Πως μπορούμε να κάνουμε τις κότες να κλωσσήσουν?



Πολλοι ανθρωποι εχουν πολλες κοτες αλλα δυσκολα τις βλεπουν να πεφτουν κλωσσες. Ειναι χαρακτηριστικο το οτι απο ολοκληρα κοτετσια με 60-100 κοτες συνηθως κλωσσαει 1-2 η μερικες φορες και καμια. Γιατι συμβαινει ομως αυτο? Μπορουμε να τους ξυπνησουμε το ενστικτο?Ας το αναλυσουμε...

Οταν ενα αυγο μπαινει μεσα σε κλωσσομηχανη , και το χειροτερο μεγαλωσει με τεχνητα μεσα δηλαδη λαμπα , μειωνονται οι πιθανοτητες να κλωσσησει οταν μεγαλωσει. Ειναι αξισημειωτο να αναφερθει οτι η μανα κλωσσα επικοινωνει με τα πουλακια απο τις πρωτες μερες της επωασης. Δηλαδη η κοτα που γινεται κλωσσα και επωαζει τα αυγα της βλεπει και αισθανεται τα πουλακια να αναπτυσσονται απο πολυ μικρα και ακουει την καρδουλα τους να χτυπαει. Οταν λοιπον τα πουλακια επωαζονται και μεγαλωνουν με τεχνητα μεσα και οχι ετσι οπως εχει μελετησει η μητερα φυση ειναι φυσικο και επομενο το ενστικτο να αλλοιωνεται  και στο τελος μετα απο πολλες γεννιες αναπαραγωγης  οι κοτες να ξεχνουν εως και 100% το σημαντικοτερο αναπαραγωγικο σταδιο της ζωης τους , το ενστικτο της ΚΛΩΣΣΑΣ.

Το βασικοτερο στοιχειο λοιπον που πρεπει να εχουν τα πουλια μας για να κλωσσησουν ειναι τα γονιδια , δηλαδη τα γεννετικα χαρακτηριστικα που φερουν απο τους προγονους τους.  

Αφου λοιπον η ρατσα που εχουμε εχει στο αιμα της το αιμα της ΚΛΩΣΣΑΣ τοτε προχωραμε στο επομενο σταδιο το οποιο ειναι η  προτροπη να ωθησουμε την κλωσσα να καταλαβει οτι οι συνθηκες ειναι οι καταλληλες για να φερει τα παιδακια της στο σωστο περιβαλλον.



 Η θεση της φωλιας της πρεπει να ειναι ηρεμη σκοτεινη και απολυτα προστατευμενη ετσι ωστε να την ωθει να βγαλει προς τα εξω το ενστικτο της ΚΛΩΣΣΑΣ. η καταλληλη θεση της φωλιας ειναι πολυ σημαντικο κομματι για να γινει μια κοτα κλωσσα. Αξιζει να αναφερθει οτι μια κοτα προτιμαει η θεση που θα κλωσσησει να μην εχει οπτικη θεση τετοια που ο ανθρωπος να μπορει να την δει ευκολα. πχ η φωλια να κοιταζει προς τον τοιχο. Επισης αλλο ενα σημαντικο κομματι ειναι οι κοτες να βλεπουν εναν αριθμο αυγων  μεσα στις φωλιες. Δηλαδη αν μια κοτα βλεπει  πολλα αυγα μεσα στη φωλια της τοτε ειναι πολυ πιθανο να νομιζει οτι ειναι δικα της και να προσπαθησει οσο το δυνατον πιο γρηγορα να αναλαβει τις υποχρεωσεις της. Ωστοσο ολα αυτα δεν ειναι κανονες και ειναι πολλες κοτες που δεν κλωσσουν ευκολα και ας εχουν στα γονιδια τους το ενστικτο αυτο.

Ειναι κανονας αλλωστε οτι οταν μια κοτα εχει πολλα αυγα να γεννησει ακομα οσα ''κολπα'' και αν κανουμε εμεις δεν προκειτε να κλωσσησει τοτε που εμεις θελουμε. Το μονο σιγουρο ομως ειναι οτι με τους παραπανω τροπους θα ωθησουμε μια κοτα να κλωσσησει.


   

4 σχόλια:

  1. απο οτι λενε ο αριθμος των αυγων πρεπει να ειναι μονος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. exo ena kotetsi trion eton ,me 15 kotes mia fora exi klosisi mia kota,me ti tropo eksanagkazo mia kota na gini klosa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάρεις μια ή δύο κόρες κοκορομαχες. Κάθονται συνεχεια

      Διαγραφή
  3. Παιδιά εμένα ένας μου είπε πως παλιά εδεναν τις κότες με σκοινί τα πόδια τους και μετά τους έβαζαν τα αυγά από κάτω τους και αυτές καθόταν και ας μην ήθελαν υσχεει??? Και οι κότες κοκορομαχες ποιες εννοείται??

    ΑπάντησηΔιαγραφή