Οι δύο πιο αυγοπαραγωγικές ράτσες κότας στο κόσμο: Για να παίρνουμε ασταμάτητα αυγά! Τι έδειξε η εμπειρία...

NYX


Όλοι με ρωτάτε με μεγάλη αγωνία, ποια είναι η καλύτερη και η πιο αυγοπαραγωγική ράτσα για το κοτέτσι σας. Είτε σκοπεύετε να φτιάξετε το πρώτο σας κοτετσάκι, είτε να στήσετε την πρώτη πτηνοτροφική σας μονάδα, η επιλογή της ράτσας είναι το βασικότερο κομμάτι. Και ξέρετε γιατί; Γιατί μια κακή ράτσα μπορεί να γεννά, 240 αυγά το χρόνο, και μια άλλη πολύ καλή ράτσα να φτάνει ακόμα και 300.  Φυσιοκά αυτό παίζει μεγάλο ρόλο, εμείς θέλουμε πάρα πολύ οι κότες μας να γεννάνε συνεχώς αυγά, και να μην έχουμε έλλειψη ούτε το χειμώνα ούτε το Καλοκαίρι.
Η πρώτη ράτσα που έχω να προτείνω λοιπόν είναι η Λέγκορν (leghorn). Πρόκειται για μια μικρόσωμη ράτσα, η οποία συναντάται κυρίως σε άσπρο χρώμα, και πιο σπάνια σε καφέ. Θεωρείτε απο πολλούς η πιο αυγοπαραγωγική ράτσα του κόσμου, και σύμφωνα με την δική μου εμπειρία μπορώ να πω ότι ναί είναι απο τις καλύτερες. Τη ράτσα αυτή θα την λατρέψετε γιατί είναι ειδικευμένη στην αυγοπαραγωγική. Μια αποκλειστική ράτσα για αυγά. Γεννάει κυριολεκτικά ασταμάτητα, σχεδόν κάθε μέρα, και απο 10 κότες παίρνετε 8-9 αυγά τη μέρα. Μιλάμε για πολύ μεγάλη παραγωγή, γι αυτό άλλωστε οι περισσότεροι παίρνουν αυτές τις κοτούλες.

Η λέγκορν είναι μια φθηνή ράτσα, τις βρίσκουμε ιδιαίτερα οικονομικά στο εμπόριο, και ο λόγος που έχουν χαμηλή τιμή, είναι η μεγάλη απόδοση τους σε αυγά. Πχ κάποιος που βάζει αυγά στη κλωσσομηχανή απο κότες leghorn την γεμίζει με αυγά πολύ γρήγορα, λόγω της μεγάλης γέννας. Η ράτσα λέγκορν, χρησιμοποιείτε κατα κόρον απο ερασιτέχνες αλλά και απο επαγγελματίες, με κύριο στόχο την αυγοπαραγωγή.

Άλλα χαρακτηριστικά απο αυτές τις κότες είναι ότι τρώνε πολύ λίγο για την τροφή που καταναλώνουν. Είναι πολύ προσαρμοστικές ακόμα και σε συνθήκες κλωβοστοιχείας όπως επίσης και σε ελευθέρα βοσκή στο χωράφι. Όμως όσο καλή είναι αυτή η ράτσα στα αυγά, τόσο κακή είναι σε κρέας. Οι κότες δεν πιάνουν πολύ κρέας είναι μικρόσωμες, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, εφόσον μιλάμε για κότες ειδικά για αυγοπαραγωγήΑς προχωρήσουμε στη δεύτερη ράτσα τώρα! Την πιο διαδεδομένη ράτσα αυγοπαραγωγής, που δουλεύουν τα περισσότερα πτηνοτροφεία, τα καταστήματα που πουλάνε κοτόπουλα, ακόμα και σε λαικές. Η ράτσα αυτή κυκλοφορεί παντού γύρω μας όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν το όνομα της. Απο τους πτηνοτρόφους αυτή είναι η ιδανική ράτσα για αυγοπαραγωγή, εφόσον οι κότες είναι τέλεια προσαρμοστικές, γεννάνε 300 αυγά το χρόνο, και η εμπορική τους αξία είναι πάντα μεγάλη.

Πρόκειται για την καφέ μικρόσωμη ράτσα Ισα μπράουν (Isa Brown). Είναι σχετικά μικρές και κοκκαλιάρες κότες, όμως η αυγοπαραγωγική τους δύναμη είναι τεράστια. Γεννάνε πάρα πολλά αυγά, και αν τις έχουμε περιποιημένες με σωστή διατροφή μπορούν να γεννούν οι 10 κότες 9 αυγά τη μέρα. Οι αποδόσεις τους σε αυγά είναι πλέον γνωστές παγκοσμίως, και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι τις προτιμούν.

Απο την εμπειρία μου, και την εμπειρία άλλων πτηνοτρόφων, αυτές οι δύο ράτσες θεωρούνται το top στην αυγοπαραγωγή. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες ράτσες πολύ αυγοπαραγωγικές, αλλά αυτές οι δύο ράτσες έχουν ένα click περισσότερης απόδοσης. Αυτά για σήμερα και να είστε όλοι καλά.ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ. Ειδικό βάμμα πρόπολης που μπαίνει στο νερό τους για να μην αρρωσταίνουν ΠΟΤΕ! Καμία επιρροή σε κρέας-αυγά και άμεσα αποτελέσματα! Αποστολή πανελλαδικά μόνο με 4€ μεταφορικά. Τηλ 6992328889. Δείτε εδώ

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου