Ξύδι στις κότες για τις ασθένειες! Πρόληψη για υψηλά αποτελέσματα!



Μια νέα μέθοδος για καταπολέμηση ασθενειών στις κότες είναι το ξύδι. Για την πτηνοτροφία θεωρώ ότι είναι ενα υπερτρόφιμο, μιας και βοηθά πολύ τις κότες στη χώνεψη της τροφής, τις βοηθάει να πολεμούν ασθένειες και μόνο καλό μπορεί να κάνει στα ζωντανά. Επιπροσθέτως μπορούμε να δώσουμε ξύδι και σε άλλα ζώα της φάρμας, ακόμη και σε κουνέλια. Η διαφορά είναι ότι οι κότες έχουν τόσο ισχυρό πεπτικό σύστημα, που το ξύδι δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ακόμα και αν ρίξουμε παραπάνω απο τις συνιστώμενες ποσότητες.

Μεγαλώνοντας κοτοπουλάκια δεν παρέλειπο ποτέ να βάλω μέσα στη τροφή και λίγο ξύδι. Να ξέρετε πως το καλύτερο ξύδι που έχει τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι τα παλαιωμένο που φτιάχνουμε μόνοι μας απο κρασί. Ότι ότι του εμπορίου δεν κάνει δουλειά, αλλά το δικό μας έχει άλλη χάρη. Έχει μεγαλύτερη οξύτητα και είναι ότι πρέπει για το κοτέτσι μας.

Στη πραγματικότητα το ξύδι είναι συντηρητικό για τα τρόφιμα. Το ξίδι είναι ένα πολύ ισχυρό συντηρητικό. Το οξικό οξύ που περιέχει σκοτώνει τα μικρόβια και τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν την αλλοίωση των τροφίμων. Σαν τροφή για τα ζώα μας οι ιδιότητες του είναι φαρμακευτικές. Ωστόσο κανένας κτηνίατρος και κανένας έμπορος δεν πρόκειται ποτέ να μας το προτείνει σα πρόληψη, εφόσον είναι πολύ φθηνό, και δε συμφέρει για τα καταστήματα τους να το δίνουμε στα ζωντανά μας.

Πολλοί ερασιτέχνες πτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν το ξύδι, μαζί με σαπούνι για να καταπολεμήσουν και εξωπαράσιτα που πιάνουν οι κότες στα πόδια αλλά και στο δέρμα τους. Είναι αρκετά αποτελεσματική μέθοδος


Το ξύδι απο όσο έχω διαβάσει δρά με ένα εκπληκτικό τρόπο. Μόλις περάσει η ουσία του μέσα στο στόμα της κότας, στο στομάχι και στο έντερο, αλλάζει το ph και κάνει αφόρητο το περιβάλλον για κοινά παράσιτα, όπως σκουλήκια ακόμα και κοκκίδια που είναι πολύ κοινά στις κότες. Με λίγα λόγια το ξύδι εμποδίζει την αναπαραγωγή των ανεπιθύμητων παρασίτων μέσα στη κοιλιά της κότας. Επιπροσθέτως η αντιβακτυριακή του δράση θεραπεύει απο μολύνσεις και μικρόβια, αλλά και πολλούς ιούς.



Η καλύτερη μέθοδος να δώσουμε το ξύδι στις κότες είναι μέσα στο νερό. 
Όπως γράφει ένας φίλος μας με αρκετή εμπειρία....
"Το ξύδι στο νερό χρησιμοποιείται στο λίτρο 5-8 ml μηλόξυδο για 1 βδομάδα το μήνα. Καλό το σκόρδο καλό και το ξύδι αλλά μόνο για πρόληψη. Αν υπάρχει ασθένεια πρέπει να γίνει θεραπεία. Επίσης ο βασιλικός, το θυμάρι και η ρίγανη δρουν ενάντια στα κοκκίδια".

Στα μικρά κοτοπουλάκια βάζουμε 10 σταγόνες σε κάθε λίτρο νερού ξύδι, και όχι περισσότερο. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην υγεία τους


O Φίλος μας αναφέρει ότι το μηλόξιδο, είναι πολύ καλό για πρόληψη επίσης στις ασθένειες στης κότες επίσης. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το παλιό ξύδι που έχουμε μόνοι μας στο σπίτι, είναι μακράν καλύτερο! Η όλη προώθηση με το ξύδι του μήλου ίσως είναι για εμπόρικους λόγους, εγώ στα πουλιά που το δοκίμασα δεν εντυπωσιαστηκα απο τη χρήση του, και ήταν και ποιό ακριβό.

Η δοσολογία για το ξύδι δεν είναι στάνταρ. Οι κότες έχουν το πιο δυνατό πεπτικό σύστημα. Όμως θα σας δώσω μια δοσολογία έτσι ώστε να βάλετε περίπου τόσο στη ποτίτστρα

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Σε μια κατσαρόλα περίπου 5 λίτρα, βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι περίπου. Ανανεώνουμε το νερό κάθε ημέρα για 7 ημέρες. Επαναλαμβάνουμε τη πρόληψη κάθε 40 μέρες περίπου. Ο λόγος που δίνουμε επ 7 ημέρες το ξύδι, είναι γιατί ο κύκλος αναπαραγωγής των περισσότερων παρασίτων κοκκιδίων, ακάρεων κλπ, διαρκεί τόσες ημέρες περίπου. Εμποδίζοντας την αναπαραγωγή τους με το ξίδι, τα ζώα μας είναι καλά στην υγεία τους.
   

6 σχόλια:

  1. το ξυδι επηρεαζει την αυγοπαραγωγη στης κοτες????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κότες μου έχουν να κάνουν αυγά 3 μήνες τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίαιτα..σίγουρα είναι τετράπαχες η δεν είναι η εποχής τους

      Διαγραφή
  3. πηραμε δυο κοτοπουλάκια ωοπαραγωγης κ το ενα κανει διάρροια με αίμα;κολλαει στον άνθρωπο γτ τα πιάνουν οι κόρες μου!
    να τους βάλω ξύδι κ σκορδο στην τροφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντωνιαδης. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕς ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ. ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΑΝ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟς ΔΗΛΑΔΗ ΟΡΘΙΑ . ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΗ ΥΓΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΟΡΘΙΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΚΕΦΤΙΚΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΜΗΠΩς ΤΗΝ ΞΕΛΑΦΡΟΣΩ ΕΣΕΙς ΤΙ ΛΕΤΕ ΘΑ ΤΗΣ ΚΑΝΩ ΚΑΛΟ Η ΚΑΚΟ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή