Πως ξεκλωσσάει μια κότα; Σε πόσες μέρες θα γεννήσει πάλι αυγά;



Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν θέλουμε να κλωσσάνε άλλο οι κότες μας. Πχ για παράδειγμα όταν απο τις 10 κότες έχουμε 3 και 4 να κλωσσάνε δεν παίρνουμε αυγά. Η κότα που κλωσσάει διακόπτει την αυγοπαραγωγή της ακόμη και για 3 μήνες. Αμα την αφήσουμε να κλωσσήσει 21 ημέρες κάνουν να βγούν τα αυγά, βάλε και 1-2 μήνες που μπορούν να μεγαλώσουν τα κοτοπουλάκια τους, μπορούν συνολικά αν τα προσθέσουμε να μας βγούν 2 και 3 μήνες. Αυτό σημαίνει μια μεγάλη διακοπή στην αυγοπαραγωγή. Εν αντιθέση αν "ξεκλωσσήσουμε" μια κότα και τη βγάλουμε απο τη φωλιά, αυτή μπορεί να γεννήσει πάλι σε 2 με 3 εβδομάδες περίπου. Αρκεί να κάνουμε σωστά τα βήματα. Πάμε να τα πούμε λοιπόν;

Πως ξεκλωσσάει μια κότα;
Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε αν όντως κλώσσάει. Το σημάδι μιας κότας κλώσσας είναι ότι κάθεται το βράδυ στη φωλιά, ανασηκώνει το φτέρωμα της, και κάνει ένα περίεργο ήχο. Είναι εμφανώς πιο επιθετική όταν πλησιάζουμε το χέρι μας. Η κοιλιά της απο κάτω είναι ζεστή και αν υπάρχουν αυγά είναι και αυτά ζεστά. Αν τα αυγά είναι κρύα δεν είναι κλώσσα το πιθανότερο.

Το δεύτερο βήμα είναι να την απομακρύνουμε απο την φωλιά, και να τη κλείσουμε σε ένα κλουβί, ή ένα καλά περιφραγμένο χώρο, που να μην υπάρχει η φωλιά της. Εγώ προσωπικά κάνω το εξής κόλπο. Παίρνω ένα άδειο καφάσι - αυτό για τα φρούτα - το γυρίζω ανάποδα, βάζω τη κλώσσα μέσα, και στο επάνω μέρος του καφασιού τούβλα η πέτρες για να μη φύγει. Βγάζω τη κότα για νερό και φαγητό μια φορά τη μέρα, και μετά τη ξανα κλείνω μέσα στο καφάσι. Κάποιος που έχει κλουβί μπορεί να βάλει μέσα στο κλουβί φαί και νερό και να μη χρειάζεται να βγάλει τη κλώσσα έξω. Η κότα σταματάει το κλώσσημα σε 3 ημέρες αφού την απομακρύνουμε απο τη φωλιά της. Καμιά φορά και απο την δεύτερη ημέρα.

 Σε πόσες μέρες θα γεννήσει πάλι αυγά η κλώσσα
Η κότα που μόλις έχει ξεκλωσσήσει, θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες μέχρι να γεννήσει πάλι αυγά. Ξέρετε μόλις μια κότα κλωσσά, γεννάει και το τελευταιο αυγό που έχει μέσα στη κοιλιά της, και αδειάζει τελείως εσωτερικά. Συνεπώς μια κλώσσα για να ξεκινήσει να γεννά αυγά πρέπει να συμπληρώσει μια περίοδο για να δημιουργηθούν και πάλι αυγά στη κοιλιά.

   

3 σχόλια:

  1. Παλιά,για να ξεκλωσσήσει τη βούταγαν σε νερό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να πάθει πνευμονία και να κολλήσουν όλες μετά.
      Αναβράζον ντεπόν ή άλλο αναβράζον αντιπυρετικό στο νερό της.
      Εννοείται απομονωμένη.
      Σε 4 μέρες είναι οκ.

      Διαγραφή
    2. Τdepon anabrazon kani doulia

      Διαγραφή