Πότε σφάζουμε τα κρεατόπουλα, πόσα κιλά πρέπει να είναι και απο τι αρρωσταίνουν


Το μυστικό είναι να μην είναι ούτε πολύ αργά αλλά ούτε και πολύ νωρίς. Πχ αν αγοράσουμε έτοιμα κοτόπουλα απο ένα μαγαζί, αυτά συνήθως είναι 20 ημερών. Το μυστικό νούμερο για να σφάξουμε τα κοτόπουλα είναι στα 2 κιλά. Δηλαδή ζυγίζουμε τα κοτόπουλα και αν δούμε να ξεπερνάνε τα 2 κιλά βάρος τότε μπορούμε να τα σφάξουμε άνετα. Αν τα κρεατόπουλα πο αγοράσαμε είναι τα κόκκινα τότε θέλουν τουλάχιστον 3-4 μήνες. Αντίστοιχα τα άσπρα κοτόπουλα, τα λεγόμενα "τύπου κρεωπολείου" που έχουν και στα πτηνοτροφεία, θέλουν τουλάχιστον 2-3 μήνες. Τώρα οι χρόνοι σφαξίματος εξαρτόντα κατά 100% απο το τι ταίζει ο καθένας. Αν κάποιος έχει τα κοτόπουλα κλεισμένα σε ζεστό χώρο με ήλιο κλπ, και ταίζει φούλ φύραμα τα κοτόπουλα μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.

Όσο πιο πολύ αργούμε να σφάξουμε τα κρεατόπουλα τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να "κουτσαθούν".  Η βασική ασθένεια στα κρεατόπουλα είναι η παρμάρα στα πόδια. Απο έλλειψη θρεπτικών συστατικών κουτσαίνουν και στο τέλος μπορούν να ψωφήσουν αν το πρόβλημα διογκωθεί. Πολλοί δίνουμε γάλα στο φαγητό για να γιατρευτούν... αλλά καλό είναι να τα σφάζουμε όσο πιο νωρίς γίνετε πρίν εκδηλωθούν τέτοια προβλήματα. Όσα κοτόπουλα κουτσαίνουν τα προσέχουμε να τρώνε περισσότερο και πιο πλήρη τροφή


Γενικά με τα κρεατόπουλα ισχύει ένας βασικός κανόνας. Όσο λιγότερο τρέχουν και ασκούνται τόσο πιο γρήγορα παχαίνουν. Φέτος κάναμε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα με ένα φίλο μου. Βάλαμε δύο φουρνίες κοτόπουλα. Τα μεν τα είχαμε ελευθέρας βοσκής σε χώρο με πλούσιο χωρτάρι και πολύ χώρο. Και τα δέ σε μια ευρύχωρη κλούβα σε ηλιόλουστη μεριά. Η τροφή που τα ταίζαμε ήταν φύραμα ενισχυμένο για κρεατοπαραγωγή. Στην αρχή περίμενα τα κοτόπουλα ελευθέρας να πιάσουν πιο γρήγορα κρέας, όμως διαψεύστηκα πανηγυρικά. Τα κοτόπουλα μέσα στη κλούβα πάχυναν πολύ περισσότερο. Βέβαια παρουσίασαν περισσότερα προβλήματα με τα πόδια, αλλά ήταν το μοναδικό αρνητικό.

Εγώ έσφαξα τα άσπρα κοτόπουλα - τα λεγόμενα τύπου κρεωπολείου - στους 3 μήνες και βγήκαν 2 με 3 κιλά. Τα περισσότερα κοτόπουλα ήταν στα 2.5 κιλά περίπου. Τα κόκκινα κοτόπουλα που είναι πιο χωριάτικα άργησαν λίγο περισσότερο και έγιναν στους 4 μήνες πάλι εκεί στα 2-3 κιλά. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να περιμένουμε τα κοτόπουλα να μεγαλώσουν και να γίνουν τουλάχιστον 3 κιλά. Είναι λάθος να αφήνουμε 5 μήνες και περισσότερο τα κοτόπουλα, δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Ίσα ίσα που μπορεί να δούμε κοτόπουλα να μένουν στάσιμα σε βάρος. Και το χειρότερο είναι ότι σκληραίνει το κρέας τους και δεν είναι και τόσο "νόστιμο". Όσο πιο πρώιμα προλάβουμε να μεγαλώσουμε τα κοτόπουλα τόσο πιο μαλακό κρέας θα έχουν. Όπως σας έχω πεί άλλωστε αυτό είναι το μυστικό και στα πτηνοτροφεία που σφάζουν τα κοτόπουλα 2 μηνών για να έχουν πολύ μαλακό κρέας.

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω για σήμερα, τα οποία νομίζω ήταν πολύ χρήσιμα!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου