Γυμνολαίμικες κότες (transylvanian): Μια σκληρή ράτσα για κρεατοπαραγωγή και αυγά!



Πρόκειται για μια μεγαλόσωμη κρεατοπαραγωγική ράτσα, που έγινε διάσημη παγκοσμίως για την ανθεκτικότητα της σε ασθένειες ενώ ταυτόχρονα παράγει ικανοποιητικό αριθμό αυγών. Προέρχεται απο τη κρύα Γερμανία και πλέον συναντάται σε όλες τις χώρες. Γενικά θεωρείτε μια σκληροτράχυλη φυλή μικτής κατεύθυνσης που κάνει περισσότερο για κρεατοπαραγωγή και λιγότερο για αυγοπαραγωγή.

Αυγοπαραγωγή.
Γεννάνε λίγα αυγά σε σχέση με ιβρίδια όπως οι λέγκορν (leghorn) και οι αύστραλορπ (australorp). Σύμφωνα με εμπειρίες γεννάνε περίπου 140 αυγά το χρόνο, ενώ αν είναι ελεύθερες σε μεγάλο κτήμα μπορούν να φτάσουν και τα 180. Τα αυγά ποικίλουν σε χρώμα και είναι μεγάλα σε μέγεθος. Συνήθως οι κότες αυτές δεν γεννάνε κάθε μέρα, αλλά κάθε δύο μέρες. Μερικοί θεωρούν οτι αυτές οι κότες γεννάνε πιο νόστιμα και θρεπτικά αυγά λόγω του ότι έχουν άγρια συμπεριφορά και δεν επηρεάζονται απο μικρόβια βακτήρια ασθένειες, ενώ όταν βοσκούν τρώνε και κυνηγάνε τα πάντα.
Κρεατοπαραγωγή. Απο τη στιγμή που θα γεννηθούν αναπτύσσονται γρήγορα και πιάνουν κρέας με ικανοποιητικό βάρος μέσα σε 6 μήνες. Τα γυμνολαίμικα κοτοπουλάκια δεν αρρωσταίνουν εύκολα (παρόλο που θα σκεφτόταν κάποιος οτι έχουν ακάλυπτο λαιμό και κρυώνουν). Έχω παρατηρήσει σε δική μου εκτροφή οτι τα γυμνολαίμικα σε σχέση με τα ντόπια κοτόπουλα πέρνουν δύο φορές περισσότερο βάρος και αυτό γίνεται γρήγορα. Σε γενικές γραμμές το βάρος τους όταν μεγαλώσουν φτάνει τα 3-4 kg.

Κλώσσημα & Συμπεριφορά
Πρόκειται για τις πιο επιθετικές κλώσσες που έχω δεί. Μόλις έβαζα το χέρι μου μέσα στη φωλιά η τσιμπιά ήταν τόσο δυνατή που πραγματικά μούδιαζε το χέρι. Επίσης είχαν τόση μανία για να κλωσσήσουν που όταν τις εβγαζα απο τη φωλιά αυτές γύρναγαν πίσω και 10 φορές.

Επίσης ήταν η πρώτη φορά που δεν έπιασε το κόλπο ξεκλωσσήματος! Όπως θα ξέρετε εγώ όταν θέλω να ξεκλωσσήσει μια κότα την ξεχωρίζω σε άλλο μέρος για δύο ημέρες. Ξεχνάνε οτι κλωσσάνε και σε λίγες ημέρες ξεκινάνε πάλι να γεννάνε αυγά. Ωστόσο μια γυμνολαίμικη κότα που κλωσσούσε πρόσφατα δεν έλεγε να ξεχάσει το μητρικό ένστικτο. Μιλάμε για μεγάλη υπομονή και επιμονή!

Άλλο ένα χαρακτηριστικό τους είναι οτι δεν πιάνονται όπως οι άλλες κότες. Είναι άγριες και με το παραμικρό κακαρίζουν ακόμα και τα μεσάνυχτα αν νιώσουν ότι κινδυνεύουν. Θα έλεγα οτι είναι ακατάλληλες κότες για μικρά παιδιά και κοτέτσια μέσα σε κατοικιμένες περιοχές.

Θεωρούνται "ασχημες" κότες απο το ευρύ κοινό, για αυτό δυσκολεύεται κάποιος να τις πουλήσει σε κάποιον που δεν γνωρίζει απο ράτσες. Δείτε φωτογραφίες με τις αποχρώσεις που υπάρχουν, και ένα βιντεάκι με κλώσσα που μόλις έβγαλε τα πουλάκια της.









   

2 σχόλια:

  1. συμφωνω απολυτως τισ εχω σχεδον 10 χρονια και ειμαι ευχαριστημενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο που τις πηρες φιλε,ειναι οι γυμνολαιμικες που κυκλοφορουν γενικα η ειναι οντως ρατσα συγκεκριμενη γυμνολαιμικες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή