Μεγάλωμα γουρουνιού στο σπίτι. Η πάχυνση η τροφή και ο χώρος!



Το γουρούνι είναι ένα πολύ αποδοτικό ζώο της φάρμας. Όλοι παλιά είχαν ένα γουρούνι για να εκμεταλλεύονται όλα τα αποφάγια που περισσεύουν απο το σπίτι. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το γουρούνι προσφέρει πολύ κρέας με μικρό κόστος. Ως γνωστόν το πρώτο παμφάγο ζώο της φάρμας είναι του γουρούνι, και μετά οι κότες. Το γουρούνι σε αντίθεση με τις κότες τρώει τα πάντα. Απο ψωμιά αποφάγια, φλούδες απο πορτοκάλια, φλούδες απο πατάτες, βολβούς, ελιές, κουκούτσια, χόρτα, πρασινάδες, κολοκύθες, βελανίδια κλπ. Οτιδήποτε πάει το μυαλό σας το γουρούνι το τρώει, και γι αυτό όλοι κρατάνε 1-2 γουρουνάκια για να εκμεταλλεύονται όλες αυτές τις τσάμπα τροφές, και να έχουν και δωρεάν κρέας - που πιο νόστιμο δεν υπάρχει.


Ο χώρος που θα ζεί το γουρούνι
Το γουρούνι σκάβει! Έχει τόση δύναμη στη μουσούδα του, που μπορεί ακόμα και βαριές πέτρες και τσιμεντόλιθα να μετακινήσει. Όλοι όσοι έφτιαχναν το "γουρουνο κούμασο" με σκέτο χώμα κάτω, το μετάνιωναν οικτρά, εφόσον το γουρούνι πολύ γρήγορα θα σκάψει λαγούμι για να αποδράσει. Είναι πολύ έξυπνο ζώο. Όπως αναφέρει φίλος χαρακτηριστικά... "έφτιαξα κουμάσι μόνο με χώμα, και τρελάθηκα. Το γουρούνι έσκαψε μέσα σε λίγες μέρες απο κάτω. Σκάβει και δύο μέτρα λαγούμι".
Συνεπώς το σωστό κουμάσι πρέπει να είναι τσιμενταρισμένο κάτω τουλάχιστον 6 πόντους. Μπορεί να σκάψει και το τσιμέντο αν είναι πολύ λεπτή η επιφάνεια του. Σύμφωνα με δεδομένα που έχει το site Ελληνικές Κότες ο χώρος που θα ζεί το γουρούνι πρέπει να είναι περίπου 5 τετραγωνικά. Αλλά και μεγαλύτερος χώρος δεν πειράζει. Για δύο γουρούνια χρειάζεται μεγαλύτερος χώρος πχ 8 τετραγωνικά περίπου. Το δοχείο που θα τρώνε τα γουρούνια πρέπει να είναι πολύ βαρύ, για να μη μπορούν να το γυρίσουν ανάποδα. Μια πατέντα που είδα απο φίλο μου είναι ένα παλιός νιπτήρα. Τον ξήλωσε και τον έκανε ταΐστρα για τα ζώα. Εναλλακτικά μπορούμε να βρούμε κάτι άλλο που είναι βαρύ για να τρώνε τα ζώα.

Το νερό απαγορεύεται να το δίνουμε σε ποτίστρα. Το γουρούνι είναι πολύ βρώμικο ζώο. Όπότε η μόνη λύση είναι με πιπίλες για τις οποίες μπορούμε να ρωτήσουμε σε μαγαζιά με ζοτροφές και εξοπλισμό για ζώα.

Η καθαριότητα στο κουμάσι, πρέπει να είναι συχνή για να μη βρωμάει όλο το κτήμα. Πρέπει με ένα λάστιχο να ξεπλένουμε τις βρωμιές, και αν μπορούμε να φτιάξουμε ένα βόθρο κάτω απο το κουμάσι θα ήταν το ιδανικό, για να πλένουμε και οι βρωμιές να φεύγουν κάτω μέσα στο χώμα.

Ενας φίλος λέει την εμπειρία του στο site Ελληνικές Κότες...
Εγω τα γουρούνια μου τα εχω σε τσιμεντο 4 τετραγωνικά κουμάσι με 2 πιπιλες για νερό , καιχτιστη ταιστρα - ενα βοθρο και νερο με πιεση κοντα για καλο πλυσιμο, επισης καλο ειναι να τα βλεπει ηλιος. Αυτα που βλεπετε είναι δύο ζωντανα απο 35 κιλα τα φτανω 160 περιπου. Συμβουλη οχι πολλα πολλα οσο ειναι μικρα γιατι ειναι πανεξυπνα θα δεθεις και θα εχεις προβλημα οταν ερθει η ωρα.



Διατροφή στα γουρούνια
Για γρήγορη πάχυνση υπάρχει έτοιμο φύραμα. Τα γουρούνια μεγαλώνουν ταχύτατα και το κρέας γίνετε νόστιμο. Το φύραμα που προορίζεται για γουρούνια ονομάζεται βίτα. Φίλος μου που μεγάλωσε γουρούνια με τέτοιο φύραμα μεγάλωσαν απίστευτα γρήγορα και το κρέας ήταν αρκετά νόστιμο.

Η άλλη επιλογή είναι με καλαμπόκι πίτουρα κλπ. Αν επιλέξουμε να μεγαλώσουμε το γουρούνι με δικές μας τροφές και καλαμπόκι το κρέας θα γίνει πολύ ανώτερο στη νοστιμιά. Εννοείτε φυσικά ότι είναι στην επιλογή του καθενός τι θα ταίσει τα ζωντανά του.

φωτογραφίες απο τον φίλος μας τέο...



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου