Τι ζώο τρώει μόνο το κεφάλι από τις κότες; Μόνιμη λύση στο πρόβλημα


Το ζώο αυτό μπαίνει στο κοτέτσι και κόβει το κεφάλι από τις κότες. Μπορεί να αποδεκατίσει ολόκληρη πτηνοτροφική μονάδα μέσα σε μια νύχτα. Οι περισσότεροι πτηνοτρόφοι έχουν πάθει τεράστια ζημιά από αυτό το ζώο, και δυστυχώς ήταν πλέον αργά μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Έχω ακούσει δεκάδες εμπειρίες, όπου ο κόσμος έκλεγε για τη ζημιά που βίωσε. Θυμάμαι μια κυρία πριν 5 χρόνια, η οποία διατηρούσε γνήσιες ντόπιες κότες απο τη γιαγιά της, και μια μέρα μπήκε αυτό το ζώο και αποδεκάτισε ολόκληρο το κοτέτσι. Δεν έμεινε ούτε ένα κεφάλι στο σώμα, όλα ήταν κομμένα, και ο τόπος γεμάτος αίματα.

Πολλοί έχετε ήδη βάλει το μυαλό σας να δουλεύει, τι ζώο μπορεί να είναι αυτό. Άραγε πόσοι μπορείτε να φανταστείτε το μεγαλύτερο εχθρό του κοτετσιού; Θα σας δώσω λίγα ακόμα στοιχεία... Έχει σκούρο τρίχωμα, σε μέγεθος γάτας, συναντάται παντού απο τα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά, μέχρι και μέσα στις πόλεις, σκαρφαλώνει άριστα στα δέντρα, σκάβει το έδαφος, μετακινεί ακόμα και πέτρες για να μπεί στο κοτέτσι, θέλετε και άλλα; Φίλες και φίλοι είναι το κουνάβι! Ο νούμερο ένα εχθρός, και λειτουργεί πολύ ύπουλα. Αν καταφέρει και μπεί στο κοτέτσι ξεκλιρίζει μέχρι και το τελευταίο ζωντανό πουλί. Το πιο αιμοβόρο ζώο. 

Το δείγμα που έχει κάποιος όταν μπεί κουνάβι μέσα στο κοτέτσι είναι, όλα τα πουλιά νεκρά, και όλα με κομμένο κεφάλι, η τραυματισμένα στο λαιμό. Τη χρονιά που έχασα το κοτέτσι μου απο κουνάβι είδα απο κοντά τι κάνει αυτός ο διάβολος του κοτετσιού. Πήρε ΌΛΕΣ τις κότες μου και τις σκότωσε. Άλλες είχαν κομμένο κεφάλι, άλλες είχαν τρύπες στο λαιμό, δίχως άλλο σημάδι, άλλες κότες έλειπαν απο το κοτέτσι και τις βρήκα 10 μέτρα πιο πέρα - τις πήγαινε για τη φωλιά - η κατάσταση πραγματικά ήταν σπαρακτική. Το κουνάβι απαξ και γλυκαθεί απο αίμα στο κοτέτσι, μπορεί με τη μυρωδιά να βρεί το κοτέτσι και τις κότες ακόμα και αν είναι τέλεια προφυλαγμένες. Θα έρχεται στο κοτέτσι για πολλούς μήνες μέχρι να ξεχάσει ότι βρήκε τροφή. Αλλά το αίμα δύσκολα ξεχνιέται.

Αφού μου έφαγε όλες τις κότες πήρα καινούργιες, και έλαβα δραστικά μέτρα. Κάθε βράδυ μόλις σουρούπωνε έκλεινα την πόρτα απο τη κούρνια και έλεγχα αν μπήκαν όλες οι κότες μέσα. Τις μέτραγα μια μια για να βεβαιωθώ ότι δεν έκατσε κάποια στο δέντρο. Παρόλα αυτά όμως είναι αδύνατο να είσαι κάθε βράδυ στο κοτέτσι. Υπήρξαν φορές που δεν έκλεισα τη κούρνια, και όμως δεν έχασα τις κότες απο κουνάβι, μέχρι που κατάλαβα το λόγο. Το κουνάβι δεν μου έφαγε ποτέ τις κότες στο διπλο - περιφραγμένο χώρο που έχω για τις κότες. Δηλαδή παρατήρησα ότι το κουνάβι μπαίνει στον κήπο μόνο κάτω απο το φράχτη και ποτέ σκαρφαλώνοντας. Πόσο μάλλον να περάσει δύο φράχτες. Μάλλον φοβάται πολύ περισσότερο απο εμάς...

Τα κουνάβια φίλες και φίλοι έχουν ηδη ξεκινήσει να κατακτούν και τις πόλεις. Ξέχασα να σας πω ότι οι κότες που έχασα ήταν σε κοτέτσι μέσα στη πόλη, που ο φράχτης είχε ένα ψεγαδάκι, το οποίο έσπρωξε με τη μουσούδα του και μπήκε μέσα. Μια φορά πριν λίγες ημέρες βλέπω μια σκιά να περνά κάτω απο ένα αμάξι. Ήταν βράδυ και δεν έβλεπα καθαρά. Αμέσως όμως είπα, αυτό δεν ήταν γάτα. Μόλις πλησίασα στο αμάξι, και βάζω το κεφάλι κάτω για να δώ, βλέπω δύο μάτια τα οποία έλαμπαν, μια μουσούδα σαν του ποντικού αλλά μεγαλύτερη, και μια άσπρη κυλίδα κάτω απο το σαγόνι. Το κουνάβι αυτό δεν είναι όμως το μοναδικό. Στη πόλη μέσα έχω δει πολλές φορές κουνάβια. Θερίζουν τις πόλεις τα κοτέτσια, και αν δεν βρούν κάτι ζωντανό τρώνε ακόμα και σκουπίδια.

Μερικές ακόμα λύσεις στο πρόβλημα είναι ο σκύλος στο κοτέτσι, ηλεκτρική περίφραξη, και υπάρχει και μια ακόμα λύση. Πάρτε ένα σωλήνα όπως αυτοί που τρέχουν οι νεροχύτες. Σκάψτε μια τρύπα στο χώμα, βάλτε τον μέσα και ρίξτε μια σαρδέλα μέσα. Έτσι και μπεί το κουνάβι δεν μπορεί να ξανα βγεί. Αν και κατα την αποψη μου η λύση δεν είναι να διώξουμε το κουνάβι, αλλά να λάβουμε εμείς μέτρα. Ελπίζω να σας βοήθησαν και οι σημερινές πληροφορίες, οι οποίες είναι χρήσιμες για να μαθαίνουμε τους εχθρούς του κοτετσιού μας!


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου