώσουμε διότι δεν φτάνουν ούτε για εμάς.

Υπάρχει όμως ένα μυστικό που μπορεί να εφαρμοστεί σε κοτέτσια "καλυβάκια", και ειλικρινά μπορεί να εξυψώσει την παραγωγή αυγών τόσο που δεν φαντάζεστε. Τα μόνα που χρειάζονται είναι μια λάμπα για φώς απο τις απογευματινές εως τις βραδινές ώρες (τότε που νυχτώνει για λίγες ώρες πχ 2-3 ώρες). Όσο αυξάνουμε τις ώρες του φωτισμού τόσα περισσότερα τα αυγά.



Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τη μέρα, τα πτηνά τρέφονται περισσότερες ώρες και ο οργανισμός τους λαμβάνει το μήνυμα οτι πρέπει να ξεκινήσουν να γεννάνε αυγά. Θυμάμαι μια φορά τα χριστούγεννά που είχαμε ξεμείνει απο αυγά. Και μια γειτόνισσα μας εκμυστηρεύτηκε τη μέθοδο που οι κότες της έκαναν τόσα αυγά μέσα στο κατά χείμωνο. Μας είπε λοιπόν ότι στο κοτέτσι της βάζει φως κάθε βράδυ και οι κότες της γεννούν λες και είναι Άνοιξη.



Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε όλα τα ήδη των πτηνών ακόμη και σε καναρίνια τα οποία αναπαράγονται το χειμώνα αντί για την άνοιξη, και με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι γέννες και τα μικρά που μεγαλώνουν.

Το μυστικό εκτός απο παροχή extra φωτισμού είναι και η τροφή. Δηλαδή τα πουλιά να τρώνε καλά όπως καλαμπόκι πρασινάδα, αποφάγια ψωμιά, και φυσικά χώμα - πέτρες από τα οποία προσλαμβάνει ο οργανισμός στοιχεία για την σύνθεση του τσόφλιου. Δεν είναι παράξενο άλλωστε ότι όταν οι κότες είναι κλεισμένες μέσα σε κλουβιά, έχουν προβλήματα ασβεστίου και τα αυγά γεννιούνται με ανωμαλίες πχ αυγά με μαλακό τσόφλι δυσμορφίες κλπ.



Βάζοντας φώς στις κότες πετυχαίνουμε το απροσδόκιτο, και αυξάνουμε την παραγωγή μα, όμως κατα κάποιο τρόπο παρεμβαίνει στη φύση των πουλιών και ίσως οι περισσότεροι να πιστεύετε οτι είναι κάτι ανήθικο απο τη μεριά τη δική μας. Και βέβαια είναι αλλα μερικοί όταν έχουν έντονο πρόβλημα και δεν πέρνουν αυγά μπορούν να το δοκιμάσουν. Έχει απίστευτα αποτελέσματα!


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου