Για να γεννάνε οι κότες ποιοτικά αυγά με κατακίτρινο κρόκο: Το μυστικό που δε γνωρίζαμε στο φαγητό τους...


Λίγα μυστικά για να έχουμε πιο ζωντανό χρώμα στο κρόκο των αυγών μας! Και φυσικά να είναι πιο νόστιμα!
Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε αναλύσει διάφορες μεθόδους για μεγάλη αυγοπαραγωγή στις κότες! Ωστόσο σήμερα έχουμε να πούμε κάποια πολύ χρήσιμα πράγματα για την ποιότητα των αυγών που παράγουμε. Αλήθεια έχει αναρωτηθεί κανένας πως μπορούμε να κάνουμε τον κρόκο του αυγού να έχει πιο ζωντανό χρώμα δηλαδή πορτοκαλί; Φυσικά έχει άμεση σχέση με τη διατροφή και αυτό είναι το κομμάτι που θα αναλύσουμε σήμερα!
Άρχικα το πρώτο και σημαντικότερο μυστικό για να γεννάνε οι κότες νόστιμα αυγά με έντονο χρώμα στον κρόκο είναι να τρώνε καλαμπόκι. Το καλαμπόκι είναι θρεπτικό και το χρώμα που έχει στον φλοιό του επηρεάζει και το χρώμα στο εσωτερικό του αυγού. Με λίγα λόγια αν οι κότες τρώνε καλαμπόκι γεννάνε με διαφορά πιο "εντυπωσιακά" αυγά και ο κρόκος είναι πορτοκαλι.




Φυσικά για κάποιους ίσως να μην παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο αυτό, όμως για όσους δίνουμε η πουλάμε αυγά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Όταν κάποιος σπάει το αυγό, τον κρόκο θα κρίνει αν είναι καλό, φρέσκο, βιολογικό! Τα έτοιμα αυγά που πουλάνε στο σουπερ μαρκετ έχουν τεχνητό χρώμα που δίνουν στις κότες μέσα στα κλουβιά για να εξαπατάται ο κόσμος και να τα αγοράζει. Έχουν ένα ψεύτικο πορτοκαλί χρώμα που ακόμα και αν τα βράσουμε μένει ίδιο και κάνει "μπαμ" οτι πρόκειται για σκέτη χημεία. Φυσικά και στον οργανισμό μας δεν κάνει καλό, αλλά κανείς δεν μιλά...




Στο θέμα μας τώρα. Οι κότες είπαμε γεννούν καλύτερα αυγά τρεφόμενες με καλαμπόκι. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει αν τις ταίζουμε με σιτάρι. Προσωπικά επειδή ταίζω τις κότες μου το καλοκαίρι περισσότερο σιτάρι (για να μην ζεσταίνονται) έβλεπτα οτι τα αυγά τους είχαν χρώμα ξεβαμμένο, ο κρόκος είχε ένα πολύ χαλαρό κίτρινο. Φυσικά σε όποιον έδινα αυγά αυτό μου έλεγε, γιατί τα αυγά δεν έχουν κίτρνο κρόκο. Αντίθετα το χειμώνα ταΐζω τις κότες μου καλαμπόκι και τα αυγά γίνονται με πολύ ωραίο κρόκο, οτι πρέπει για να πέρνουν χρώμα οι σούπες και τα φαγητά μας!



Άλλες τροφές που συμβάλλουν στο να γίνονται τα αυγά καλύτερα είναι η πρασινάδα. Οι κότες που τρώνε φρέσκια πρασινάδα κάνουν τα αυγά πιο θρεπτικά και ο κρόκος έχει ακόμα πιο ζωντανό πορτοκαλί χρώμα. Πολλοί εκτροφείς δίνουν στις κότες και τροφές όπως μπούκουβο που ζεσταίνει τις κότες το χειμώνα, τις κάνει να γεννάνε περισσότερα αυγά και με πιο ωραίο χρώμα κρόκου.

Το συμπέρασμα παιδιά είναι οτι οι κότες γεννάνε αυγά ανάλογα με την τροφή που τους δίνουμε. Όσο πιο πλούσια η τροφή τόσο καλύτερα αυγά πέρνουμε. Είναι χαζομάρα να λέμε οτι όλες οι κότες γεννάνε τα ίδια αυγά με την ίδια βιολογική αξία. Οι κότες ότι τρώνε αυτό αποδίδουν κιόλας. Φυσικά εκτός απο την θρεπτική αξία τα αυγά έχουν και μεγαλύτερη εκκολαπτική δύναμή. Όταν οι κότες τρέφονται καλά τα πουλάκια μέσα στο αυγό είναι πιο δυνατά, άρα οι κλώσσες και οι κλωσσομηχανές μας έχουν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία!






   

1 σχόλιο:

  1. Τα κίτρινα και κόκκινα πέταλα από τα λουλούδια ( τριαντάφυλλα, γαρύφαλα, κατιφές, ραδίκι,καλεντούλα και όσων φυτών επιτρεπεται οι κότες να τρώνε έτσι και αλλιώς) προσθέτουν χρώμα στον κρόκο του αυγού.
    Επιπλέον, βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, εκτός από βακτηριοπροστατευτική δράση, δίνουν άρωμα στα προιόντα της πτηνοτροφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή