Ένα μεγάλο ερώτημα γεννάται, όταν φτάνει η ώρα να βάλουμε τα αυγά στην κλωσσομηχανή μας. Πόσες φορές πρέπει να τα γυρίζουμε κάθε μέρα για να έχουμε καλύτερη επιτυχία; Τι θα συμβεί αν τα γυρίζουμε λιγότερες φορές; Μπορεί να είναι αυτός ο λόγος που δεν εκκολάπτονται οι νεοσσοί; Αυτά και πολλά άλλα θα απαντήσουμε σήμερα!
Αρχικά να εξηγήσουμε το φαινόμενο. Τι παθαίνουν οι νεοσσοί όταν δεν γυρνάμε τακτικά τα αυγά; Ας το αναλύσουμε. Ο νεοσσός όταν αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα στο αυγό θρέφεται απο τον κρόκο. Ο κρόκος βρίσκεται πάντα απο πάνω του. Αν κάνει πάνω απο 12 ώρες να γυριστεί το αυγό το έμβρυο θα "πλακωθεί" απο τον κρόκο και θα σκάσει πολύ γρήγορα.
Γυρίζοντας το αυγό φροντίζουμε να αλλάζει διαρκώς η θέση του κρόκου μαζί με το έμβρυο. Το κοτοπουλάκι αναπτύσσεται σωστά όταν το αυγό πρέπει να γυρίζεται αρκετές φορές κάθε μέρα. Για παράδειγμα η κλώσσα γυρίζει τα αυγά πολλές φορές κάθε μέρα. Αν την παρατηρήσετε θα καταλάβετε κάτι πολύ σημαντικό.
Η κλώσσα βλέπει και πίσω απο το τσόφλι. Η κλώσσα διεσθάνεται τον παλμό του έμβρυου ακόμα και όταν βρίκεται στα πρώτα στάδια της επώασης. Η κλώσσα γυρίζει τα αυγά ανάλογα με τις ανάγκες τους νιώθει τις ζωντανές ψυχούλες που μεγαλώνουν μέσα. Η κλώσσα θα γυρήσει τα αυγά μονο όταν το χρειάζονται.
Συνεπώς λοιπόν ακόμα και η καλύτερη αυτόματη κλωσσομηχανή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μητέρα φύση. Υπάρχουν μηχανές που γυρίζουν τα αυγά ακόμα και κάθε ώρα, όμως τα γυρίζουν όλα και όχι κάποια επιλεκτικά όπως θα έκανε η μητέρα τους.
Η πρόταση μου για όσους έχουν μια απλή χειροκίνητη η αυτοσχέδια (ημιαυτόματη) κλωσσομηχανή είναι να γυρίζουν τα αυγά τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα. Ειναι το λιγότερο που μπορούμε να επέμβουμε. Και τα αυγά όταν τα πιάνουμε να φοράμε γάντια ή να τα έχουμε καλά πλυμμένα. Όπως σας έχω τονίσει και σε άλλες αναρτήσεις τα αυγά είναι πολύ ευάλωτα σε ασθένειες και οταν βρίσκονται σε θερμοκρασίες 37.7 οC.
Θα πρέπει να σας τονίσω πως τις 3 τελευταίες μέρες τα αυγά δεν θέλουν γύρισμα. Για να εκκολαυθεί ένας νέοσσος κότας θέλει περίπου 21 ημέρες. Αν κάνει ζέστη μπορεί να σκάσει 1-2 μέρες νωρίτερα. Ενώ αν κάνει κρύο 1-2 μέρες αργότερα. Στις μηχανές που οι θερμοκρασίες είναι πλήρως ελεγχόμενες , οι νεοσσοί σκάνε στις 21 ημέρες. Εμείς σταματάμε κάθε επέμβαση (γύρισμα) την 18η μέρα.
Σύντομα νέο άρθρο για να μάθετε πως να ελέγχετε τα αυγά αν έχουν πουλάκι μέσα η είναι χωρίς σπόρο. Μείνετε συντονισμένοι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου