Φτιάχνω δικό μου φύραμα αυγοπαραγωγής για να γεννάνε οι κότες όλο το Χειμώνα!



Σήμερα θα πούμε συνταγή για το πως φτιάχνουμε δικό μας φύραμα αυγοπαραγωγής για μεγάλα αποτελέσματα. Και θα μιλήσουμε για τις απάτες που γίνονται σε διάφορα μαγαζια, με θύματα τους ανυποψίαστους πελάτες. Πολλοί αυτή την εποχή αγοράζουν φύραμα αυγοπαραγωγής απο τα καταστήματα ζωοτροφών, και ο λόγος είναι ότι οι κότες δεν γεννούν πολλά αυγά έως καθόλου. Μην ξεχνάμε ότι για να παίρνουμε 9 αυγά απο 10 κότες τη μέρα ακόμη και το χειμώνα, χρειάζόμαστε πλήρης διατροφή, θερμοκρασία αλλά και τη σωστή ράτσα κότας. Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με το φύραμα αυγοπαραγωγής και την απάτη που γίνεται πάρα πολλές φορές.
Στα χρόνια που ασχολούμαι με τις κότες έμαθα ένα πράγμα! Ότι όσα φυράματα και αν αγοράσουμε τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη πλούσια με αποφάγια και λαχανικά διατροφή. Το έτοιμο φύραμα αυγοπαραγωγής αποτελεί κυρίως λύση για αυτούς που έχουν πολλές κότες, δεν έχουν τρόπο για να ταίζουν λαχανικά και άλλες τροφές, κότες που ζούν σε κλουβιά κλπ. Ωστόσο ακόμη δεν σας ανέφερα που γίνετε η απάτη και πολλοί την πατάνε πληρώνοντας άσκοπα τα χρήματα τους.

Πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα με ζωοτροφές, σίγουρα θα έχουμε συναντήσει τον έμπορο, που θα προσπαθήσει να μας "πλασσάρει" την σούπερ τροφή που θα αυξήσει την αυγοπαραγωγή κατακόρυφα. Ωστόσο η αλήθεια πεθαίνει στο βωμό του χρήματος. Πολλοί έμποροι αντί να φτιάξουν φύραμα αυγοπαραγωγής απο Α' ποιότητας πρώτες ύλες, με την επαρκή ποσότητα πρωτείνης, φτιάχνουν τροφές κατώτερης ποιότητας, που φυσικά ίσως και να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κοτόπουλων μας. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Είναι η ελλειπής ενημέρωση. Ο ερασιτέχνης πτηνοτρόφος, νομίζει ότι αγοράζοντας ένα φύραμα θα αρχίσουν οι κότες να γεννάνε σαν τρελές. Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν αρκεί μόνο ένα φύραμα για να έχουμε μέγιστα αποτελέσματα. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις τραχανάδων για κοτόπουλα, ακούγονται ότι ακόμα και άμμος πέφτει μέσα στο μείγμα για να πέφτει το κόστος!

Δοκιμάζοντας έτοιμο φύραμα αυγοπαραγωγής, εδώ και χρόνια προκειμένου να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα, μπορώ να πω απο την εμπειρία μου, οτι ναι μέν βοηθάει, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Σκεφτείτε να σας ταίζουν την ίδια τροφή κάθε μέρα, πως θα γινόταν ο οργανισμός σας; Τα κοτόπουλα έχουν μεγάλες ανάγκες στη διατροφή τους και δεν πρέπει να στειριζόμαστε σε ένα φύραμα.

Επειδή οι έμποροι πολλές φορές αισχροκερδούν στα φυράματα και παίρνουν πολλά χρήματα, ενώ ταυτόχρονα δεν ξέρουμε τι έχει μέσα η τροφή.

 Η λύση στο πρόβλημα αυτό, αν δεν έχουμε αξιόπιστο κατάστημα στη περιοχή μας είναι να το φτιάξουμε μόνοι μας, και να ξέρουμε ακριβώς τι υλικά θα βάλουμε μέσα. Μόνο εμείς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα της τροφής που ταίζουμε. Και να ξέρετε ότι όσο πιο πολύ ασχοληθείτε με τα ζωντανά σας, τόσο περισσότερο θα σας το ανταποδώσουν.

Ένα καλό μείγμα για να ταίσουμε τις κότες είναι το εξής. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
  1. 6 κιλά Καλαμποκάλευρο 
  2. 1 κιλό Πίτουρο
  3. 1 κιλό Σιτάρι 
  4. 1 κιλό Κριθάρι 
  5. 4 κουταλιές σούπας Μαρμαρόσκονη 
  6. 2 κουταλιές σούπας Αλάτι
  7. 3 κουταλιές κοκκινοπίπερο
Το ιδανικό θα ήταν να προσθέσουμε στο μείγμα και 1 κιλό σόγιας, όπως και 1 κιλό ρυζάλευρο. Προσέχουμε η σόγια να μην είναι γεννετικά τροποιποιημένη κάτι το οποίο ειναι σχεδόν αδύνατο. Ο λόγος που δεν έγραψα τη σόγια στο αρχικό μείγμα είναι ότι είναι δυσεύρετη στα καταστήματα ζωοτροφών και ότι ειναι γεννετικά τροποποιημένη οπότε πρέπει να την αποφεύγουμε.

Δίνοντας ένα τόσο πλήρες μείγμα είναι ότι πρέπει για τις κότες μας. Πιστέψτε με αμα φτιάξετε κάτι τόσο ποιοτικό, και το συνδιάσετε με φρέσκο χορτάρι αποφάγια και άλλες τροφές οι κότες θα γεννούν πολύ περισσότερο! Οι κότες είναι απο τα λίγα ζώα που με λίγη ασχολία και λίγα χρήματα μπορούμε να έχουμε την υψηλότερη απόδοση. Φτιάξτε μόνοι σας λοιπόν ένα καλό μείγμα.

Τέλος θέλω να πω, ότι υπάρχουν και επιχειρήσεις που φτιάχνουν φυράματα και τροφές για κοτόπουλα σε πολύ καλή ποιότητα. Ωστόσο στο μέρος που ζώ, δεν υπάρχει καμία τέτοια εταιρία, οπότε αυτός είναι και ο λόγος που λέω όλα αυτά. Είναι οι δικές μου εμπειρίες και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι είμαι αλάνθαστος. Να είστε όλοι και όλες καλά!

   

10 σχόλια:

  1. Για πόσες κότες είναι αυτό το φυραμα πόσες φορές την ημέρα τοις ταΐζω έχω ράτσα αστραλορπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα και χρονια πολλα.
    Αυτα τα υλικα πως τα ενωνουμε μαζι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπαμαι που το λεω, αλλα δεν θα γεννησουν ουτε μισο αυγο.

    Πρωτεϊνη : Χαμηλή
    Ενέργεια : Μη Ισορροπημένη
    Ασβέστειο: Ελάχιστο

    Το σιτηρέσιο που αναφέρετε ειναι περιπου 9,5 κιλά. Αυτο σημαινει οτι θα ταϊσει κατα μεσο όρο 85 αυγόκοτες βελτιωμένης φυλης ανα ημερα (ημερησια ποσότητα 110γρ. ανα ημερα)

    Κατα την επαγγελματικη μου αποψη απλα θα της παχυνετε και θα τις αναγκασετε να φανε κοκκινο πιπερι το οποιο στη φυση δεν το προτιμουν.

    Απλη λογικη : Φατε 2 κουταλιες κοκκινο πιπερι και βγητε στο κρυο. Θα σας κρατησει ζεστους ή θα νιωθετε λιγότερο θερμικό στρες απο τις χαμηλες θερμοκρασίες ωστε να ειστε πιο αποδοτικοι?

    Γρηγορη συμβουλη, για καθε 10 κιλα τροφης που παρασκευαζετε χρειαζεστε 900 γραμμαρια μαρμαροσκονης ΚΑΛΗΣ ποιοτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως θα ενδιέφερε πολλούς μία συνταγή για φύραμα αυγοπαραγωγής! Εκτός "απο 900 γραμμαρια μαρμαροσκονης ΚΑΛΗΣ ποιοτητας για καθε 10 κιλα τροφης που παρασκευαζετε." έχετε να προτείνετε κάτι καλλίτερο ;

      Διαγραφή
  4. λιγες καυτερες πιπεριες (τσουσκεςα0 θα βοηθουσαν αντι για κοκκινο πιπέρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας θα ηθελα να ρωτησω αν αντικαταστήσω τη σογια με φασολι ελληνικο πετυχαινω κατι η είναι ματαιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για 100 κιλα τροφής χρησιμοποιούμε,
    60 κιλα δημητριακα(καλαμποκι/σιταρι)
    25 κιλα κτηνοτροφικο μπιζελι/κουκι ή σογια βιολογική
    4 κιλα πιτουρα
    10 κιλα μαρμαροσκονη
    1 κιλο αλατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα .ηθελα να ρωτησω ιχνοστιχια πρωτεινη ισοροπιστης πως μπορουμε να προσθεσουμε στο δικομας μειγμα.οχι χημικα αλλα βιολογικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά τα λες αλλά αν δεν βάλεις σόγια δεν θα κάνουν αυγά... γιατί για να κάνουν αυγά οι κότες πρέπει η τροφή τους να έχει 17% πρωτεινη και μ αυτά που βάζεις δεν έχει ούτε 5

    ΑπάντησηΔιαγραφή