Δύο κλώσσες με κοτοπουλάκια στο ίδιο μέρος



Καλησπέρα σε όλους !! Έχω τρεις κλώσες που κάθονται στα αυγά τους. Ήθελα να ρωτήσω, όταν βγουν τα κοτοπουλάκια αν είναι απαραίτητο να τις βάλω ξεχωριστά την μία από την άλλη με τα κοτοπουλάκια τους ή αν μπορώ να τις έχω και τις τρεις μαζί.. Ευχαριστώ ...


Απάντηση...
Για να βγουν με επιτυχία τα κοτοπουλάκια πρέπει η κάθε κλώσσα να κάθεται στη μεριά της! Πχ να σου πω ένα παράδειγμα. Όταν έχουμε δύο κλώσσες που κάθονται σε δύο διαφορετικές φωλιές δίπλα δίπλα, είναι πιθανό να μπερδευτούν και να κλωσσήσουν και οι δύο στην ίδια φωλιά κάποια μέρα. Δηλαδή με λίγα λόγια μπορεί να μείνουν τα αυγά χωρίς τη κλώσσα για μέρες απο ένα λάθος αν δε το παρατηρήσουμε. Επίσης αν οι κλώσσες δεν είναι στο χώρο τους μπορεί να γεννάνε άλλες κότες στην ίδια φωλιά με αποτέλεσμα, να υπάρχουν άκυρα αυγά μέσα στα ήδη υπάρχοντα. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό, να ξέρετε.
Όταν βγούν τα κοτοπουλάκια, αν οι κότες έχουν μάθει να ζούν μαζί και να κλωσσάνε στον ίδιο χώρο, τότε και τα κοτοπουλάκια τους θα τα μοιράζονται χωρίς πρόβλημα τις πρώτες ημέρες. Πχ η μια κλώσσα θα παίρνει τα κοτοπουλάκια της άλλης και το αντίστροφο. Εγώ μια φορά έβαλα 3 κλώσσες μαζί, και αντάλλαζαν κοτοπουλάκια κάθε ημέρα. Μάλιστα η μεγάλη άσπρη κλώσσα είχε κερδίσει την αγάπη απο όλα τα κοτοπουλάκια, και οι άλλες κλώσσες είχαν μείνει με τα λιγότερα. Το αποτέλεσμα μετά την 3η ημέρα ήταν να μπερδεύονται τα κοτοπουλάκια, και οι κότες να δέχονται μόνο τα δικά τους. Τσακωμοί τραυματισμοί, τότε πήρα απόφαση ότι δύο κλώσσες στο ίδιο μέρος δεν κάνουν.

Εγώ για να λύσω αυτό το πρόβλημα συνέννωνα τα κοτοπουλάκια σε μια κλώσσα. Δεδομένου ότι μια κλώσσα μπορεί να καλύψει με τα φτερά της 17 κοτοπουλάκια περίπου, αν δύο κλώσσες είχαν απο 9 κοτοπουλάκια πχ, τα έβαζα σε μια και λυνόταν αυτό το πρόβλημα. Τη κλώσσα που δεν ήθελα την έβαζα κάπου μακριά να μην ακούει τα κοτοπουλάκια της και στεναχωριέται, και σε λίγες ημέρες ήταν πάλι μια χαρά. 3 ημέρες περίπου κάνουν να ξεχάσουν τα κοτοπουλάκια τους.

Η άποψη μου για να κλείσω το σημερινό θέμα, είναι η κάθε κλώσσα να ζεί στο δικό της χώρο και οι φωλιές να είναι αυστηρώς απομονομένες απο άλλες κότες. Αν θέλουμε να κλωσσήσουν οι κότες στο ίδιο μέρος, οι φωλιές πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 5 μέτρα. Και να ελέγχουμε κάθε μέρα αν η κάθε κλώσσα είναι στη φωλιά της. Για να μάθουμε στη κλώσσα τη νέα φωλιά έχω εξηγήσει πως γίνετε. Τα λέω αναλυτικά εδώ http://ellinikeskotes.blogspot.gr/2014/03/blog-post_30.html

Όταν γεννηθούν τα κοτοπουλάκια φτιάχνουμε για τη κάθε κλώσσα ξεχωριστό μέρος περιφραγμένο να μην βγαίνουν τα κοτοπουλάκια όυτε να μπορεί να μπεί μέσα άλλη κότα.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου