Κόλπα για πολλά κοτοπουλάκια στη κλωσσομηχανή και τεράστια επιτυχία. Όλα τα μυστικά μου!


Για να βγάλουμε πολλά κοτοπουλάκια, πρέπει να γνωρίζουμε κάποια μυστικά, που δυστυχώς οι περισσότεροι πτηνοτρόφοι δε μοιράζονται εύκολα. Για να έχουμε επιτυχία στα κλωσσόπουλα, πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά απο τη στιγμή που μαζεύουμε τα αυγά.
<
Και πως μαζεύουμε τα καλύτερα αυγά;

1.Πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 1 κόκορα στις 7 κότες. Μην ξεχνάμε για να είναι γόνιμα τα αυγά, πρέπει να υπάρχει ένας καλός κόκορας! Αν έχουμε πχ 20 κότες χρειαζόμαστε 3 κοκόρια περίπου. Γενικά όσο πιο μικρόσωμος είναι ο κόκορας, τόσο πιο γόνιμα είναι τα αυγά. 

2. Οι κότες πρέπει να τρέφονται σωστά. Γνωρίζετε ότι όσο πιο καλά τρέφεται μια κότα, τόσο πιο θρεπτικό αυγό παράγει; Και όσο πιο θρεπτικό είναι το αυγό, τόσο πιο μεγάλο και υγιέστατο γεννιέτε το κοτοπουλάκι. Μια καλή διατροφή στη κότα δεν γίνετε μόνο με καλαμπόκι ή φύραμα. Η κότα για να παράξει σωστά αυγά, πρέπει να τρώει πρασινάδα, αποφάγια απο το σπίτι, η να είναι ελευθέρας σε χωράφι. Γενικά μην περιμένετε ποιοτικά αυγά, απο μια φτωχή διατροφή. Να ξέρετε ότι όσο πιο αδύναμο γεννιέτε απο το αυγό το κοτοπουλάκι, τόσο πιο ευαίσθητο στις ασθένειες είναι.

3. Διαλέγουμε πάντα τα καλύτερα αυγά. Εγώ πάντα είχα αδυναμία να μαζεύω τα μεγαλύτερα αυγά, διότι απο αυτά γεννιούνται τα μεγαλύτερα κοτοπουλάκια. Αλλά έχω διαπιστώσει ότι ακόμη και απο τα μικρότερα αυγά προκύπτουν υγιέστατα κοτοπουλάκια. Πρέπει να προσέχουμε τα σκάρτα αυγά. Όσα έχουν εξογκώματα, το τσόφλι έχει ανομοιομορφίες, γενικά για οποιαδήποτε λόγω δείτε κάτι παράξενο σε ένα αυγό μην το βάλετε, στη κλώσσα η στη κλωσσομηχανή. Πάντα τα καλύτερα και πιο καθαρά αυγά, βάζουμε για εκκόλαψη.

Για μεγάλη επιτυχία στη κλωσσομηχανή
Για να έχουμε επιτυχία στη κλωσσομηχανή πρέπει να ακολουθησουμε κάποια σημαντικά βήματα. Ας τα δούμε

1ο βήμα
Προθερμαίνουμε την κλωσσομηχανή τουλάχιστον 1 ώρα πρίν μπούν τα αυγά. Δεν βάζουμε υπερβολική ποσότητα νερού. Δύο ποτηράκια πιστεύω αρκούν. Αν βάλουμε πολύ νερό, έχει αντίστροφα αποτελέσματα, δηλαδή το νερό δεν εξατμίζεται και δεν έχουμε αρκετή υγρασία στα αυγά. Τοποθετούμε τη κλωσσομηχανή, σε ζεστό μέρος, να πατά πάνω σε κάποιο χαλάκι, ρούχο η οτιδήποτε θα την κάνει πιο ζεστή.

2ο βήμα
Τοποθετούμε όλα τα αυγά με την μύτη προς τα κάτω. Αν βάλουμε ανάποδα ένα αυγό το πουλάκι θα πεθάνει. Αν δεν μπορούμε σε μερικά αυγά να ξεχωρήσουμε την μύτη, παίρνουμε ένα φακό, και τσεκάρουμε αν το "κενό αέρος" είναι στο πάνω μέρος. Είναι ένα άσπρο κενό στη μια πλευρά του αυγού και φαίνετε πολύ καθαρά, αν βάλετε το φλάς απο το κινητό.

Αυτό που βλέπουμε στο κάτω μέρος είναι το κενό αέρος. Το αυγό στη κλωσσομηχανή θα μπεί με το κενό αέρος να κοιτά στο πάνω μέρος, και τη μύτη προς τα κάτω. Είναι ένα βασικό μυστικό.



3ο βημα
Τα αυγά πρέπει να έχουν σταθερή θερμοκρασία υγρασία, και να μην ανεβοκατεβαίνει, επειδή ξεχάσαμε επειδή αμελήσαμε να τα προσέξουμε. Πχ ένα μεγάλο λάθος είναι στην υγρασία. Την πρώτη μέρα πολλοί ρίχνουν 3 ποτήρια, πάει η υγρασία στο 70%, μετά απο μέρες ξεχνάνε η υγρασία πάει στο 40% κλπ. Η υγρασία πρέπει μόνιμα να είναι σταθερή. Πχ για τις δύο πρώτες εβδομάδες το 65-70% είναι ένα πολύ καλό νούμερο. Ενώ προς τη τελευταία εβδομάδα το 80% είναι μια χαρά. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, τα αυγά πρέπει να επωάζονται στους 37.7 βαθμούς κελσίου. Προσέξτε πολλές μηχανές δεν έχουν ακρίβεια σε αυτό που δείχνουν. Πειραματιστήτε και βάλτε ένα θερμόμετρο, αυτό που έχουμε για τον πυρετό στο σπίτι, για να δούμε πόσο είναι ακριβώς η θερμοκρασία δίπλα στα αυγά. Αν είναι λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω κατα 0.2 δεν υπάρχει πρόβλημα, αν είναι όμως μεγάλη η διαφορά κάτι πρέπει να κάνουμε

4ο βήμα
Όταν έχουμε τα αυγά στη κλωσσομηχανή τα γυρίζουμε 2 ή 3 φορές τη μέρα. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Μια φορά την εβδομάδα μπορούμε να τους αλλάζουμε θέση. Πχ αυτά που είναι στο κέντρο της μηχανής τα φέρνουμε προς τα έξω, και αυτά που είναι απο έξω μέσα. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζουμε όλα τα αυγά μια καλή ανάπτυξη. Το πουλάκι μόλις μεγαλώνει στο αυγό είναι σαν ένα ένας άνθρωπος. Σκεφτείτε να κοιμάστε το βράδυ και να πρέπει να κάτσετε ακίνητος σε μια μεριά για 1 μέρα. Έτσι και το αυγό θέλει να γυρίζει συνεχώς, να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες σωστά, και να μεγαλώνει χωρίς κανένα πρόβλημα.

5ο βήμα
Τις τελευταίες 3 ημέρες πριν βγούν τα κοτοπουλάκια δεν τα γυρίζουμε καθόλου, και βγάζουμε τη στάρα της μηχανής, δηλαδή αφήνουμε έτσι χύμα και ελεύθερα τα αυγά. Αυτό το κάνουμε για να έχουν χώρο τα αυγά να εκκολαφθούν. Αυξάνουμε την υγρασία ειδικά την τελευταία ημέρα. Εγώ μόλις ακούσω το πρώτο τσίου απο τα αυγά, προσθέτω μια βρεγμένη πετσετούλα, στιμμένη, και τη τοποθετω σε μια γωνία που να μην ακουμπά κανένα αυγό. Το τσόφλι με την πολύ υγρασία μεγαλώνει και σκάνε πετισσότερα κοτοπουλάκια. Τα κοτοπουλάκια δε χρειάζονται τροφή και νερό τις πρώτες 24 ώρες, είναι ήδη χορτάτα απο τον τελευταίο κρόκο που ρουφάνε τη τελευταία ώρα πρίν βγούν απο το αυγό. Δεν επεμβαίνουμε ποτέ να σπάσουμε μόνοι. μας τα αυγά. Αν σπάσουμε αυγά 10 λεπτά πριν την ώρα του πεθαίνει απο αιμοραγία. Το ότι έσπασε με τη μύτη του το αυγό δε σημαίνει ότι έιναι ετοιμο να βγεί. Μπορεί να πάρει ακόμα και 15 ώρες μέχρι να απελευθερωθεί.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου