Πως να προφυλάξω το κοτέτσι απο κουνάβι, αλεπού και νυφήτσα: Απο την εμπειρία μου



Σήμερα θα μάθουμε τρόπους, για το πως μπορούμε να προφυλαχτούμε απο το κουνάβι την αλεπού και τη νυφίτσα. Είναι οι 3 πιο θανάσιμοι εχθροί του κοτετσιού, με τις περισσότερες απώλειες και επιθέσεις. Απο την εμπειρία και τις επιθέσεις που ακούω και μου λένε απο όλη την Ελλάδα, το κουνάβι είναι το πιο διάσημο, και κάνει τις περισσότερες επιθέσεις. Ξεκληρίζει ολόκληρα κοτέτσια, κοντά σε πόλεις χωριά σε οποιαδήποτε μέρος. Η αλεπού είναι αυτή που έρχεται δεύτερη σε επιθέσεις, και αμέσως μετά έχουμε την περίφημη νυφίτσα. Έναν πιο σπάνιος εχθρό, που όμως μπορεί να αποβεί εξίσου μοιραίος για τις κοτούλές μας.

Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσηχο, και να έχουμε τις κότες πλήρως προφυλαγμένες, δύο τρόποι υπάρχουν. Πάμε να τους δούμε;

1. Βάζουμε σκύλο, ελεύθερο να φυλάει τις κότες
Ο σκύλος είναι η πιο εύκολη και οικονομική προστασία για το κοτέτσι. Ο σκύλος όταν είναι αμολυμένος ελεύθερος μέσα στις κότες, σημαδεύει τη περιοχή του, και όλα τα κουνάβια οι αλεπούδες οι νυφίτσες ξέρουν ότι αν πλησιάσουν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Υπάρχουν περιστατικά πολύ σπάνια, με θρασύτατες αλεπούδες που εισέβαλλαν στο χώρο με σκύλο, όμως δεν έχουν αναφερθεί ποτέ απώλειες σε κότες. Απο την εμπειρία όλων όσων μιλάνε μαζί μας, αλλά και την δική μας εμπειρία ο σκύλος αποτελεί την καλύτερη λύση. Καμια κότα δεν θα χάσετε αν έχετε ένα καλό σκυλό να τις φυλάει.

2. Περιφράζουμε το κοτέτσι, απο όλες τις πλευρές, πάνω και κάτω με ενισχυμένο κουνελόσυρμα. Η εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό σύρμα περίφραξης, και απο επάνω να περάσουμε και δεύτερο φράχτη κοτετσόσυρμα. Με όποιο τρόπο μπορούμε δηλαδή, θέλουμε να περιορίσουμε τη δυνατότητα να περάσει οτιδήποτε μέσα στο κοτέτσι. Το κουνάβι σκαρφαλώνει, ενώ η νυφίτσα μπορεί να περάσει απο τουλάχιστον 2 εκατοστά τρύπα. Σκεφτείτε ότι μια νυφίτσα έχει μέγεθος όπως ένας μικρός αρουραίος, με λίγο μεγαλύτερη ουρά! Η νυφίτσα δύσκολα την πεφτει σε κοτέτσια, μιας και η ειδικότητα της είναι να κυνηγάει ποντικούς. Όμως καμιά φορά δεν ξέρεις τι γίνετε. Η αλεπού ξέρει καλά να σκάβει, ακόμα και να σκίζει το σύρμα αν δεν είναι καλά δεμένο. Οπότε χρειαζόμαστε το κοτέτσι να είναι κλεισμένο και στο κάτω μέρος.

Έτσι πρέπει να είναι κλεισμένο το κοτέτσι για να είναι προφυλαγμένο απο εχθρούς. 


Άλλη λύση με το κοτέτσι, ειναι να πηγαίνουμε κάθε βράδυ να τις κλεινουμε το βράδυ. Το κουνάβι ποτέ δε ρισκάρει να βγεί μέρα. Όμως η αλεπού είναι θρασύτατη, και είναι πολύ επικίνδυνη να έρθει το μεσημεράκι τότε που κοιμούνται όλοι και να κλέψει κότες.

Προσέξτε αυτά τα πραγματάκια και θα επανέλθουμε με νέες συμβουλές για να μη χάνονται ποτέ τσάμπα κότες!
   

1 σχόλιο: