Κότες αυγοπαραγωγής: Απόδοση του κοτετσιού και αρνητικά που μας κρύβουν αυτοί που πουλάνε

NYXΑκούμε κότες αυγοπαραγωγής και κανένας δεν μας έχει πει τα αρνητικά που έχουν αυτές οι κότες. Οι μεγάλοι έμποροι λένε πάρτε τέτοιες κότες θα γεννάνε ασταμάτητα αυγά κλπ κλπ χωρίς καμία αναφορά στα αρνητικά αυτής της ράτσας. Φυσικά οι κότες αυγοπαραγωγής είναι όντως καλές στην παραγωγή αυγών γιατί έτσι είναι "βελτιωμένος" ο οργανισμός τους, όπως είναι φυσικό όμως εκτός απο τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και μειωνεκτήματα.

Αρχικά να δούμε τι ράτσες υπάρχουν για αυγοπαραγωγή. Εδώ στο blog μου αρέσει να λέω αλήθειες, εμπειρίες και όχι θεωρίες ή μου είπε κάποιος κλπ. Για αυγοπαραγωγή ακούμε για πολλές ράτσες όπως οι λέγκορν οι άυστραλορπ οι λόχμαν γερμανίας η ακόμη και κοινές κότες που υπάρχουν στο εμπόριο και δεν εντάσσονται σε κάποια ράτσα. Οι λέγκορν είναι άσπρες μικρόσωμες με σπαστό κόκκινο λειρί, και είναι φούλ παραγωγικές σε αυγά. Οι άυστραλορπ είναι μαύρες είναι απο την Αυστραλία και έχουν επίσης καλή αυγοπαραγωγή όχι όμως όπως λένε "οι θεωρίες" για 300 αυγά το χρόνο. Αυτοί είναι μύθοι που χτίστηκαν για να βγάζουν χρήματα αυτοί που τις προωθούν.

Κότα λέγκορν - Αυγοπαραγωγής
Οι κοινές κότες αυγοπαραγωγής που πουλάνε σε διάφορα καταστήματα με ζωοτροφές είναι επίσης μικρόσωμες και έχουν μεγάλη απόδοση σε αυγά. Όταν ακούμε κότες αυγοπαραγωγής φυσικά καταλαβαίνουμε ότι προορίζονται αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό και δεν έχουν κρέας για να πει οτι θα χορτάσει κάποιος. Αν κάποιος σφάξει κότες για αυγοπαραγωγή ζήτημα αν θα φτάσουν 2 κότες για μια οικογένεια. Δεν έχουν ψαχνό και είναι όλο κόκκαλα.

Φυσικά όταν κάποιος θέλει να βγάλει χρήματα απο τα κοτόπουλα συμφέρει να ασχοληθεί με την πώληση αυγών. Είτε για φαγητό είτε προς γονιμοποίηση σε άλλους που βάζουν κλωσσομηχανές κλπ. Η πώληση αυγών είναι κερδοφόρα αρκεί να έχει κάποιος κόσμο να τα δώσει. Σε αγροτικές περιοχές για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο να πουλήσεις αυγά γιατί όλοι έχουν δικές τους κότες και κοτέτσια.

Τα θετικά μιας ράτσας αυγοπαραγωγής είναι ότι παράγει πολλά και μεγάλα αυγά μονάδα βάρους και ταυτόχρονα καταναλώνει πολύ τροφή. Αυτό είναι που έχει οδηγήσει τους περισσότερους στις κότες αυγοπαραγωγής επειδή κάνουν περισσότερη οικονομία στη τροφή. Φανταστείτε να έχετε κότες 3 κιλά η μια να κάνουν λίγα αυγά και να τρώνε κιλά ολόκληρα από καλαμπόκι τη μέρα. Σίγουρα δεν συμφέρει!

Τα αρνητικά όμως στις αυγοπαραγωγικές κότες, πέρα απο το ότι δεν κάνουν για κρέας είναι ότι είναι πιο επιρρεπής σε ασθένειες - πχ αν μεγαλώσουμε κοτοπουλάκι χωρίς να τους κάνουμε τα απαραίτητα εμβόλια ειναι πολύ ριψοκίνδυνα. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες κότες που δεν έχουν τα εμβόλια τους. Αν κολλήσει μια. και δεν έχουν κάνει εμβόλια μπορεί να χαθούν όλες μέσα σε λίγες ημέρες. Πολύ προσοχή λοιπόν με τους χώρους να μην πατάνε σε λάσπες να έχει καλή αποστράγγιση το έδαφος να υπάρχει καθαριότητα και το κυριότερο σωστή και πλήρης τροφή με βάση το καλαμπόκι.

Το μεγαλύτερο μειωνέκτημα που δεν λέγεται "προς τα έξω" είναι οτι αυγοπαραγωγικές κότες ρίχνουν αισθητά την παραγωγή τους μετά τον πρώτο χρόνο ζωής. Δεν νοείτε κότα απο αυτές που λένε στη θεωρία για 250 ή 300 αυγά να γεννάνε το ίδιο καλά μετά απο 2 χρόνια ζωής. Γι αυτό στα πτηνοτροφεία κρατάνε τις κότες να γεννάνε ένα χρόνο και μετά τις σφάζουν. Για να έχουν περισσότερο κέρδος. 

Σε γενικές γραμμές σαν αυγοπαραγωγική ράτσα η λέγκορν είναι πολύ καλή και καταναλώνει πολύ λίγη τροφή σε σχέση με τα αυγά που γεννάει. Η αύστραλορπ κατά τη γνώμη μου είναι μεν για αυγά αλλά εγώ πιστεύω οτι είναι και διπλού σκοπού, δηλαδή κάνει για κρέας και δεν αποδίδει τόσο καλά σε αυγά. Ελπίζω να σας βοήθησα με το σημερινό άρθρο, ότι απορίες έχετε αφήστε σχόλιο!
ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ. Ειδικό βάμμα πρόπολης που μπαίνει στο νερό τους για να μην αρρωσταίνουν ΠΟΤΕ! Καμία επιρροή σε κρέας-αυγά και άμεσα αποτελέσματα! Αποστολή πανελλαδικά μόνο με 4€ μεταφορικά. Τηλ 6992328889. Δείτε εδώ

   

6 σχόλια:

 1. το καλοαμπόκι άκουσα οτι παχαίνει τις κότες και αυξάνετε το λίπος της ...ισχύει? και όσες κότες έχον σπαστό λειρί είναι λέγκορν ?αγόρασε ένας γείτονας άσπρες αλλά και καφέ.είναι λέγκορν και οι δύο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΝΕΙ ΛΙΠΟΣ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΑΣ ΤΟ ΧΗΜΟΝΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

   Διαγραφή
 2. οχι δεν ειναι λεγκορν. ισως ομως εχουν και γονιδια δεν ξερεις ποτε... οι λεγκορν εκτος απο ασπρο χρωμα τις βρισκεις και σε καφε αλλα ειναι πιο σπάνιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εμενα οι κοτες μου ειναι αυγοπαραγωγης και καθε χρονο συμπληρωνω και λιγες ακομα και γεννανε συνεχεια ολες εκτος απο ενα μηνα τον χειμωνα. Τωρα απο 26 κοτες περνω 60 αυγα την εβδομαδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 8:35 λίγα αυγά πάιρνεις για τις κότες που έχεις.
  Εγώ όλο τον χειμώνα από τις 40 έπαιρνα 20-28 αυγά την ημέρα. δηλ ~168 αυγά την εβδομάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για μένα οι καταλληλότερες είναι οι διπλού σκοπού, για αβγά αλλά έχουν και ικανοποιητικό κρέας. Δε διαπρέπουν σε κανένα από τους δυο τομείς αλλά έχουν αξιοπρεπείς επιδόσεις. Η αβγοπαραγωγή τους εξαρτάται όχι μόνο από την τροφή αλλά και από το πόσο ελεύθερες είναι.Οι ντόπιες ελληνικές κοτούλες είναι οι πιο αβγοπαραγωγικές, όλο ξενομανία!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή