Εκτροφή προβάτων: Μυστικά διατροφής για περισσότερο γάλα, υγιέστατα ζώα, και καλές γέννες!



Το πρόβατο είναι ένα από τα παραγωγικότερα και αποδοτικότερα ζώα της φάρμας, τόσο σε γάλα όσο και σε κρέας. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι διαλέγουν τα πρόβατα για να στήσουν την κτηνοτροφική τους μονάδα, όχι μόνο επειδή παράγουν πολύ, αλλά και επειδή τα προιόντα τους είναι πιο ακριβά, δηλαδή αποφέρουν περισσότερα κέρδη. Μην ξεχνάμε ότι ο έμπορος αγοράζει το πρόβειο γάλα, απο 85λεπτά - 1 ευρώ το λίτρο, ενώ της κατσίκας και της αγελάδας μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50 λεπτά. Το πρόβατο δεν είναι δύσκολο στην εκτροφή του, αρκεί κάποιος να αποκτήσει την πρώτη εμπειρία, να μάθει πως να αντιμετωπίζει τις αρρώστιες, να ταίζει τις σωστές τροφές και να μάθει τα κόλπα του επαγγέλματος που λέμε.

Όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους έτσι  και στην κτηνοτροφία επικρατεί μεγάλη μυστικοπάθεια. Το τονίζω ιδιαίτερα αυτό μιας και όταν βρίσκεται κάποιος στο ξεκίνημα του, είναι δύσκολο να βρεί απο κάπου ένα στήριγμα. Για να πετύχει κάποιος στη κτηνοτροφία και να μπεί με "φόρα" μέσα που λέμε, εκτός απο αγάπη για τα ζώα, και όρεξη για εργασία, χρειάζεται να υπάρχει δίπλα και ένας εμπειρότερος, που να δίνει τις συμβουλές του, μέσα απο την πείρα. Μην περιμένετε ούτε απο βιβλία, αλλά ούτε και απο το ίντερνετ, να γίνετε κτηνοτρόφοι, το επάγγελμα θα το μάθετε δίπλα στα ζώα. Παρατηρήστε τα, και τα ίδια θα σας μάθουν με τα χρόνια όλα όσα χρειάζεστε.

Πρόβατα Χιώτικα τρώνε φρέσκο άχυρο πριν το σούρουπο. Απο τη φάρμα του φίλου μου του Κώστα στο Αγρίνιο


Τα πρόβατα όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι ευαίσθητα ζώα. Αν και αποτελούν χορτοφάγα που έχουν πολύ ίσχυρό πεπτικό σύστημα, φτιαγμένο για να χωνεύει τα πάντα απο χόρτα και καρπούς, μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα. Στις μέρες μας κυκλοφορούν πολλές ασθένειες, και τα πρόβατα χρειάζονται προληπτικά εμβόλια. Πιθανόν αμα πάτε σε ένα κτηνίατρο (ειδικά αν δεν γνωρίζει πάνω στα πρόβατα) μπορεί να σας προτρέψει να αγοράσετε περισσότερα φάρμακα, που μπορεί και να μη χρειάζονται. Σε κάθε περιοχή, ειδικά σε όσες υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι, υπάρχει κάποιος κτηνίατρος που ασχολείτε με το αντικείμενο. Ρωτήστε άλλους κτηνοτρόφους που πάνε, ποιός είναι καλός, και έτσι θα βρείτε το καλύτερο κτηνίατρο.

Η διατροφή των προβάτων για μεγάλη γαλακτοπαραγωγή, και υγιής γέννα, δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο σε τριφύλλι, άχυρο και καλαμπόκι. Οι τροφές αυτές αν και αρκετά θρεπτικές, δεν έχουν τις κατάλληλες πρωτείνες που χρειάζεται το ζωντανό. Ξέρετε τι διεργασίες συμβαίνουν όταν το ζώο ετοιμάζεται να γεννήσει; Ξέρετε τι θρεπτικά συστατικά χρειάζεται για να παράξει γάλα; Το γάλα του προβάτου είναι το πιο παχύρευστο και θρεπτικό γάλα, και αυτό σημαίνει ότι στη διατροφή του πρέπει να δίνονται πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτό που παράγει.

Τα πρόβατα πρέπει να τρώνε μετρημένη τροφή καθημερινά και όχι απεριόριστη. Το λίπος δυσκολεύει τη γέννα. Ωστόσο ένα μήνα πρίν το τοκετό, και κατά την εκτροφή των νεογνών η τροφή πρέπει να είναι αύθονη, και πλούσια. Τότε το ζώο την χρειάζεται περισσότερο.,,,


Έτσι λοιπόν πάμε να δούμε την απαραίτητη τροφή του προβάτου.

Τριφύλλι
Το τριφύλλι είναι η βασική τροφή, και περιέχει πλούσιες βιταμίνες. Το τριφύλλι που ταίζουμε τα πρόβατα πρέπει να είναι καθαρό, δηλαδή να μην έχει νοθεία απο άλλα χόρτα, όπως μουχρίτσα κλπ, που φυτρώνουν μαζί με το τριφύλλι, διότι τότε αλλάζει και η ποιότητα τροφής που ταίζουμε τα πρόβατα. Κατά το δέσιμο της μπάλας, το τριφύλλι δεν πρέπει να έχει υγρασία. Όσο πιο ξεραμένο είναι τόσο πιο καλά θα κρατηθεί στο χωράφι. Αν το τριφύλλι το ντανιάσουμε (κάνουμε σωρό της μπάλες) και έχει υγρασία θα μουχλιάσει. Θα πιάσει μια τοξική σκόνη, η οποία αν και στο μάτι φαίνεται απλή, είναι σκέτο δηλητήριο. Τα μυκήλια που παράγονται απο τους μύκητες, προσθέτουν άναμα στο τριφύλλι και μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Για την πρόληψη αυτού του φαινομένου, δεν ντανιάζουμε πολλές μπάλες την μια πάνω απο την άλλη, αφήνουμε αποστάσεις έτσι ώστε να αερίζονται σωστά. Ο καλός αερισμός του στάβλου είναι επίσης πολύ σημαντικό για να διατηρείτε σωστά το τριφύλλι. Αν το τριφύλλι μας έπιασε αυτή τη κάψα σκόνη, καλό είναι να το λιάσουμε καλά πριν ταΐσουμε τα ζώα.

Άχυρο
Το άχυρο είναι πολύ χρησιμη τροφή για την πέψη και τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Έχετε ακούσει τη παροιμία "φτωχή τροφή σαν άχυρο"; Και όμως αν και φτωχή τροφή, το έντερο λειτουργεί με μπόλικη τροφή εσωτερικά, και φεύγουν τα κόπρανα με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται εσωτερικά προβλήματα.

Καρπός
Όπως είπαμε προηγουμένως χρειάζονται πρωτείνες για να κατεβάσει μπόλικο γάλα το ζώο. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δίνουν σκέτο καλαμπόκι. Όμως χρειάζεται ένα σωστό και πλήρες μείγμα. Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμα πέλετ με σόγια και άλλα βασικά συστατικά. Είναι καλή επιλογή αλλά η δική μου συμβουλή είναι να φτιάξετε μόνοι το δικό σας μείγμα, με καλαμπόκι, σόγια μαρμαρόσκονη κλπ, και πιστέψτε με σε καμία περίπτωση η ποιότητα δεν θα είναι ίδια.

Ποτέ μα ποτέ δεν κάνουμε απότομες αλλαγές στα ζώα. Οι πιο κρίσιμες περίοδοι είναι όταν περνάμε τα ζώα απο την ξηρά τροφή στα χλωρά. Υπάρχουν εποχές που το χορτάρι μεγαλώνει με την ώρα, και βάζουμε τα πρόβατα κατευθείαν στο πράσινο. Αυτό όμως δημιουργεί σόκ στον οργανισμό. Πρέπει μην κάνουμε απότομες αλλαγές. Καλό είναι να αμολάμε αρχικά για λίγο, και να αυξάνουμε τις ώρες πρίν τα πρόβατα αρχίζουν να βασίζονται αποκλειστικά στο έξω για τροφή. Ένας ζωοτέχνης που επισκέφτηκε την φάρμα φίλου μου, είπε ότι τα ζώα αρρωστάινουν όταν τρώνε "ότι να ναι". Ακόμα και τρέλα μπορούν να πάθουν αν τρώνε ξένο μέσα στο τριφύλλι ελιές και άλλα τέτοια. Φυσικά δεν ισχύει απόλυτα αυτό, τα ζώα ότι τα μάθετε θα τρώνε! Απλώς δεν θέλουν απότομες αλλαγές!

Κάτι επίσης βασικό, όταν γεννάνε τα ζώα μας, τα προβατάκια δεν πρέπει να απομακρύνονται απο τη μάνα. Αυτές οι κινήσεις που κάνει το προβατάκι και τραβάει το μαστό, θα διεγείρουν τις ορμόνες του ζώου για να κατεβάσει γάλα όλη την επόμενη περίοδο. Αφήνουμε τα προβατάκια να στρώσουν σωστά τις μάνες και μετά απο κάποιες εβδομάδες μπορούμε να αφαιρέσουμε. Κτηνοτρόφοι που ταίζουν σκονόγαλα απο απο την αρχή, τα ζώα δεν παίρνουν βάρος, ψωφάνε αρρωσταίνουν. Δεν έχει αποτέλεσμα. Μάλιστα ένας κτηνοτρόφος είπε πλέον οτι αποφεύγει το σκονόγαλο, και ταίζει με γάλα απο τα lidl που βρίσκει σε προσφορά, και είναι πολύ καλύτερο.

Αυτά τα λίγα είχα να πω για σήμερα! Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα!




Ο στάβλος όπως βλέπετε είναι πεντακάθαρος, φτιαγμένος από ξύλο με μεράκι από το φίλο μου τον Κώστα. Νομίζω ότι είναι υπόδειγμα κτηνοτρόφου, και του εύχομαι ένα δυναμικό ξεκίνημα, γιατί πραγματικά το αξίζει! Καλές γέννες λοιπόν και πολύ πολύ γάλα!!!
   

2 σχόλια:

  1. 1ο . Διαφημηση τους γερμαναραδες δεν λεει ασε που ολα τα προιοντα τους ειναι
    μεταλαγμενα και χημικα ..
    2ο . Το ξυλο απαγορευετε διοτι κανουν φωλιες οι ψυρες ,ψυλοι,σκουλικια
    κ.λ.π.
    3ο . Για να εχεις παραγωγη και εμπορικο κερδος μονο με φυραματα,πελετ,
    αντιβιωσεις κ.λ.π. αλλιως παρατιστετα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Κατά τις εμπειρίες μου: Όσο γίνεται περισσότερη φυσική τροφή στην φύση, χόρτα και κλαδιά. Για την υγεία των προβάτων και άλλων ζώων. Α)χυμός από φρέσκα λεμόνια στο νερό. Β)σκόνη σκόρδου και πιπέρι καγιέν. Για περισσότερα στην ιστοσελίδα μου : Πρακτικές Θεραπείες στα ζώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή