Πως αρρωσταίνουν τα κοτόπουλα, και 2 μυστικά πρόληψης κατά των ασθενειών




Τα κοτόπουλα μπορούν να αρρωστήσουν πολύ εύκολα. Απο την εμπειρία μου έχω δει δεκάδες φορές να μου ψωφάνε το ένα μετά το άλλο και για λόγους που δεν μπορούσα να φανταστώ. Τώρα όμως γνωρίζω, και φροντίζω τα κοτόπουλα να μην μου αρρωσταίνουν ποτέ. Το πρώτο μυστικό είναι η υγρασία. Ένας παράγοντας τόσο μα τόσο σημαντικός που οι περισσότεροι αγνοούν. Πάμε λοιπόν να αποκαλύψουμε αυτό το τόσο μεγάλο κεφάλαιο στα κοτόπουλα


1ο Μυστικό - Υγρασία ο ύπουλος θάνατος του κοτετσιού
Η υγρασία δρά τόσο ύπουλα στο κοτέτσι, που μπορούν να δημιουργηθούν ασθένειες που δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε. Η υγρασία δρά με τον εξής τρόπο. Όταν είναι πολύ αυξημένη, τότε τα μικρόβια και οι ασθένειες έχουν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπαραχθούν, να μεταδωθούν και να προσκολλήσουν τα κοτόπουλα μας. Απο όποια ασθένεια και να ξεκινήσουμε η υγρασία είναι η μητέρα της. Χωρίς υγρασία καμία ασθένεια δε μπορεί να βλαστήσει. Και αυτό συμβαίνει λόγω του νερού! Όπως γνωρίζουμε η πηγή ζωής του πλανήτη μας είναι το νερό. Και όλες αυτές οι ασθένειες έχουν βασίσει την ανάπτυξη τους στο νερό και στη βρωμιά. Χωρίς νερό όμως με ξηρασία και καθαριότητα δημιούργουμε τις τέλειες προυποθέσεις για να έχουμε καλά τα κοτόπουλα μας.
Θέλω να σας πω μερικά βασικά λάθη που έχω κάνει στο παρελθόν. Όσες φορές πήρα απόφαση να μεγαλώσω κοτόπουλα σε χώρο με αυξημένη υγρασία δεν είχα καθόλου καλά αποτελέσματα. Τέτοια μέρη με πολλά υγρασία, είναι γωνιές που δεν χτυπά ο ήλιος κλειστοί χώροι που λόγω της μεριάς έχει πολύ υγρασία. Όταν το μέρος το χτυπάει αέρας η απόβρεχό και καθόλου ήλιος. Γενικά όταν ένα μέρος έχει υγρασία μυρίζει πολύ έντονα όταν βάλουμε τα κοτόπουλα μας. Οι κουτσουλιές συγκρατούν υγρασία και δημιουργούν σήψη. Το αποτέλεσμα σε μέρος με αυξημένη υγρασία είναι τα κοτόπουλα να αρπάζουν πνευμονικά ειδήματα, το λεγόμενο χρού χρού. Τα κοτόπουλα έχουν πολλές ασθένειες που χτυπάνε στο αναπνευστικό σύστημα. Πολλές είναι ανίατες, δηλαδή αν αρρωστήσουν δεν φευγουν ποτέ. Άλλες ειναι κολλητικές και άλλες όχι. Εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να φυλάμε τον χώρο απο την υγρασία. Υπάρχουν αρκετές λύσεις όμως

Πρώτη λύση για να "σπάσουμε" την υγρασία στο κοτέτσι είναι βάζωντας μια λαμπίτσα να ζεσταίνει το χώρο. Με οποιαδήποτε τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία βοηθάει σημαντικά στη πτώση της θερμοκρασίας.

Δεύτερη και πολύ εύκολη λύση είναι πέλλετ σαν υπόστρωμα. Μπορούμε να στρώσουμε πέλλετ, και επάνω να βάλουμε μια σιδερένια σίτα πχ απο κουνελόσυρμα. Τα κοτόπουλα θα κουτσουλάνε επάνω στα πέλλετ (αυτά για τις σόμπες) και θα ρουφάνε την υγρασία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση υγρασία ρουφά το πέλλετ, και πόσο αποτελεσματικό είναι στην πρόληψη των ασθενειών και κυρίως στις μυρωδιές.

2ο Μυστικό - Καλοταισμένα πουλιά, καθαρό νερό!
Το δίπτυχο της επιτυχίας! Τα κοτόπουλα για να μην αρρωσταίνουν πρέπει να είναι περιποιημένα και καλοταισμένα. Για να είναι τα πουλιά καλοθρεμμένα, δεν αρκεί ένα απλό φύραμα σε μια κλούβα. Τα κοτόπουλα για να τρώνε σωστά, πρέπει εκτός της βασικής τροφής φύραμα, να τρώνε πρασινάδες αποφάγια απο το σπίτι, και γενικά ποικιλία στη τροφή τους.

Το νερό που πίνουν τα κοτόπουλα πρέπει να είναι πάντα καθαρό. Η ποτίστρα όποιου είδους και αν είναι χρειάζεται κάθε λίγες ημέρες καλό πλύσιμο, και αν δίνετε και δυνατότητα να περαστεί με χλωρίνη ακόμα καλύτερα. Να ξέρετε πως μέσω του νερού κολλάνε τις ασθένειες τα κοτόπουλα αλλά και απο τις κουτσουλιές τους. Οπότε αν διατηρούμε ένα καθαρό κοτέτσι, με πεντακάθαρο νερό εξασφαλίζουμε τις πιο άριστες συνθήκες διαβίωσης!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου