Πως η κότα πέφτει κλώσσα. Πως να βγάλω πολλά κοτοπουλάκια



Απο μικρός είχα τρέλα να πάρω μια κλώσσα με κοτοπουλάκια! Τρελαινόμουν και μόνο στην ιδέα, να έχω στην αυλή μου, μια κοτούλα, και να τη βλέπω να βοσκάει με τα κατακίτρινα κοτοπουλάκια της. Τι καλύτερο να πίνεις το καφέ σου, το πρωί βλέποντας τόσο όμορφα πράγματα; Έφτασε λοιπόν η μέρα που το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Έψαξα όλα τα χωρια γύρω απο το αγρίνιο, και κατάφερα να βρώ μια παλιά ντόπια ράτσα, που κλωσσούσε χωρίς σταματημό. Έτσι καθώς πέρασαν τα χρόνια, βάζωντας κάθε χρόνο πολλές κλώσσες, μεγαλώνοντας 10άδες κοτοπουλάκια, έμαθα όλα τους τα μυστικά. Και ο τρόπος να μάθεις τόσα πολλά πράγματα, δεν είναι διαβάζοντας, αλλά μπαίνοντας στο μυαλό του ίδιου του ζώου. Πως σκέφτεται, πως λειτουργεί το ένστικτο! Έτσι μπορώ με σιγουριά να σας πω εμπειρίες δικές μου, και μυστικά, που ίσως να μη διαβάσετε πουθενά αλλού! Εφόσον λίγοι άνθρωποι στις μέρες μας έχουν τόση τρέλα για να μάθουν αυτά τα πράγματα!


Η κότα για να κλωσήσει πρέπει πρώτα να νιώσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή! Τι εννοώ με αυτό; Πρέπει η τροφή να είναι πλούσια, ο χώρος να είναι άπλετος, οι φωλιές καλοστημένες! Αυτά τα τρία πραγματάκια παίζουν τεράστιο ρόλο για να κλωσσήσουν οι κότες. Πολλοί χάνουν την ελπίδα τους, όμως δεν υπάρχει κότα που να μην έχει μέσα της βαθειά χαραγμένο το ένστικτο της μάνας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το ερεθίσουμε και λίγο εμείς. Βέβαια αξίζει να σας πω ότι ράτσες όπως ιβρίδια, australorp, loxman  και βιομηχανοποιημένες ράτσες κλπ, δεν κλωσσάνε. Να ξέρετε πως όσες κότες ακούτε ότι "γεννάνε πολλά αυγά" δεν κλωσσάνε. Η κλωσσάνε πολύ σπάνια. Οι ιδανικές ράτσες για κλώσσες είναι οι ντόπιες, ειδικά αυτές με τα τσουλουφάκια, και φυσικά τα νανάκια.
Εγώ προσωπικά όταν θέλω να δω τις κότες μου να κλωσσάνε, έχω διάφορα κόλπο. Το πρώτο που κάνω είναι να τις ταίζω ομο ζυμαράκι με μαγιά μέσα. Οι κότες ερεθίζονται να κλωσσήσουν μόλις τρώνε ωμό ζυμαράκι. Δίνουμε λίγες μπουκιές σε κάθε κότα κάθε μέρα. Το ζυμαράκι πρέπει να το ταίσουμε τη στιγμή που αρχίζει να φουσκώνει. Δεν ξέρω πως τις ερεθίζει να κλωσσάνε, πάντως το έχω δεί να γίνετε πολλές φορές.

Δεύτερο σημαντικότατο κόλπο. Οι κότες κλωσσάνε όταν έχουν προσωπική φωλιά. Δηλαδή πχ όταν μια κότα γεννάει μόνη της σε μια φωλιά, και δε πλησιάζει εκεί άλλη κότα, νιώθει ασφάλεια. Στα χρόνια που ασχολούμαι, έχω δεί άπειρες φορές να συμβαίνει αυτό. Όταν οι κότες γένναγαν μόνες τους κάπου, στο τέλος πάντα κλωσσούσαν. Στις κοινές φωλιές που γένναγαν πολλές κότες δεν έβλεπα κλώσσες. Ο λόγος είναι ότι και κλώσσα να πέσει, οι άλλες οι κότες θα τη διώξουν με το ζόρι. Οι κότες ζηλεύουν πολύ όταν βλέπουν άλλες κλώσσες. Συνήθως αν πέσει μια κλώσσα, ακολουθούν και άλλες απο τη ζήλια τους...

Αφήνουμε αυγά στις φωλιές! Οι κότες όταν βλέπουν πολλά αυγά, νιώθουν να βγαίνει το ένστικτο απο μέσα τους. Είναι όπως μια μάνα ακούει το μωρό της να κλαίει. Όταν η κότα βλέπει πολλά αυγά τρελαίνεται. Νιώθει ότι πρέπει γρήγορα να γίνει κλώσσα για να μη χαλάσουν τα αυγά. Συνήθως αυτό πετυχει, αν η κότα έχει το ένστικτο μέσα της και προετοιμάζεται να κλωσσήσει. Πολλές φορές οι κότες γίνονται κλώσσες και απο λάθη δικά μας το μετανιώνουν.

Για να βγάλουμε πολλά κοτοπουλάκια με τη κλώσσα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Η καλύτερη εποχή για τη κλώσσα είναι η περίοδος Απρίλιος - Ιούνιος. Όσες φορές έβαλα κλώσσα τέτοια εποχή είχα 100% επιτυχία. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω ότι η θερμοκρασία - υγρασία είναι ιδανικές στην φύση, αλλά και για το λόγο ότι τότε παράγονται πολύ θρεπτικά αυγά, λόγω εποχής και καλής διατροφής. Το καλοκαίρι ειδικά τον Αύγουστο τα αυγά δεν εκκολάπτονται  και παρουσιάζονται πάρα πολλά προβλήματα. Μετά το φθινόπωρο πάλι είναι μια καλή εποχή, όχι όμως όπως την Άνοιξη!

Για να έχουμε άριστα αποτελέσματα, καλή εκκόλαψη στα αυγά, πρέπει να βάλουμε λίγα στη κλώσσα, όχι πάνω απο 12-13, να στρώσουμε μια καλή απόμερη φωλιά, με μαλακο υπόστρωμα. ΔΕΝ ενοχλούμε τη κλώσσα για κανένα λόγο, επειδή έτσι δημιουργούνται προβλήματα. Αν σηκώνουμε τη κλώσσα τις τελευταίες ημέρες τα πουλιά δεν εκκολάπτονται, χάνουν την υγρασία τους.

Υπάρχουν και πολλά άλλα μυστικά, όμως θα τα εξηγήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια σε επόμενες αναρτήσεις...


   

4 σχόλια:

  1. Τι στρώνουμε από κάτω στη φωλιά για να βάλουμε τα αυγά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φωλιά πρέπει να αποτελείτε από ξερά χόρτα και όχι άχυρο (το άχυρο είναι σκληρό) επίσης αυτά τα χόρτα πρέπει να είναι μέσα σε ένα χάρτινο τελάρο το χαρτί απομακρύνει το κρύο και την υγρασία ( λειτουργεί σαν μονωτής) . Δηλαδή με λίγα λόγια μέσα σε ένα χάρτινο τελάρο βάζετε μέσα ξερά χόρτα κατά προτίμηση είναι καλύτερα και προσθέτετε λίγο πριονίδι μέσα στα χόρτα για να μην πιάσει ή φωλιά ψείρες κατά την διάρκεια που κλωσαει μία κότα.Ετσι είναι μια ολοκληρωμένη φωλιά.

      Διαγραφή
  2. ηλεκτρική κουβέρτα, μαξιλάρι, σεντόνι,ίσως και λίγες πουτσες μπλε..τα πάντα!Αν η κότα σου δεν αισθανθεί πριγκίπισσα, κοτοπουλακια δεν θα δεις‼️

    ΑπάντησηΔιαγραφή