Όλοι αυτή τη περίοδο μεγαλώνουν τα δικά τους κοτοπουλάκια που είτε τα αγόρασαν είτε τα έβγαλαν οι ίδιοι. Το ερώτημα που έχουν οι περισσότεροι όμως είναι πότε θα γεννήσουν και πότε είναι έτοιμα για φαγητό.
Ένα κοτόπουλο για να ενηλικιωθεί και να ξεκινήσει την ωοτοκία χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες ζωής. Συνήθως γύρω στούς 8 μήνες γεννάνε οι περισσότερες κότες και όταν "ξεχαράξουν" δηλαδή ξεκίνησουν να γεννάνε τις ονομάζουμε πουλακίδες. Τα πρώτα αυγά είναι μικρά με κυλίδες αίματος επάνω. Καθώς περνούν οι μέρες - εβδομάδες όμως μεγαλώνουν και οι κότες μας ειναι πλέον ωοπαραγωγικές! Πιστεύεται ότι τα πρώτα αυγά που γεννάει μια πουλακίδα είναι πολύ θρεπτικά σαν το πρωτόγαλα μιας αγελάδας, άλλα δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο επιστημονικά.
Τα κοτοπουλάκια που γεννήθηκαν το καλοκαίρι πχ θα γεννήσουν αρχές της Άνοιξης! Εκείνη είναι και η περίοδος που οι κότες γεννάνε τα περισσότερα αυγά. Αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο είναι οι ώρες ηλοφάνειας. Οσο μεγαλύτερη η μέρα τοσα περισσότερα τα αυγά!
Για να γίνει ένα κοτόπουλο για κρέας χρειάζονται επίσης τουλάχιστον 6-8 μήνες. Τα κοκόρια τα σφάζουμε πάντα πριν λαλήσουν διότι το κρέας αλλάζει γεύση. Επίσης δεν σφάζουμε ποτέ κότες (που γεννάνε) το καλοκαίρι διότι το κρέας μυρίζει. Τα κοτόπουλα που μεγαλώνουμε δίνουμε τις πρώτες 40 ημέρες φύραμα και στην συνέχεια ξεκινάμε να τους δίνουμε σπαστό καλαμπόκι με σιτάρι. Περισσότερο καλαμπόκι σπαστό όμως διότι είναι πιο θρεπτικό.
Τα πουλιά του εμπορίου (σφαγμένα) είναι έτοιμα για σφάξιμο σε 6-8 εβδομάδες. Πως αυτά αναπτύσσονται τόσο γρήγορα; Οι εταιρίες όπως η π**** έχουν ειδικά εκτροφεία με μόνιμο φωτισμό και ταίζουν ειδικά φυράματα με ορμόνες. Φυσικά οι ορμόνες αυτές καταναλώνονται με την τροφή η το νερό και η ανάπτυξη είναι ταχύτατη.
Θυμάμαι ένα συγγενή μου που είχε γνωστό μέσα στην εταιρία με τα κοτόπουλα και του είχε δώσει ένα τσουβάλι από αυτό το φύραμα. Είχε ορμόνες και η ανάπτυξη ήταν τρελή.
Τα δικά μας κοτόπουλα για να πιάσουν κρέας πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Αλλά το κόλπο με το φωτισμό το χρησιμοποιούν πολλοί εκτροφείς προκειμένου να έχουν πιο γρήγορη ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου