Σούπερ μέθοδος για να κλωσσάνε οι κότες. Μερικά ακόμα μυστικά!!



Ένας φίλος πτηνοτρόφος διαβάζοντας την ανάρτηση μας για το ζυμάρι την οποία δημοσιεύσαμε πρίν λίγες ημέρες, σχολιάζει τα εξής....
Καλησπέρα!!! Θέλω να ἐπιβεβαιώσω τον τρόπο ποῦ ἀναφέρει ο φίλος γιά το πώς θα πέσουν κλώσσες οι κότες μας !!! Ναί το ζυμάρι εἶναι πολύ ἀποτελεσματικό καί σχεδόν ἄμεσο ! Ἐγώ τους ἔδινα δύο φορές την ἡμέρα ζυμάρι στό μέγεθος ὅσο ἕνα μικρό μανταρίνι σε 3-4 ἡμέρες ἀγριεύανε ὅταν ἐπέρνα τα αὐγά !!!

Ἀλλά θέλει προσοχή γιατί εγώ την πάτησα πέρση πρίν την σαρακοστή ἔδωσα σε ὅλες τις κότες ζυμάρι γιά νά κάνουν αὐγὰ, διότι μόλις η κότα πέφτη κλωσσα ἀρχίζει να γεννᾶ κάθε ἡμέρα μέχρι νά μαζέψη αὐτά ποῦ θέλη γιά νά τα κλωσσήσει !!! Ἐγώ τους ἔδωσα ζυμάρι πλακωθήκανε καί ἔκαναν αὐγά κάθε μέρα γιά δέκα ἡμέρες καί ἐγώ τα ἐπέρνα ἀλλά η κότα ἀπό την στιγμή ποῦ εἶναι σε περίοδο κλώσσας σταματάει να κάνη μετά αὐγά γιά περίπου 50 ἡμέρες μέχρι να περάσουν οι 20-22 ἡμέρες ποῦ κλωσσάει καί τα πουλιά να εἶναι 20-25 ἡμερῶν, τότε ξαναρχίζει πάλι να κάνη αὐγὰ καί διώχνει καί τα πουλιά τις !!! Ζυμάρι νά δίνεται μόνο στίς κότες πού θέλετε γιά κλώσσσες !!! Αὐτὰ ποῦ σας γράφω εἶναι ἀπὸ προσωπικες ἐμπειρίες καί πειραματισμό !!!

Πατέντα για φωλιά κλώσσας, με ένα τενεκέ, και ένα τούβλο για να βαστάει τα άχυρα...


Καταρχήν να αναφέρουμε ότι όταν λέμε ταίζουμε ζυμάρι τις κότες, εννοούμε την άψητι ζύμη πρίν την ψήσουμε και γίνει ψωμί. Δηλαδή το ζυμάρι που βρίσκεται στο στάδιο της ηρεμίας και φουσκώνει. Αυτό δίνουμε στις κότες και κλωσσάνε. Οι παλιοί όταν θέλαν να κάνουν τις κότες να κλωσσήσουν, δίναν λίγο ζυμάρι ανα λίγες ημέρες, και οι κότες κλωσσούσαν. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό που σας λέω. Όταν οι γιαγιάδες μας ήθελαν την Άνοιξη κλώσσες, επέλεγαν μόνες τους πόσα πουλιά χρειάζεται η οικογένεια και έδιναν ζυμάρι.

Εγώ έχω εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο πάρα πολλές φορές και έχω δεί άμεσα αποτελέσματα. Μέσα σε 10-20 μέρες οι κότες όντως γίνονται κλώσσες. Το θέμα όμως είναι ότι δεν πέφτουν κλώσσες αυτές οι κότες του εμπορίου. Πχ. Δοκίμασα να δώσω ζυμάρι στις κλασσικές χοντρές κότες, και δεν κλώσσούσαν με τίποτα. Όμως είδα κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ. Αυτές οι χοντρές κότες που δε κλωσσούσαν άρχιζαν να αλλάζουν συμπεριφορά, να φωνάζουν όταν επαιρνες τα αυγά, να κάθονται ωρα στη φωλιά κλπ. Αυτά ήταν σημάδια ότι ηθελαν να γίνουν μανούλες αλλά δε μπορούσαν. Αυτό που σας λέω λοιπόν, είναι ότι το ζυμάρι μπορεί να πιάσει ακόμα και με τις απλές κότες. Αρκεί να υπάρχει κάπου μέσα το έντικτο της κλώσσας. Φυσικά για τις ντόπιες ράτσες, νανάκια κλπ, τα αποτελέσματα είναι άμεσα.... Κλωσσάνε πανεύκολα!

Φροντίστε λοιπόν να δώσετε ζυμάρι στις κότες που θέλετε να κλωσσήσουν και όχι σε όλες. Επίσης για να κάτσουν οι κότες κλώσσες, φροντίστε να έχουν πλούσια διατροφή, δηλαδή να τρώνε καλά, χορταρικά, μουσκεμένο ψωμί, αποφάγια απο το σπίτι, κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι, πίτουρο και γενικά ποικιλία στη διατροφή. Φροντίστε επίσης, να έχουν ωραίες φωλιές σε διάφορες μεριές έτσι ώστε να αυξηθούν πολύ περισσότερο οι πιθανότητες να κλωσσήσουν...
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου