Γενικά με τα κρεατόπουλα ισχύει ένας βασικός κανόνας. Όσο λιγότερο τρέχουν και ασκούνται τόσο πιο γρήγορα παχαίνουν. Φέτος κάναμε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα με ένα φίλο μου. Βάλαμε δύο φουρνίες κοτόπουλα. Τα μεν τα είχαμε ελευθέρας βοσκής σε χώρο με πλούσιο χωρτάρι και πολύ χώρο. Και τα δέ σε μια ευρύχωρη κλούβα σε ηλιόλουστη μεριά. Η τροφή που τα ταίζαμε ήταν φύραμα ενισχυμένο για κρεατοπαραγωγή. Στην αρχή περίμενα τα κοτόπουλα ελευθέρας να πιάσουν πιο γρήγορα κρέας, όμως διαψεύστηκα πανηγυρικά. Τα κοτόπουλα μέσα στη κλούβα πάχυναν πολύ περισσότερο. Βέβαια παρουσίασαν περισσότερα προβλήματα με τα πόδια, αλλά ήταν το μοναδικό αρνητικό.
Εγώ έσφαξα τα άσπρα κοτόπουλα - τα λεγόμενα τύπου κρεωπολείου - στους 3 μήνες και βγήκαν 2 με 3 κιλά. Τα περισσότερα κοτόπουλα ήταν στα 2.5 κιλά περίπου. Τα κόκκινα κοτόπουλα που είναι πιο χωριάτικα άργησαν λίγο περισσότερο και έγιναν στους 4 μήνες πάλι εκεί στα 2-3 κιλά. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να περιμένουμε τα κοτόπουλα να μεγαλώσουν και να γίνουν τουλάχιστον 3 κιλά. Είναι λάθος να αφήνουμε 5 μήνες και περισσότερο τα κοτόπουλα, δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Ίσα ίσα που μπορεί να δούμε κοτόπουλα να μένουν στάσιμα σε βάρος. Και το χειρότερο είναι ότι σκληραίνει το κρέας τους και δεν είναι και τόσο "νόστιμο". Όσο πιο πρώιμα προλάβουμε να μεγαλώσουμε τα κοτόπουλα τόσο πιο μαλακό κρέας θα έχουν. Όπως σας έχω πεί άλλωστε αυτό είναι το μυστικό και στα πτηνοτροφεία που σφάζουν τα κοτόπουλα 2 μηνών για να έχουν πολύ μαλακό κρέας.
Αυτά τα λίγα είχα να σας πω για σήμερα, τα οποία νομίζω ήταν πολύ χρήσιμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου