Σταβλισμένα πρόβατα η ελευθέρας βοσκής; Περισσότερο γάλα και αύξηση κερδών...



Μια ΝΕΑ τύπου εκτροφή στα αιγοπρόβατα είναι η "κλειστού τύπου" όπου τα ζώα είναι σταβλισμένα εξ ολοκλήρου ή το περισσότερο χρόνο απο τη ζωή τους. Το τελευταίο καιρό παρατηρούμε απο τους ζωοτέχνες, τους εμπόρους του χώρου να "Αποθεώνουν" αυτού του τύπου την εκτροφή, και ότι τα κέρδη είναι τεράστια, τα ζώα δε κουράζονται και παράγουν συνέχεια γάλα, ότι δεν κολλάνε αρρώστιες απο τα λιβάδια, οτι ο κτηνοτρόφος δε χρειάζεται να γίνει τσοπάνος κλπ. Αυτό το θέμα που ανοίγω σήμερα, είναι πολύ μεγάλο, και θέλω να καταθέσω τη δική μου άποψη απο όση εμπειρία έχω αποκτήσει έως σήμερα!




Μην ακούτε τους εμπόρους... Μερικούς δεν πρέπει να τους εμπιστεύεστε! Πολλοί εξ αυτών ενδιαφέρονται για τα χρήματα, και πως θα ξεζουμήξουν τα λίγα κέρδη του κτηνοτρόφου.
Δεν είναι όλοι οι ζωοτέχνες και οι έμποροι ίδιοι, δεν είναι όλοι καλοί και τίμιοι στη δουλειά τους. Ζητώ συγνώμη που λέω αυτά τα πράγματα, αλλά επειδή έχω δει άσχημες εικόνες οι περισσότεροι βλέπουν το κτηνοτρόφο σαν ένα κινούμενο 50 ευρώ, και πολλές φορές πέφτουν θύματα, με πολλά έξοδα παραπάνω.

Παράγουν περισσότερο γάλα τα σταβλισμένα πρόβατα;
Η εμπειρία μου, μου λεεί ότι τα ζώα που παράγουν το περισσότερο γάλα είναι αυτά που συνδιάζουν και τα δύο! Δεν θέλουμε ζώα που είναι κλεισμένα 24 ώρες το 24 ώρο, αλλά ούτε και ζώα που περπατάμε όλη τη μέρα μαζί τους. Κανένα απο τα δύο δεν έχει μέγιστες αποδόσεις. Το καλύτερο είναι να έχουμε ένα μέτρο, δηλαδή τα ζώα να βοσκάνε και να έχουν το χρόνο τους, να ηρεμήσουν να φάνε μέσα στο στάβλο, να χορτάσουν και να παράξουν περισσότερο. Όσο τρελό και αν ακούγεται οι ανοιξιάτικες πρασινάδες είναι αναντικατάστατη τροφή για τα ζώα μας. Με όποιο τρόπο αν μπορούμε να πετύχουμε τα ζώα να μην είναι κλεισμένα, θεωρώ την ιδανική λύση. Έστω και κάποια στρέμματα φυτεμένα με βίκο ή χλωρό τριφύλλι ή οτιδήποτε άλλο για να τρώνε πρασινάδα.



Το μεγαλύτερο μειωνέκτημα στα σταβλισμένα πρόβατα...
Τα έξοδα! Πολλά μα πολλά έξοδα σε τροφές. Πως ένας κτηνοτρόφος μπορεί να πληρώνει τόσες πολλές τροφές, απο καλαμπόκι κριθάρι, φυράματα, τριφύλλια, άχυρα, και τα ζώα να τρώνε εξολοκλήρου μέσα. Είναι πολλά τα έξοδα πόσο μάλλον αν ο κτηνοτρόφος δεν έχει δικά του χωράφια να παράγει δικές του τροφές. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όσο μικραίνει η μονάδα, και λιγοστεύουν τα ζώα που διαθέτει κάποιος. Διότι οι τιμές καθορίζονται με τις ποσότητες.



Τα ζώα που βοσκάνε όλη μέρα, γιατί παράγουν λιγότερο;
Είναι φυσικό ότι όσο περισσότερο κουράζουμε τα ζώα, τόσο λιγότερο γάλα θα πάρουμε. Μην πηγαίνουμε όμως και στο άλλο άκρο. δηλάδη να κλείσουμε μέσα τα ζώα. Όπως είπαμε χρειάζεται ένα μέτρο, και αυτό εξαρτάτα απο τη μονάδα του κάθε κτηνοτρόφου και τι χωράφια, χρόνο έχει στη διάθεση του.



Το κέρδη του κτηνοτρόφου, είναι στις τροφές που τρώνε τα ζώα
Όσες λιγότερα έξοδα εξασφαλίσουμε απο τις τροφές τόσο το καλύτερο. Οι κτηνοτρόφοι που βγάζουν έξω τα ζώα, η έχουν δικές τους τροφές, ή αγοράζουν πρώτες ύλες κατευθείαν απο αγρότες έχουν σοβαρό πλεονέκτημα, και μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα έξοδα.

Συνεπώς το θέμα "σταβλισμένα ζώα" ή όχι είναι πολύ μεγάλο. Έχει πολύ κουβέντα, και αυτά τα λίγα είναι η προσωπική μου γνώμη, και σίγουρα δε διεκδικώ το αλάθητο. Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο, καλή σας συνέχεια!
   

1 σχόλιο: