Κότες τρώνε τα αυγά που γεννάνε - Κανιβαλισμός μεταξύ κρεατόπουλων στο κοτέτσι. Οριστική λύση με μέθοδο έμπειρου πτηνοτρόφου...



Πολλές φορές έχουμε κότες που σπάνε και τρώνε τα αυγά τους. Είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται. Πολλοί έμπειροι πτηνοτρόφοι προχωρούν, έχουν εφεύρει μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο την οποία θα μοιραστούμε σήμερα μαζί. Η ίδια τεχνική λειτουργεί το ίδιο αποδοτικά και σε κανιβαλλισμούς μεταξύ κρεατόπουλων!

Ρωτάει ο Γιάννης...
Καλησπέρα , έχω μεγάλη απώλεια αυγών και σε κλειστά κοτέτσια και σε ανοιχτό χώρο... το να μην παίρνεις, απο 20 κότες ημερησίως ούτε ένα αυγό , είναι πρόβλημα . Προφανώς οι κλεισμένες το τρώνε (άντε να αρπά και καμιά σαύρα κανένα ) και έξω, έχω θέμα και με τα κοράκια . Κατά καιρούς έχω κάνει διάφορα και εν συνεχεία κάνω , όπως .. έχω παντού αυγά από ασβέστη δεμένα στης φωλιές , έχω ειδικές φωλιές μεταλλικές και ξύλινες , έχω παγίδες για τα κοράκια αλλά .... Στις ξύλινες φωλιές δεν πάνε ποτέ , στις σιδερένιες σπάνια .... άμα πιάσω κανα κοράκι το εκθέτω κι αυτό ομολογουμένος κάνει δουλειά αλλά κρατά μια βδομάδα , τους βάζω αυγά στο φαί για να τα τσιμπήσουν ωστε να τις βιτσιάσω ή να της σφάξω αλλά τα προσπερνάνε αδιάφορες ... δεν ξέρω τι να κάνω . Ένας θείος , μου είπε να κόψω λίγο τα ράμφη με κλαδοψάλιδο αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορά θα μου κάνει , αυγό είναι , όχι πέτρα για να την ζορίσει το κοντύτερο ράμφος ... κάπου έχω ακούσει και για κάποιο σκεύασμα που το βάζω στο νερό αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει και αν αξίζει ... Γενικά αν κάποιος έχει κάποια ιδέα , θα με βοηθούσε πολύ....

Απαντάει έμπειρη πτηνοτρόφος...
 Καλα σου είπε ο θειος για το κοψιμο των ραμφων. Κοβεις λιγο το επανω ΜΟΝΟ ραμφος και ετσι δεν μπορουν να τα σπασουν. Αυτες δοκιμασαν μια φορα και γλυκαθηκαν. Με το κοψιμο του ραμφους δεν θα μπορουν να το κανουν. Επισης μεσα στο φαγητο τους ή σε ενα μπωλ τροφης ριχνε καθημερινως λιγο μαρμαροσκονη. Επισης τα τσοφλια των αυγων που χρησιμοποιεις στη κουζινα σου, αφηνε τα να στεγνωνουν καλα και μετα βαζετα στο μπλεντερ να τα κανεις σκονη. Ριχνε αυτή τη σκονη μαζι με το φαγητο τους. Ετσι παιρνουν πολυ ασβεστιο ωστε να μην εχουν αναγκη να σπανε τα αυγα. Γιατι στην ουσια τα αυγα τα σπανε για να φανε το τσοφλι, και στη συνεχεια.... ποιος εβαλε το δαχτυλο στο μελι και δεν το εγλυψε. Καλη επιτυχια!



Γιάννης...
Κατερίνα τους έχω και μαρμαρόσκονη και τρίβω τ αυγά (αφού βγάλω την μεμβράνη από μέσα ) . Αν κόψω το ράμφος , λές έναν αέρα και μόνο το πάνω ,είναι λεπτομέρεια που δεν ήξερα . Το έχεις κάνει , θα μπορούν μετά να τρώνε χόρτο ?

Απάντηση...
Ναι το εχω κανει καθε φορα που ηταν απαραιτητο. Αυτοτο κανουν ακομα κι σε μεγαλα ορνιθοτροφεια. Μη φοβασαι για το φαί. Μπορουν να τρωνε τα παντα. Και οι δικες μου εξω σε χοραφι βοσκουν και καποιες φορες γεννουν απο δω κι απο κει. Τις κλεινω μεσα 2-3 μερες στο κοτετσι και ξαναερχονται στα ισια τους. Αν θες, πριν πειραξεις τα ραμφη, ασε τες μεσα στο κοτετσι 2-3 μερς με φαί και νερο και θα δεις ποσα γεννουν. Επισης κατι αλλο: παραλειψη δικη μου και συγνωμη που δεν το ανεφερα απο την αρχη.... μηπως τα αυγα σου, τα παιρνει κανενα φιδι;; γιατι συνεβη σε φιλο μου προσφατα. ακουγε τις κοτες που γενναγαν και μεχρι να παει στο κοτετσι το αυγο ειχε εξαφανιστει, ωσπου εκατσε μεσα και παρακολουθησε το τι γινεται. Ετσι ανακαλυψε το φιδι το οποιο καθοταν στο μεσα-κυρτο μερος της φωλιας και καθε φορα που γενναγε μια κοτα το επαιρνε αμεσως. Αν μπορεις να παρακολουθησεις ή να εισαι αμεσα την ωρα που γενναει η κοτα εκει, για να ελεγξεις και αυτη τη πιθανοτητα.

Σχόλιο από Ελληνικές Κότες:
Το κόψιμο του ράμφους είναι μια τεχνική που αν και είναι πολύ αποτελεσματική την έχουμε σαν έσχατη λύση. Για του λόγου το αληθές, κόβωντας το ράμφος της κότας ούτε το τραυματίζουμε ούτε το πονάμε, αλλά ούτε και δυσκολεύουμε το ζωντανό στο φαγητό του. Ωστόσο είναι μια απαραίτητη τεχνική για να τις αποτρέψουμε να τρώνε τα αυγά, αλλά και τυχών κανιβαλισμούς ανάμεσα τους. Το κόλπο είναι εύκολο. Κόβουμε λίγο τη μυτούλα απο το πάνω μέρος στην ακρούλα. Προσέχουμε να κόψουμε μόνο την αιχμηρή ακρούλα, και όχι ποιό μέσα. Είναι πολύ εύκολο δείτε το βίντεο...


   

2 σχόλια:

  1. Πριν απο καιρο, ευρισκα περιπου ενα αυγο σε πληθος 12-13 φαγωμενο. Παρακολουθησα και κατεγραψα γεγονοτα και αντιδρασεις τους σμηνους μου. Παρατηρησα οτι καποιες απο αυτες να γεννουν ορθιες, το δε αυγο που επεφτε πανω στα υπαρχοντα στη φωλια τραυματιζε καποιο ή τραυματιζοταν το ιδιο. Στη συνεχεια η ιδια η κοτα του το εκανε γυριζε και το ετρωγε και καλουσε και τις αλλες. Φαγοποτι γινοταν!
    Εκτοτε επισκεπτομαι τις φωλιες πανω απο πεντε φορες την ημερα (ειναι κοντα στο σπιτι) και μαζευω σχεδον αμεσως τα αυγα. Εκτοτε και παλι, το φαινομενο σταματησε.
    Τα τσοφλια απο την κουζινα του σπιτιου σχολαστικα δινονται στις κοτες, αλλα φαγωμενα αυγα δεν βρισκω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιά φολι μπαλάκι του γκολφ και μαζεύουμε τα αυγά συνεχώς επίσης και αυτό στο νερό τους βοηθάει πολύ δεν μπορούν να τα σπάσουν με τίποτα μετά τα Τ σοφλια και το μάρμαρο στην τροφή τους ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΠΑΕΙΙΙΙΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή