Σε όλους όσους ασχολούνται με τα κοτοπουλάκια έχει τύχει να αρρωστήσουν. Η πιο συχνή ασθένεια είναι το κρύωμα δηλαδή να βαριανασαίνουν και να ροχαλίζουν, και το πρόβλημα προέρχεται από τον πνεύμονα στο αναπνευστικό σύστημα. Όταν μας την αρπάξουν τα κοτοπουλάκια μπορούμε αν τους δώσουμε αντιβίωση να τα επαναφέρουμε και αυτά θα αναπτυχθούν κανονικά χωρίς πρόβλημα. Τέτοιου είδους κρυώματα παθαίνουν συχνά τα μικρά κοτοπουλάκια. Τα πουλάκια που προέρχονται απο φυλές ιβριδίων αυγοπαραγωγής κρεατοπαραγωγής είναι πιο ευάλωτα στην ασθένεια, και καμιά φορά αν δεν προσέξουμε μπορεί να κολλήσουν και καμία πιο σοβαρή ασθένεια.
Εκτός απο κρύωμα τα πουλιά μπορούν να κολλήσουν και άλλες ασθένειες θανατηφόρες όπως η ψευδοπανώλη η κοκκιδίωση η βρογχίτιδα. Για την ψευδοπανώλη και την βροχίτιδα μπορούμε να κάνουμε εμβόλιο και τα πουλάκια δεν θα μπορούν να αρρωστήσουν. Για τη κοκκιδίωση συνήθως έχουν φάρμακα τα φυράμαα αντικοκκιδιωσης οπότε δεν είναι απαραίτητο το εμβόλιο. Για το κρύωμα όμως δεν υπάρχει εμβόλιο και καμιά φορά τα πουλιά μπορεί να μην επανέλθουν ούτε με αντιβίωση. Η καλύτερη αντιβίωση που κυκλοφορεί και δίνουμε για το αναπνευστικό είναι η baytril 0.5. Αν ρωτήσουμε κτηνίατρο ξέρει να μας δώσει οδηγίες για τη χρήση του φαρμάκου.
Σήμερα όμως δεν θα πούμε πως θα θεραπεύσουμε τα άρρωστα πουλιά αλλά πως θα αποφύγουμε τις ασθένειες. Τα κοτοπουλάκια είναι πολύ ευαίσθητα στο βρέξιμο. Δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να πατάνε σε βρεγμένο έδαφος πόσο μάλλον να κοιμούνται σε βρεγμένο μέρος. Οι ποτίστρες πρέπει να είναι φτιαγμένες έτσι να μην χύνεται ούτε σταγόνα κάτω και τα πουλιά να είναι αδύνατο να πέσουν μέσα. Αν ένα κοτοπουλάκι βραχεί έχει συντριπτικές πιθανότητα να αρπάξει πνευμονία. Και ξέρετε η πνευμονία μπορεί να είναι η αρχή για να έρθει μια άλλη πιο σοβαρή ασθένεια.
ΕΙΚΟΝΑ Θερμομάνες για κοτοπουλάκια με λάμπα ταίστρα και ποτίστρα όπως πρέπει να είναι για να μην κρυώνουν και αρρωσταίνουν |
Ο πρώτος μήνας ανάπτυξης των κοτόπουλων είναι πολύ κρίσιμος. Τις πρώτες 30 ημέρες πρέπει να είναι σε ζεστό θερμαινόμενο μέρος, χωρίς υγρασία και βρεγμένα σημεία. Η λάμπα που θα βάλουμε στα κοτοπουλάκια πρέπει να είναι σε σημείο που τα πουλάκια να μην απομακρύνονται απο αυτή αλλά ούτε και να κάθονται στριμωγμένα όλα μαζί για να ζεσταθούν. Πρέπει ο χώρος να είναι κλειστός και να μην έρχεται αέρας διότι και πάλι μπορεί να αρρωστήσουν. Μια καλή προληπτική θεραπεία για να είναι δυνατά τα πουλιά είναι να βάζουμε στο φαγητό τους και λίγη βρασμένη ρίγανη. Τους κάνει πολύ καλο και σκοτώνει όλα τα βακτήρια και τα μικρόβια.
Εκτός από την "Τεχνητή" ανάπτυξη των κοτόπουλών υπάρχουν και οι κλώσσες. Σε μια τέτοια περίπτωση αν έξω βρέχει πρέπει η κλώσσα να μην έχει πρόσβαση σε βρεγμένο έδαφος. Τα πουλάκια δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να βραχούν. Γι αυτό προτείνετε να την έχετε σε κλειστό χώρο χωρίς να βάζει νερό. Θέρμανση δε χρειάζεται ακόμα και αν είναι χειμώνας. Τα πουλιά που μεγαλώνουν με κλώσσα είναι πολύ ανθεκτικότερα απο αυτά που μεγαλώνουν με λάμπα και έχουν άλλα ένστικτα. Συνεπώς δεν αρρωσταίνουν γιατί έχουν μεγαλώσει πολύ όπως ορίζει η φύση.
Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο για τα ωραια αρθρα που βρηκα εδω μεσα.
εχω ενα μικρο προβληματακι.
σε κοτοπουλακια (μηχανης) δυο εβδομαδων που διατηρω σε σταθερη θερμοκρασία 32 βαθμών παρατηρω τις τελευταίες μια-δυο μερες ενα μικρο φτερνισματακι.
απο διαθεση, ορεξη, τροφη τα βλεπω καλά.
Μπορεί να κρυωσαν?
τι να προσεξω?
το πρωτο εμβολιο (σταγονα στο ματι) εχει γινει σε ηλικια 4 ημερών.
Καλησπέρα έχω ένα πρόβλημα έχω μια ηκοσαρια κοτοπουλα κοντα 35 40 ημερών κάπου εκεί και στην αρχή τα είχα σε κλουβί μετά όταν μεγάλωσα περισσότερο τα έβαλα σε έναν περιφραγμένο μέρος με σπιτάκια και σήμερα έβρεξε αλλά φαίνονται μια χαρά υπάρχει πιθανότητα να πάθουν κάτι και τι μπορώ να κανω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα εχω καμια 30 κοτοπουλα 5 μηνών και άρχισαν να ψοφάνε ποτε 3 την ημέρα ποτε 1 παρατήρησα ότι στο στιθωστους δεν έχουν καθόλου κρέας τη μπορει να είναι ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας!! Όταν λέτε στο μείγμα βρασμένη ρίγανη.. δηλαδή;; Να βράσω τη ρίγανη και να βάλω το νερό;
ΑπάντησηΔιαγραφή