Κουτσαμάρα στα κοτόπουλα. Μια αρρώστια που γιατρεύεται εύκολα!



Πολύς κόσμος χάνει κοτόπουλα απο κουτσαμάρα. Είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο, και είναι απο τις λίγες φορές που μπορούμε να γιατρέψουμε τα κοτόπουλα χωρίς φάρμακα η να πληρώσουμε κτηνίατρο. Η κουτσαμάρα στα κοτόπουλα εμφανίζεται κυρίως μετά απο 2-3 μήνες ζωής, και συναντάται στα κρεατόπουλα και γενικότερα στα κοτόπουλα που εκτρέφονται για κρέας. Τα πρώτα δείγματα της κουτσαμάρας στα κοτόπουλα είναι το "παραπάτημα". Δηλαδή τα κοτόπουλα αρχίζουν να παραπατάνε, να κουτσαίνουν στο ένα πόδι, να μη μπορούν να τρέξουν κλπ. Το τελευταίο στάδιο είναι η 100% παράλυση στα πόδια και τα κοτόπουλα να κάθονται μονίμως κάτω χωρίς να τρώνε. Φυσικά αν δεν λάβουμε αμέσως μέτρα, θα μετρήσουμε θανάτους.

Η κουτσαμάρα στα κοτόπουλα οφείλετε κατά 100% στη διατροφή. Κοτόπουλα που ταίζονται ανεπαρκώς είναι απολύτως φυσικό να "παίρνονται" Πχ όταν ταίζουμε καλαμπόκι, και άλλες φτωχές σε ασβεστιο τροφές τα κοτόπουλα κουτσαίνουν. Η ασθένεια αυτή οφείλετε στη διάπλαση των κόκκαλων. Όταν ένα κοτόπουλο δεν τρέφεται σωστά, δίνει όλο το βάρος του στη παραγωγή κρέατος κόκκαλων, ενώ ο οργανισμός έχει τρομερή έλλειψη σε ασβέστιο. Συνεπώς τα κόκκαλα είναι ατροφικά και το πρόβλημα φανερώνεται κατευθείαν στα πόδια, τα οποία πρέπει να αντέξουν όλο το βάρος.

Επειδή πολύς κόσμος έχει αυτό το πρόβλημα, οι περισσότεροι κάνουν το εξής λάθος. Αγοράζουν σιτάρι καλαμπόκι κλπ, και ταίζουν απο αυτό τα κοτόπουλα. Όμως δεν είναι αυτή η διατροφή που αρμόζει στα κοτόπουλα για παραγωγή κρέατος. Εγώ η συμβουλή που δίνω κατευθείαν όταν μου πεί κάποιος ότι τα κοτόπουλα έχουν πρόβλημα στα πόδια, είναι φύραμα και σκονόγαλο στη τροφή μέσα. Αγοράζουμε σκονόγαλο και ρίχνουμε 1 κιλό στα 4 κιλά τροφής για ενίσχυση του οργανισμού όταν υπάρχει πρόβλημα. Αν δε βρίσκουμε σκονόγαλο μπορούμε να αγοράσουμε και απο το σούπερ μάρκετ ενα φθηνό αγελαδινο γάλα και να ταίσουμε τα κοτόπουλα.

Όσα κοτόπουλα έχουν αρχήσει να κουτσαίνουν λίγο μπορούμε να τα σώσουμε πανεύκολα ταίζοντας φύραμα πάχυνσης απο μια καλή εταιρία, και ταυτόχρονα extra σκονόγαλο μέσα στη τροφή τους. 

Όσα κοτόπουλα έχουν παρθεί εντελώς και δεν περπατάνε, πρέπει να τα βάλουμε σε ξεχωριστό μέρος με αύθονο φαγητό αλλά και νερό για αναπτυχθούν τα κόκκαλα τους. Τα ταίζουμε φύραμα και σκονόγαλο για να αναπτυχθούν. Αν ταίζετε ήδη φύραμα και παρουσιαστεί τέτοιο πρόβλημα σημαίνει ότι η τροφή τους δεν είναι καλή και πρέπει να την αλλάξουμε με άλλη καλύτερη. Συνήθως οι μεγάλες εταιρίες προμηθεύουν και τις καλύτερες πτηνοτροφές. (Πχ μια τέτοια εταιρία είναι η ΕΛΒΙΖ με ποιοτικά φυράματα για πτηνοτροφία και πάχυνση κοτόπουλων - τηλ εταιρίας 2333064000)

Ένα τελευταίο που ήθελα να πω. Πρίν λίγο καιρό πήρα και εγώ καμιά 100η κοτόπουλα για πάχυνση. Είδα ότι όσα τράφηκαν με φύραμα ενισχυμένο, δεν παρουσίασαν σχεδόν καθόλου πρόβλημα. Μόνο 1-2 ίσως κούτσαιναν λιγάκι αλλά έγιναν καλά απο μόνα τους. Αντιθέτως όσα κοτόπουλα τα ταίσα καλαμπόκι παρουσίασαν πολύ έντονο πρόβλημα και ψώφησαν. Αν θέλετε να ταίσετε τα κοτόπουλα καλαμπόκι, κάντε το 20-40 μέρες πρίν το σφάξιμο και όχι νωρίτερα, γιατί προκαλλούνται δυσμορφίες στα κόκκαλα και στο τέλος τα χάνουμε τσάμπα.


   

4 σχόλια:

  1. Καλημερα. Υπαρχει καποιο τηλεφωνο επικοινωνιας σχετικα με καποια προβληματα σε κοτοπουλακια?
    Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το συγκεκριμενο θεμα που αναπτυξατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τροφή μπορεί να καταναλωθεί ένα κρεατοπουλο που έχει συμπτώματα κουτσαμαρας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή