Ο κρυφός εχθρός του κοτετσιού. Βρήκατε και εσείς πνιγμένες όλες τις κότες στο κοτέτσι;



Αυτός είναι ο κρυφός εχθρός του κοτετσιού! Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί, ότι πλέον τα περισσότερα ατυχήματα και οι νεκρές κότες στα κοτέτσια μας δεν οφείλονται σε αλεπούδες και κουνάβια, αλλά σε ένα νέο εχθρό. Πολλοί πτηνοτρόφοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες χάνουν την περιουσία τους απο τέτοιες επιθέσεις, και είναι πολύ πιο σημαντικό απο όσο νομίζουμε.

Αδέσποτα σκυλιά, εισβάλλουν σκάβοντας κάτω απο τις περιφράξεις των κτημάτων, και αν καταφέρουν να εισβάλλουν στο κοτέτσι, τότε δεν θα μείνει τίποτα ζωντανό. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι δεν σκοτώνουν μόνο κότες, αλλά και κουνέλια, γαλοπούλες και ότι άλλο βρεθεί ζωντανό στο πέρασμα τους. Ακόμη και περιστατικό με σταβλισμένα ζαρκάδια που βρέθηκαν νεκρά απο επίθεση αδέσποτων σκύλων, διάβασα τελευταία. Αυτό όμως που είναι πραγματικά κρίμα, είναι να χάνονται ολόκληρα κοτέτσια, απο μερικά αδέσποτα που βρήκαν πέρασμα στο κοτέτσι. Τα αδέσποτα, ένα σύγχρωνο πρόβλημα της κοινωνίας, εγκαταλελλειμένα απο φτωχούς σε συναισθήματα ανθρώπους, αποτελούν πλέον ένα σύγχρωνο πρόβλημα. Νηστικά, ταλαιπορημένα απο τους πολίτες τρέχουν στους δρόμους, και είναι πραγματικά κρίμα μέσα σε αυτή τη κατάσταση να την πληρώνουν τα απροστάτευτα πτηνά μας. Πολλοί πτηνοτρόφοι δηλώνουν απεγνωσμένοι. Αδέσποτα εισέβαλαν με τόση μανία μέσα στη περίφραξη, που έσκαψαν ολόκληρη λακούβα για να μπούν στο κοτέτσι. Όμως τα περισσότερα περιστατικά έχουν να κάνουν με χαλασμένους φράκτες, που τα σκυλιά βρίσκουν ελεύθερη την είσοδο. Ξέρετε μια φορά θα συμβεί το κακό. Μπορεί καμία φορά να μην έγινε κάτι παρόμοιο, όμως ποτέ δεν είναι αργά!

Δεν είναι όμως μόνο τα αδέσποτα σκυλιά. Πριν λίγες ημέρες, είμασταν στο κτήμα ενός φίλου μου, δια διάφορες εργασίες στη φάρμα. Ο φίλος μου είχε πολλά κοτόπουλα, και μερικά απο αυτά κούρνιαζαν στη πόρτα απο το στάβλο. Ήταν 5 μηνών κοτοπουλάκια, μικρές πουλαδίτσες, τις οποίες τις έβλεπα και τις χαιρόμουν κάθε μέρα. Όμως ένα βράδυ συνέβη το μοιράιο. Ήταν βράδυ και καθώς πρόχωράγαμε στο κτήμα ακούω να λέει ο φίλος μου το εξής "ΌΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ". Τρόμαξα, αμέσως έφτασα να δω τι είχε γίνε. Ήταν νεκρές όλες οι πουλαδίτσες, φωτίζω γρήγορα με το φακό, και τα θύματα ήταν πολλά. Με μια γρήγορη ματιά μέτρησα 7 νεκρές κοτούλες. Ήταν σκόρπιες και νεκρές μέσα στα χόρτα. Ήταν τόσο πρόσφατος ο θάνατος τους που ήταν ακόμα ζεστά.

Κοτόπουλα νεκρά απο επίθεση αδέσποτου σκύλου ο οποίος κατάφερε και μπήκε μέσα στη πτηνοτροφική μονάδα. Δεν έμεινε κανένα ζωντανό


Αμέσως έκανα νεκροψία να δω τι τα σκότωσε. Η πρώτη σκέψη μου ήταν κουνάβι. Κοίταξα για σημάδια στο λαιμό, όμως όλα τα κοτόπουλα ήταν άθικτα! Αντιθέτως είχαν πληγές απο μεγάλα δόντια και σχισμές σε όλο το σώμα τους. Φαινόταν ότι κάτι μεγάλο τα σκότωσε. Τότε μου λέει και ο φίλος μου, το σκυλί του έκανε. Όπως μου είπε και ο ίδιος "Μην έχεις μπέσσα στο σκύλο. Αμα φάει κότα, θα το ξανα κάνει". Ο σκύλος είχε καταλάβει τι έκανε, πήγε και κρύφτηκε. Όπως μου είπε όμως ο φίλος μου ο σκύλος είναι πιο σημαντικός απο τις κότες, πρέπει να προστατεύει το κτήμα". Πλέον θα προσέχει πολύ, πριν αφήσει κότες έξω απο το κοτέτσι, βράδυ. Ο σκύλος ως γνωστών το βράδυ κάνει πάντα τις "βρωμοδουλειές" του.

Η λύση όμως ποια είναι, για τις επιθέσεις αδέσποτων σκύλων; Ακούω και διαβάζω πράγματα αβάσταχτα, για δηλητήρια και φόλες εναντίον των αδέσποτων σκύλων. Μα πως μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει ένα τέτοιο έγκλημα; Ποτέ φίλοι μου μην κάνετε τέτοιο πράγμα. Η λύση στο πρόβλημα είναι να προστατεύσουμε τις κοτούλες μας. Καλή περίφραξη, και όπου δούμε ότι έχει αδυναμία ο φράκτης μας να τον ενισχύσουμε με μπετό και σύρμα, ακόμα και κάτω απο το χώμα. Το αν θα χαθούν ζωντανά, δεν είναι φταίξιμο των ζώων, αλλά καθαρά δικό μας, δική μας αμέλεια. Προσέχετε λοιπόν με τα σκυλιά, και προστατεύστε τα κοτόπουλα σας, με σωστούς τρόπους!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου