Λίγοι γνωρίζουν αυτά τα μυστικά της εκκόλαψης στη κλωσσομηχανή για να βγαίνουν όλα τα κοτοπουλάκια και να μην υπάρχουν απώλειες. Όποιος έχει βάλει κλωσσομηχανή για να αναθρέψει τα δικά του κοτόπουλα και να ζήσει τη χαρά της δημιουργίας έχει βιώσει επίσης και τις απώλειες - νεκρά κοτόπουλα στο αυγό - οι οποίες είναι συνηθισμένες και συμβαίνει λόγω της άγνοιας που επικρατεί γύρω απο το θέμα και της μη σωστής πληροφόρησης. Δυστυχώς υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουν όρεξη να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, και θέλω να ελπίζω οτι αυτό θα αλλάξει κάποια στιγμή. Σήμερα θέλω να σας πω μερικά μυστικά για την υψηλή εκκολαψιμότητα στη μηχανή, όπως τα έχω καταγράψει από την εμπειρία μου και τις κότες που εκτρέφω χρόνια τώρα.
Αρχικά στην επιλογή των αυγών πριν τα βάλουμε στη μηχανή πρέπει να γνωρίζουμε οτι είναι γονιμοποιημένα. Η ανοιξη είναι η ιδανικότερη περίοδος και έχει τα περισσότερα γονιμοποιημένα αυγά, αντιθέτως το χειμώνα πολλές κότες γεννάνε άσπορα, δηλαδή μη γονιμοποιημένα αυγά - δεν ζευγαρώνει καλά ο κόκορας. Για να γνωρίζουμε πότε τα αυγά μας είναι καλά, σπάμε μερικά και βλέπουμε αν έχουν σπόρο μέσα. Το δεύτερο στάδιο είναι να τα βάλουμε στη μηχανή η οποία πρέπει να είναι καλά απολυμασμένη με χλωρίνη. Τα αυγά τα τοποθετούμε με τη μύτη προς τα κάτω. Αν σε μερικά αυγά δε ξέρουμε ποια είναι η μύτη μπορούμε με το φλας του κινητού να φωτίσουμε τις δύο μεριές και όπου δούμε κενό (είναι ένα κυκλικό σημάδι) - αυτό είναι το κάτω μέρος του αυγού και η μύτη προς την αντίθετη πλευρά. Αν βάλουμε το αυγό ανάποδα στη μηχανή αυτό δε θα σκάσει ποτέ.
Πριν βάλουμε τα αυγά στη μηχανή την αφήνουμε 3-4 ώρες να πάρει μπρος. Δεν κάνει να βάλουμε τα αυγά αν δε ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί θα ανέβει και η υγρασία - το νερό χρειάζεται μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να εξατμιστεί - τότε τοποθετούμε τα αυγά όλα με φορά προς τα κάτω. Μερικοί εφαρμόζουν το εξής κόλπο. Δε γεμίζουν όλες τις θήκες με αυγά αλλά αφήνουν 2-3 κενές στη μέση για να διαδίδεται καλά η θερμότητα και ο αέρας. Δε ξέρω κατα πόσο στέκει αυτή η μέθοδος αλλα δε παύει να χρησιμοποιείτε από αρκετούς έμπειρους. Επίσης πρέπει να ξέρουμε οτι τα αυγά που θερμαίνονται καλύτερα στη μηχανή είναι αυτά που βρίσκονται κοντά στη πηγή θερμότητας - στη ερασιτεχνικές είναι εκεί που βρίσκεται ο ανεμιστήρας - και αυτά είναι που θα σκάσουν πρώτα στην εκκόλαψη.
Ένα καλό κόλπο σε όσους βάζουν μηχανή είναι να σκεπάσουν τη μηχανή με κάποιου είδους μονωτικό υλικό πχ κουβέρτα για να γίνεται εξοικονόμηση σε ρεύμα και τα αυγά να ζεσταίνονται όλα πολύ καλά. Προσέχουμε μόνο να αφήσουμε ένα κενό εκεί που είναι ο εξαερισμός για να ανανεώνεται το οξυγόνο.
Αν η μηχανή που έχουμε είναι αυτόματη τα αυγά γυρίζουν συνέχεια αλλά αν είναι ημιαυτόματη πρέπει με ένα μοχλό να τα γυρνάμε εμείς. Το καλύτερο είναι να τα γυρνάμε όσο περισσότερο μπορούμε, και το ελάχιστο είναι 2 φορές τη μέρα.
Μόλις περάσουν 18 περίπου ημέρες βγάζουμε τις θήκες και αφήνουμε χύμα τα αυγά μέσα. Το μεγάλο μυστικό όμως είναι να αυξήσουμε πολύ την υγρασία για να μαλακώσει το τσόφλι και να απελευθερωθούν τα πουλάκια. Μια καλή τεχνική είναι να βρέξουμε με χλιαρό νερό ένα βαμβακερό ύφασμα και να το βάλουμε σε κάποια γωνιά μέσα στη μηχανή. σκοπός να φτάσουμε την υγρασία στο 80+ όπου τα τσόφλι μαλακώνει πάρα πολύ και τα πουλάκια βγαίνουν κατευθείαν δε ταλαιπορούνται.
Αυτά είναι τα μυστικά που ήθελα να μοιραστώ σήμερα με όλους, σύντομα θα υπάρξει και άλλη ανάρτηση, στο μεταξύ αν έχετε απορίες αφήστε σχόλια η στείλτε μας εμαιλ!
Το πληρως ανεπτυγμενο πουλακι μεσα στο αυγο και μη δυνανοτητα του να βγει ειναι ο μεγαλυτερος εφιαλτης.Απο 34 αυγα περυσι εβγαλα τα 24 και τα 9 ειχαν ολα πληρως ανεπτυγμενα πουλακια νεκρα, και ενα ασπορο.Η μηχανη ειναι αυτοσχεδια δικη μου.Αυτο που νομιζω ειναι οτι δεν τα καταφερνουνν να βγουν τα πουλακια διοτι δεν μπορουν να σπασουν το αυγο λογω της υγρασιας.Εχω δοκιμασει τα παντα.Η φετινη δοκινη που θα κανω ειναι με εμβαπτιζομενη αντισταση σιλικονης ετσι ωστε να μπορει να εξατμιζει το νερο και πιο γρηγορη αλλα και μεγαλυτερη υγρασια.
ΑπάντησηΔιαγραφήPol
εγω εχω 50% απωλιες καθε χρονο......η ασπορα η πληρως ανεπτηγμενα αλλα δεν βγαινουν. η κλωσομηχανη που εχω ειναι αυτοσχεδια και το γυρισμα γινετε με το χερι και τα αυγα ειναι...πλαγιαστα
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν εχω αυγοθηκες
Ουτε η κοτα εχει αυγοθηκες, τα αυγα μενουν οριζόντια. Το οτι το κοτοπουλακι δεν καταφερνει να σπασει το τσοφλι σημαινει οτι δεν ειναι αρκετα δυνατο. Οσα βοηθησα εγω ο ιδιος να εκολαφθουν, δεν τα καταφεραν αργοτερα ή ειχαν κακη αναπτυξη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσοστα πανω απο 60-70% ειναι μεγάλη επιτυχια. Σημαντικος παραγωντας εκολαψημοτητας ειναι το ποσο φρεσκα ειναι τα αυγα. Μετα απο 5-6 μερες τα ποσοστα εκολαψης μειωνονται σημαντικα
ΑπάντησηΔιαγραφήποιος σου ειπε οτι η κοτα τα εχει οριζοντια; Για παρατηρησε καλυτερα την επομενη φορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτα πουλακια βγαινουν με στραβα ποδια,δαχτυλα και τα μπουτια σπαγκατο ξερει κανεις γιατι;
ΑπάντησηΔιαγραφή