Τα πιο σημαντικά μυστικά για πάχυνση κοτόπουλων. Νέα συνταγή φυράματος απο έμπειρο πτηνοτρόφο



Σήμερα θα πούμε μερικά ακόμα μυστικά για τα κοτόπουλα πάχυνσης. Όλοι παίρνουμε κοτόπουλα για να φτιάξουμε το δικό μας κρέας για το σπίτι, η και αυγοπαραγωγή. Όπως και να έχει η σωστή πάχυνση των κοτόπουλων μας είναι το σημαντικότερο πράγμα. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα έτοιμα κοτόπουλα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ δεν ξεπερνούν τους 2 μήνες στο σφάξιμο. Αυτό πολλούς τους προβληματίζει, πως γίνετε και μεγαλώνουν τόσο γρήγορα τα κοτόπουλα; Ποιό είναι άραγε το επτασφράγιστο μυστικό τους;
Τα μυστικά είναι τρία:
1. Η σωστή ράτσα. Τα άσπρα κοτόπουλα τύπου πτηνοτροφείο, φαίνεται να είναι τα πιο ιδανικά για πάχυνση, και αυτά ειναι που χρησιμοποιούνται κατα κόρον στο πτηνοτροφείου. Αυτά στα πτηνοτροφεία σφάζονται 8 εβδομάδων περίπου. Αγοράζοντας κανείς χωριάτικα κοτόπουλα η κάποια άλλη ράτσα ντόπια, μπορεί να μην γίνετε το κρέας τόσο γρήγορα, αλλά τα πουλιά είναι πιο σκληρά στις ασθένειες, πιο νόστιμα και φυσικά πιο υγειηνά!

2. Θέρμανση και φώς. Μέσα στις εγκαταστάσεις που εκτρέφουν κοτόπουλα ενταντικά, έχουν φώς 24ώρες το 24ωρο, αλλά το κυριότερο είναι η θερμοκρασία. Για να μεγαλώσουν τα κοτόπουλα χρειάζονται θερμοκρασία πάνω απο 16 βαθμούς. Να είναι ζεστά έτσι ώστε να παίρνουν μπόι. Στην Ελλάδα οι συνθήκες αυτές προσφέρονται απο Απρίλιο και μετά, όμως και νωρίτερα γίνετε να κάνουμε την εκτροφή μας αρκεί τα πουλιά να προστατεύονται απο το κρύο.

3. Η διατροφή
Η διατροφή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Μέσα στις πτηνοτροφικές μονάδες ταίζουν φυράματα τα οποία είναι ενισχυμένα με ένα σωρό βιταμίνες, και άλλα συστατικά, που επιφέρουν μέγιστη ανάπτυξη στο μικρότερο χρόνο. Δεν θα ξεχάσω τη χρονιά που ένας θείος μου, μου έφερε φύραμα απο την ΠΙΝΔΟ. Μιλάμε τα πουλιά είχαν τρελή ανάπτυξη. Αυτό σας το λέω για να καταλάβετε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το φύραμα που ταίζουμε. Τα έτοιμα που πωλούνται απο άπειρους ζωοτροφάδες, μπορεί να περιέχουν πίτουρα και άλλα συστατικά που μόνο ανάπτυξη δεν θα μας φέρουν. Τα καλύτερα φυράματα είναι αυτά που έχουν σφραγίδα με όνομα και συστατικά πίσω, όχι ότι να ναι. Πχ σε ένα ζωοτροφάδικο που πήγα, μας πρότειναν ως το καλύτερο φύραμα του ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ. Έκανε 26 ευρώ το τσουβάλι, αλλά όταν κοίταξα τα συστατικά είχε κυριολεκτικά τα πάντα μέσα. Απο σόγια μέχρι ηλιάλευρο και όλες τις θρεπτικές ουσίες, τούρμπο μιλάμε. Δεν το δοκίμασα για να σας πω γνώμη, όμως είμαι σίγουρο ότι αν το έπαιρνα τα πουλιά θα πήγαιναν σφαίρα σε θέμα ανάπτυξης.

Ο σκοπός που έκανα σήμερα αυτή την ανάρτηση είναι για να σας δώσω μια νέα συνταγή, απο έμπειρο πτηνοτρόφο ο οποίος μας το έστειλε στη σελίδα. Μπορώ να πω ότι αυτή η συνταγή παρακάτω μιμείτε αρκετά τα έτοιμα φυράματα, αν και τα έτοιμα περιέχουν και χημικές ουσίες, όπως έτοιμες βιταμίνες και άλλα τεχνητά σκευάσματα, που μόνο αγνό κρέας δεν θα μας επιφέρουν.

Δείτε λοιπόν την συνταγή:
Γράφει έμπειρος πτηνοτρόφος...
Έγώ για πάχυνση βάζω: 17% σογια 8% ηλιαλευρο 45% καλαμπόκι 20% στάρι 10% πίτουρα 2.5% μαρμαρο.
Ουσιαστικά δηλαδή, για να φτιάξουμε 50 κιλά φύραμα πάχυνσης, θα χρειαστεί να ανακατέψουμε τα εξής:

  • 8.5 κιλά σόγια
  • 4 κιλά ηλιάλευρο
  • 22.5 κιλά καλαμπόκι
  • 10 κιλά σιτάρι
  • 5 κιλά πίτουρο
  • 1.25 κιλό
Νομίζω πως είναι μια πολύ καλή συνταγή. Όποια δοκιμή και αν κάνετε εύχομαι να φτιάξετε τα πιο νόστιμα κοτόπουλα!
   

2 σχόλια:

  1. Ποιος έμπειρος πτηνοτρόφος ρε φίλε?!!!?
    Πρόσεχε τι γράφεις γιατί μπερδέυεις τους υπόλοιπους.
    Εγώ το έβαλα σαν σχόλιο σε ένα άλλο θέμα σε αυτό το site(η οποία ανάρτηση τώρα δεν υπάρχει).
    Δεν έγραψα ότι είμαι έμπειρος, παρα μόνο το ποια είναι η δική μου συναγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή