Το μυστικο για μεγαλη αυγοπαραγωγή: Παλιά στα χωριά οι γιαγιάδες έδιναν στις κότες...



Παλιά στα χωριά οι γιαγιάδες τι έδιναν στις κότες και έπερναν τόσα αυγά;
Οι κότες μας χωρίζονται σε φυλές αυγοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής.Όταν μιλούμε για παραγωγή αυγών, πάντοτε αναφερόμαστε στις αυγοπαραγωγικές φυλές πχ Ηyline, Leghorn, Lohman ή άλλες ελαφρές φυλές και διασταυρώσεις που έχουν πάντως ως στόχο την παραγωγή αυγών.

Δεν έχει νόημα να διατηρούμε κρεατοπαραγωγικές κότες και εν γένει μεγαλόσωμες ράτσες για να μας γεννούν αυγά, διότι ακόμη και με παροχή ποιοτικού σιτηρεσίου θα γεννούν λίγα αυγά, με επιπλέον μειονέκτημα την μεγάλη κατανάλωση τροφής.

Αν δούμε τα έτοιμα σιτηρέσια που προσφέρουν οι εταιρίες ζωοτροφών, θα παρατηρήσουμε ότι για την περίοδο της αυγοπαραγωγής, οι πρωτεΐνες (ολικές αζωτούχες) ανέρχονται σε ποσοστό 16-18% , η λυσίνη (βασικό αμινοξύ) σε ποσοστό 0,8-0,9 % , το ασβέστιο σε ποσοστό 2,5-3%, καθώς και επαρκείς ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Όταν λοιπόν οι κότες μας τρέφονται μόνο με μείγματα σπόρων (τρίσπορα) που περιέχουν πρωτεΐνες περίπου σε ποσοστό 10%, ή ακόμη χειρότερα μόνο με καλαμπόκι ( πρωτεΐνες 9%) ή απλώς με πράσινα λαχανικά, είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή θα «στεγνώσουν», δλδ η τροφή τους δεν θα έχει επαρκή συστατικά αφενός για να αυξήσουν και να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, και αφετέρου για να παράξουν αυγά, τα οποία άλλωστε προκαλούν την απώλεια πρωτεϊνών και ασβεστίου από την κότα.

Προσωπικά επειδή δεν γίνεται να φτιάξω δικό μου σιτηρέσιο, αγοράζω έτοιμο από εταιρία ζωοτροφών. Απλώς για να αποφύγω τα γενετικά τροποποιημένα δημητριακά (σόγια-καλαμπόκι),αγοράζω τροφές GMO free (όχι απλώς εγκεκριμένα GMO).Καθημερινά παίρνω από τον μανάβη ό,τι φρούτα και λαχανικά έχει για πέταμα και τα δίνω όλα στις κότες, οι οποίες έχουν μια μικρή έκταση πρασίνου μισού στρέμματος για την βοσκή τους. Στην τροφή ρίχνω που και που μια χούφτα μαρμαρόσκονη,για επιπλέον ασβέστιο. Η παραγωγή αυγών με αυτά τα δεδομένα είναι γύρω στα 6 αυγά ανά κότα την εβδομάδα, από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.Οι κότες μου είναι ράτσας Hyline.

Παραθέτω μερικές βασικές απορίες και ποιές κατ’εμέ πρέπει να είναι οι ενέργειές μας. Εννοείται πως είναι προσωπικές απόψεις, πάσα διαφωνία δεκτή!





«Οι κοτές είναι ελευθέρας βοσκής, δεν χρειάζονται έτοιμη τροφή γιατί τρώνε ό,τι βρούν»
Όταν λέμε ελευθέρας βοσκής, εννοούμε ένα χωράφι με μόνιμη βλάστηση και υγρό χώμα, ώστε οι κότες να καταναλώσουν μια μεγάλη ποικιλία χόρτων και εντόμων ,αλλά και να μπορούν να σκάψουν αναζητώντας σκουλήκια και έντομα. Έτσι, συμπληρώνουν την διατροφή τους καταναλώνοντας λιγότερη έτοιμη τροφή. Μια μικρή αυλή άνευ πρασίνου και σκαμμένη σαν να είναι σεληνιακό τοπίο προφανώς και δεν αποτελεί χώρο ελευθέρας βοσκής.

«Παλιά στα χωριά οι γιαγιάδες έδιναν στις κότες λίγους σπόρους ,και είχαν αυγα»
Πράγματι. Και μάλιστα, συχνά καλλιεργούσαν οι ίδιοι τα δημητριακά και δεν στοίχιζε τίποτε να δίνουν στις κότες τους από αυτά. Και έδιναν και τα περισσεύματα του σπιτιού. Πόσα αυγά έπαιρναν; Όσα έκανε η κότα! Τα πουλερικά ήταν πραγματικά ελευθέρας βοσκής, που οι παλιοί απλώς συμπλήρωναν την διατροφή τους με λίγους σπόρους. Μιλάμε όμως για 2-3 αυγά την εβδομάδα. Δεν είχαν την απαίτηση για αυγό κάθε ημέρα!



«Δεν δίνω φύραμα γιατί έχει μεταλλαγμένα»
Όντως η σόγια που κυκλοφορεί στα φυράματα είναι κατά κύριο λόγο γενετικώς τροποποιημένη (GMO). Δεν είναι σίγουρος αν αυτό είναι κακό, αλλά προσωπικά προσπαθώ να αποφύγω τέτοιες τροφές. Υπάρχουν όμως και μείγματα αυγοπαραγωγής χωρίς GMO σόγια, αναζητήστε τα σε σοβαρές εταιρίες. Είναι λίγο πιο ακριβές αυτές οι τροφές από τις συμβατικές. Αλλά είπαμε να έχουμε υγιεινά αυγά, δεν συμφωνήσαμε πως θα τα παράγουμε και πιο φθηνά από αυτά στο supermarket έτσι;

«Τρώνε το σωστό φαγητό, βοσκάνε όσο θέλουν,αλλά γεννούν λίγο»
Οι κότες είναι ευαίσθητες στις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας. Επίσης επηρεάζονται από την αλλαγή των ωρών ημέρας και νύκτας. Είναι φυσικό το φθινόπωρο να πέφτει η παραγωγή αυγών, καθώς η ημέρα μικραίνει και οι νύχτες αρχίζουν να είναι ψυχρές. Επίσης την περίοδο που χάνουν φτερά, συνήθως νωρίς το Φθινόπωρο και αναλόγως την ράτσα ,πάλι μειώνουν την παραγωγή, καθώς οι πρωτεΐνες φτιάχνουν το νέο φτέρωμα.Στα πτηνοτροφία έχουν τεχνητό φωτισμό ώστε τα πουλερικά να νομίζουν πως έξω είναι ακόμη ημέρα,να τρώνε πιο πολύ και να γεννούν περισσότερο.Εμείς δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες,κατά συνέπεια μια μείωση της παραγωγής λόγω των παραπάνω θεωρείται φυσιολογική.

«Τρώνε μόνο ό,τι περισσεύει από το σπίτι»
Είναι να απορεί κανείς πως περιμένουμε και αυγά μονάχα με τέτοια διατροφή.Όχι μόνο είναι ελλιπής αλλά αν περιέχει και ψωμιά το μόνο που θα κάνει είναι να τις γεμίσει λίπος.Μια παχιά κότα πάντοτε μειώνει τα αυγά.

Ελπίζω να βοήθησα. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
Επιμέλεια: Γιώργος Μπούμπας για το blog Ελληνικές Κότες
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου