Πόσα αυγά γεννάνε οι κότες; Πότε γεννάνε περισσότερα, και πότε σταματάνε



Υπάρχουν ράτσες κότας που γεννάνε ακόμα και 300 αυγά τον χρόνο! Μια κότα μπορεί να γεννά 1 αυγό κάθε ημέρα και να γίνεται συνεχόμενα επι μήνες. Όμως αυτά τα νούμερα συμβαίνουν σε πολύ λίγες ράτσες, και όταν τις έχουμε πολύ καλοταισμένες! Για να λέμε την αλήθεια, οι κότες τις περισσότερες φορές γεννάνε 1 αυγό τη μέρα, και μετά απο 2-4 μήνες κάνουν ένα διάλλειμα, αναλόγως το πτηνό. Η παύση που κάνει η κότα μπορεί να διαρκέσει 1-2 εβδομάδες μπορεί και περισσότερο, και στη συνέχεια ξεκινά πάλι να γεννά αυγά. Η πιο αποδοτική περίοδος στη κότα, είναι όταν γεννάει τους πρώτους μήνες. Η χρονιάρα κότα είναι ανεπανάληπτη στη παραγωγή αυγών. Γι αυτό όλοι όσοι πουλάνε αυγά, σφάζουν τις μεγάλες κότες, και κρατάνε κάθε χρόνο πουλακίδες, δηλαδή κοτούλες 6-8 μηνών που είναι και στη πιο παραγωγική τους ηλικία!


Γενικά στις κότες υπάρχει ένας "κύκλος αναπαραγωγής" όπως σε όλα τα πτηνά. Δηλαδή η κότα σχηματίζει μεγάλους αριθμους αυγών στη κοιλιά της, και προγραμματίζετε να γεννά ένα κάθε μέρα! Αν η διατροφή της είναι τόσο πλούσια, γεννά κάθε μέρα, και μάλιστα πολλές φορές απο τη βιασύνη της να αναπαραχθεί ο οργανισμός, βάζει δύο δύο τους κρόκους στα αυγά, τα οποία είναι τα λεγόμενα δίκροκα αυγά! Δηλαδή 2 αυγά σε 1. Συνήθως οι κότες που τρέφονται καλά γεννάνε μεγάλα, και δίκροκα αυγά, και αυτό το καταλαβαίνουμε ανάλογα με το τι ταίζουμε κάθε φορά.

Η άνοιξη είναι η εποχή που οι κότες γεννάνε τα περισσότερα αυγά. Μερικοί πτηνοτρόφοι μάλιστα βάζουν επίτηδες κοτοπουλάκια αργά το Καλοκαίρι, έως νωρίς το Φθινόπωρο, έτσι ώστε σε 6 μήνες δηλαδή την Άνοιξη να έχουν τη μέγιστη παραγωγή σε αυγά. Την Άνοιξη δε βάζουν άλλα κοτοπουλάκια, έτσι ώστε το φθινόπωρο να υπάρχει και πάλι νέα γεννιά κοτόπουλων που θα γεννά για όλο το χειμώνα. Απο τους πτηνοτρόφους πιστεύεται ότι μια κότα παραμένει παραγωγική, και συμφέρει να την ταίζεις μέχρι και τα 2 της χρόνια. Μόλις φτάσει 3-4 χρονών γίνεται αντιπαραγωγική και τρώει περισσότερο απο όσο παράγει. Ωστόσο όποιος είναι ερασιτέχνης, αυτά είναι λεπτομέρειες!

Αν διατηρήσουμε δροσερή θερμοκρασία και καλό φαγητό, οι κότες παραμένουν παραγωγικές ακόμα και μέσα στον Ιούλιο Αύγουστο. Γενικά πάντως όταν έχουμε παχουλές κότες, και είμαστε στο κάμπο, οι κότες ελαττώνουν σημαντικά τη γέννα τους το Καλοκαίρι. Μετά το φθινόπωρο έρχεται μια είδους "παύση" για να πάρει δυνάμεις ο οργανισμός και να αλλάξει φτερά. Οι κότες αλλάζουν φτερά όπως όλα τα ζώα αλλάζουν τη γούνα τους. Για την αλλαγή φτερών μπορεί η κότα να σταματήσει να γεννά ακόμα και ένα μήνα έως και 40 ημέρες.

Ένα μυστικό που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν στις κότες είναι το εξής. Μια κότα για να φτάσει στη μέγιστη αυγοπαραγωγή της, δεν αρκεί να τη ταίζουμε καλά όταν αρχήσει να γεννάει αυγά. Στη πραγματικότητα όλα ξεκινάνε λίγο καιρό πρίν, όταν η κότα μεγαλώνει και έχει αρχήσει να συγκεντρώνει βιταμίνες ασβέστιο και άλλα συστατικα στο σώμα της. Είναι σαν μια μπαταρά σκεφτείτε. Όταν τη φορτίσουμε καλά αντέχει πάρα πολύ. Έτσι και η κότα όση περισσότερη δύναμη συγκεντρώσει τη προηγούμενη περίοδο τόσο περισσότερα αυγά και θα γεννήσει. Όταν η κότα είναι σε αυγοπαραγωγή, ο οργανισμός καταπονείτε και δυσκολεύεται να συσορεύσει θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως όταν η κότα δεν γεννάει αυγά έχει όλη τη δύναμη να μαζέψει δυνάμεις!

Έχει μεγάλη σημασία τι κότες έχουμε. Οι ράτσες που γεννάνε τα περισσότερα αυγά είναι οι μικρές - κοκκαλιάρες. Γενικά στην αγορά μπορούμε να βρούμε τις κόκκινες isa brown, τις κλασσικές μαύρες αυγόκοτες, αλλά και τις άσπρες τις λέγκορν. Οι χωριάτικη ράτσα γεννά και αυτή καλά αυγά, απλώς μεγαλώνει και για κρέας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρώει περισσότερο και να μην αποδίδει τόσο μεγάλο αριθμό αυγών.
   

13 σχόλια:

  1. Είμαι 16 χρονών έχω κότες εδώ και 3 χρόνια περίπου και το καλοκαίρι που πέρασε πήρα κότες από διάφορες Ράτσες ανάμικτα και ειναι 14 ζώα και πιάνω 12,10,9,14 αυγά και δεν ταΐζω φηραμα πως το εξηγητε αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω κότες που γέννησαν για πρώτη φορά Ιούλιο μέχρι Αύγουστο. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα 4 μήνες δεν γεννάνε. Τί γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσέξεις μήπως έχεις Ψείρες στις Φωλιές αν ΝΑΙ πρέπει να Απολυμάνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ 16 χρόνων είμαι και ασχολούμαι με ράτσα κοινή χωριάτικη όχι υβριδια ισχύει ότι κάνουν για κρέας και όντως αν τις ταισεις καλά δεν είναι ανάγκη με φύραμα καλαμπόκι σπαστό, πίτουρο και πολύ πράσινο χορτα σάπιες ντομάτες κρεμμύδια σκόρδα μαρούλια λάχανα για πέταμα τα αποφάγια του σπιτιού όσπρια κλπ συγκεκριμένα ότι χλωρό πράσινο τις κάνει να γεννάνε φουλ κοκκινίζουν τα λειρια τους με το πράσινο και όσο γεννάνε κάνουν αρκετά δικροκα με ένα καλό πετεινό βγάζει πουλιά εύκολα ο καθένας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα εγώ σήμερα από μία κότα πήρα δύο αυγά μέσα σε μία ώρα πώς το εξηγείτε αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα τι ράτσα έχεις η λεγκορν είναι κότα άσπρη ολο γεννάει μιλάμε για τρελή παραγωγη

      Διαγραφή
    2. Εσύ λογικά μας δουλεύεις

      Διαγραφή
  6. Εγώ δεν καταλαβενω γιατί όλοι θέλουν κότες να γεννάνε πολλα αυγα, όταν είσαι παραγωγός το καταλαβαινω αλλά όταν της έχεις για δική σου χρήσει για πιο λόγω? πόσα αυγά μπορείς να φας? μετά πρέπει να σκέφτης και το άλλο κότες που γεννούν πολλά αυγά φθίροντε πολύ γρήγορα και πρέπει να της αντικαταστήσεις κάθε χρόνο ή το πολυ καθε 2 χρονια και το κρέας τους δεν κάνει για κατανάλωση, άρα δεν είναι προτιμότερο να έχεις κότες για διπλο σκοπό? να γεννανε λιγότερα αυγά και να αντέχουν 4 και 5 χρονια και το κρέας να είναι καταναλώσιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. για το κρεας δεν κανει για καταναλωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πώς καταλαβαίνουμε ότι μια κότα είναι μεγάλη σε ηλικία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή