Πόσα αυγά γεννάνε οι κότες; Πότε γεννάνε περισσότερα, και πότε σταματάνε

NYX


Υπάρχουν ράτσες κότας που γεννάνε ακόμα και 300 αυγά τον χρόνο! Μια κότα μπορεί να γεννά 1 αυγό κάθε ημέρα και να γίνεται συνεχόμενα επι μήνες. Όμως αυτά τα νούμερα συμβαίνουν σε πολύ λίγες ράτσες, και όταν τις έχουμε πολύ καλοταισμένες! Για να λέμε την αλήθεια, οι κότες τις περισσότερες φορές γεννάνε 1 αυγό τη μέρα, και μετά απο 2-4 μήνες κάνουν ένα διάλλειμα, αναλόγως το πτηνό. Η παύση που κάνει η κότα μπορεί να διαρκέσει 1-2 εβδομάδες μπορεί και περισσότερο, και στη συνέχεια ξεκινά πάλι να γεννά αυγά. Η πιο αποδοτική περίοδος στη κότα, είναι όταν γεννάει τους πρώτους μήνες. Η χρονιάρα κότα είναι ανεπανάληπτη στη παραγωγή αυγών. Γι αυτό όλοι όσοι πουλάνε αυγά, σφάζουν τις μεγάλες κότες, και κρατάνε κάθε χρόνο πουλακίδες, δηλαδή κοτούλες 6-8 μηνών που είναι και στη πιο παραγωγική τους ηλικία!


Γενικά στις κότες υπάρχει ένας "κύκλος αναπαραγωγής" όπως σε όλα τα πτηνά. Δηλαδή η κότα σχηματίζει μεγάλους αριθμους αυγών στη κοιλιά της, και προγραμματίζετε να γεννά ένα κάθε μέρα! Αν η διατροφή της είναι τόσο πλούσια, γεννά κάθε μέρα, και μάλιστα πολλές φορές απο τη βιασύνη της να αναπαραχθεί ο οργανισμός, βάζει δύο δύο τους κρόκους στα αυγά, τα οποία είναι τα λεγόμενα δίκροκα αυγά! Δηλαδή 2 αυγά σε 1. Συνήθως οι κότες που τρέφονται καλά γεννάνε μεγάλα, και δίκροκα αυγά, και αυτό το καταλαβαίνουμε ανάλογα με το τι ταίζουμε κάθε φορά.

Η άνοιξη είναι η εποχή που οι κότες γεννάνε τα περισσότερα αυγά. Μερικοί πτηνοτρόφοι μάλιστα βάζουν επίτηδες κοτοπουλάκια αργά το Καλοκαίρι, έως νωρίς το Φθινόπωρο, έτσι ώστε σε 6 μήνες δηλαδή την Άνοιξη να έχουν τη μέγιστη παραγωγή σε αυγά. Την Άνοιξη δε βάζουν άλλα κοτοπουλάκια, έτσι ώστε το φθινόπωρο να υπάρχει και πάλι νέα γεννιά κοτόπουλων που θα γεννά για όλο το χειμώνα. Απο τους πτηνοτρόφους πιστεύεται ότι μια κότα παραμένει παραγωγική, και συμφέρει να την ταίζεις μέχρι και τα 2 της χρόνια. Μόλις φτάσει 3-4 χρονών γίνεται αντιπαραγωγική και τρώει περισσότερο απο όσο παράγει. Ωστόσο όποιος είναι ερασιτέχνης, αυτά είναι λεπτομέρειες!

Αν διατηρήσουμε δροσερή θερμοκρασία και καλό φαγητό, οι κότες παραμένουν παραγωγικές ακόμα και μέσα στον Ιούλιο Αύγουστο. Γενικά πάντως όταν έχουμε παχουλές κότες, και είμαστε στο κάμπο, οι κότες ελαττώνουν σημαντικά τη γέννα τους το Καλοκαίρι. Μετά το φθινόπωρο έρχεται μια είδους "παύση" για να πάρει δυνάμεις ο οργανισμός και να αλλάξει φτερά. Οι κότες αλλάζουν φτερά όπως όλα τα ζώα αλλάζουν τη γούνα τους. Για την αλλαγή φτερών μπορεί η κότα να σταματήσει να γεννά ακόμα και ένα μήνα έως και 40 ημέρες.

Ένα μυστικό που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν στις κότες είναι το εξής. Μια κότα για να φτάσει στη μέγιστη αυγοπαραγωγή της, δεν αρκεί να τη ταίζουμε καλά όταν αρχήσει να γεννάει αυγά. Στη πραγματικότητα όλα ξεκινάνε λίγο καιρό πρίν, όταν η κότα μεγαλώνει και έχει αρχήσει να συγκεντρώνει βιταμίνες ασβέστιο και άλλα συστατικα στο σώμα της. Είναι σαν μια μπαταρά σκεφτείτε. Όταν τη φορτίσουμε καλά αντέχει πάρα πολύ. Έτσι και η κότα όση περισσότερη δύναμη συγκεντρώσει τη προηγούμενη περίοδο τόσο περισσότερα αυγά και θα γεννήσει. Όταν η κότα είναι σε αυγοπαραγωγή, ο οργανισμός καταπονείτε και δυσκολεύεται να συσορεύσει θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως όταν η κότα δεν γεννάει αυγά έχει όλη τη δύναμη να μαζέψει δυνάμεις!

Έχει μεγάλη σημασία τι κότες έχουμε. Οι ράτσες που γεννάνε τα περισσότερα αυγά είναι οι μικρές - κοκκαλιάρες. Γενικά στην αγορά μπορούμε να βρούμε τις κόκκινες isa brown, τις κλασσικές μαύρες αυγόκοτες, αλλά και τις άσπρες τις λέγκορν. Οι χωριάτικη ράτσα γεννά και αυτή καλά αυγά, απλώς μεγαλώνει και για κρέας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρώει περισσότερο και να μην αποδίδει τόσο μεγάλο αριθμό αυγών.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ. Ειδικό βάμμα πρόπολης που μπαίνει στο νερό τους για να μην αρρωσταίνουν ΠΟΤΕ! Καμία επιρροή σε κρέας-αυγά και άμεσα αποτελέσματα! Αποστολή πανελλαδικά μόνο με 4€ μεταφορικά. Τηλ 6992328889. Δείτε εδώ

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου