Αποδεκατίζει τα πρόβατα η άκρως μεταδιδόμενη αρρώστια... Σε κατάσταση συναγερμού μετά τα κρούσματα!



Θερίζει η αρρώστια. Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν νέα κρούσματα στη Λέσβο και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε κατάσταση σόκ στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Προφανώς η αρρώστια ήρθε απο την Τουρκία με κάποιο τρόπο, εφόσον η αρρώστια είναι εκτεταμένη (Η λέσβος είναι δίπλα στη Τουρκία). Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε από τις 30 Οκτωβρίου και, έχουν απαγορευθεί η σφαγή των προβάτων αλλά και η μετακίνηση των κοπαδιών έως και 21 μέρες αφού εντοπιστεί το τελευταίο κρούσμα. Τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για τους κτηνοτρόφους του νησιού.
Φόβοι υπάρχουν για εξάπλωση της ασθένειας με τα παράγωγα και τις μετακινήσεις στα γύρω νησιά.




Το πρόβλημα ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού που ασχολείται αποκλειστικά με την προβατοτροφία. Ενώ δύο τυροκομεία του νησιού είναι ανοιχτά και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να εκμεταλλευθούν το γάλα των προβάτων τους, οι έμποροι κρεάτων αναμένουν και πιέζουν –ενόψει Χριστουγέννων– για το άνοιγμα των σφαγείων. Ενδεικτικό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου επιστράτευσε κλιμάκιο 20 κτηνιάτρων,για να οργώσουν με εννιά τζιπ του στρατού το νησί.
Η ευλογιά είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των ζώων που προσβάλλει τις κατσίκες και κυρίως τα πρόβατα. Η αρρώστια μεταδίδεται στα ζώα πολύ γρήγορα ακόμα και αν τα ζώα δεν έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Πχ όταν μεταφέρουμε λάσπη απο το στάβλο απο τα εργαλεία ακόμα και απο τις τροφές.


Τα συμπτώματα της αρρώστιας ευλογιάς στα πρόβατα, είναι διογκώσεις του δέρματος, κοκκινίλες, σπυριά και τελικά ανοικτές πληγές κυρίως στο κεφάλι, τις μασχάλες, την κάτω πλευρά της κοιλιάς και το εσωτερικό της ουράς. Το νόσημα δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά μπορεί να μεταφερθεί με τον άνθρωπο από μία μολυσμένη εκτροφή σε άλλη.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
 Για την αποφυγή της εμφάνισης της νόσου πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και βιοασφάλειας:

  • Δεν εισάγουμε νέα ζώα των ευαίσθητων ειδών (αίγες και πρόβατα) στην εκτροφή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
  • Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις προσωπικού, οχημάτων και εργαλείων μεταξύ των εκτροφών.
  • Εφαρμόζουμε τακτικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις στους στάβλους, τα εργαλεία και τα οχήματα της εκτροφής.
  • Λαμβάνουμε μέτρα για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εισόδου ζωών στην εκτροφή.
  • Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχουμε πρόσφατα επισκεφθεί τη Λέσβο ή την Τουρκία ή αν δεχόμαστε στην εκτροφή άτομα που έχουν πρόσφατα  επισκεφθεί τη Λέσβο ή την Τουρκία.
  • Οι μετακινήσεις ζωικού κεφαλαίου από και προς άλλες περιοχές τις χώρας γίνονται μόνο με έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής υπηρεσίας.
  • Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα, τα απομονώνουμε άμεσα και ενημερώνουμε τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου