Τι ταΐζουμε τα κοτοπουλάκια για να αναπτυχθούν γρήγορα



Όλοι όσοι ασχολούνται με τις κότες και εκτρέφουν μόνοι τα δικά τους κοτοπουλάκια ψάχνουν για τροφές που έχουν γρήγορη ανάπτυξη. Αλήθεια ποια είναι η πιο οικονομική και ταυτόχρονα η πιο αποδοτική λύση; Εδώ στο blog έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το συγκεκριμένο θέμα και έχουμε αναφέρει μεθόδους βιολογικού φυράματος. Σήμερα θα μιλήσουμε για την εύκολη λύση με έτοιμη τροφή που προμηθεύομαστε απο το καταστήματα ζωοτροφών και έχουν απίστευτη ανάπτυξη!

Η τροφή που αναφέρω δεν είναι άλλη από το έτοιμο φύραμα, το οποίο περιέχει αλεύρι καλαμπόκι σόγια μαρμαρόσκονη βιταμίνες και άλλα πρόσθετα που βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη. Οι αναλογίες εξαρτώνται ανάλογα με το κατάστημα και η τιμή επίσης. Συνήθως το τσουβάλι των 25 κιλών κοστίζει 14 ευρώ. Το φύραμα είναι αναγκαίο στα κοτόπουλα για να πάρουν δύναμη τα κόκκαλα τους και να πιάσουν κρέας. Αν η τροφή τους τον πρώτο μήνα είναι ελλειπή δεν θα αναπτυχθούν και μπορεί να αρρωστήσουν. Μην ξεχνάμε ότι αδύναμος οργανισμός σημαίνει μηδέν άμυνα σε μικρόβια.

Όταν δίνουμε φύραμα στα κοτοπουλάκια μπορούμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη με τα λιγότερα χρήματα. Αν φυσικά θέλουμε να έχουμε μια πολύ ποιοτικότερη τροφή μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας με της εξής αναλογίες:
  • 1 κιλό καλαμποκάλευρο (ειναι φθηνό και διατίθεται σε καταστήματα με ζωοτροφές)
  • 1/4 κιλού γάλα σε σκόνη για πουλιά
  • 1/4 κιλού αλεύρι σιταρι
  • 1 κουταλιά μαρμαρόσκονη,
  • 1 κουταλιά κοφτή αλάτι ψιλό
Εγώ προσωπικά όταν έχει υγρασία έξω και κρατάω τα πουλιά μέσα σε κλούβα δίνω έτοιμο φύραμα που είναι πιο πλήρες και βοηθάει περισσότερο τα πουλιά. Δείτε μερικές φωτογραφίες με τη κλώσσα που έχει γεμίσει τις κοιλίτσες απο τα κοτοπουλάκια της. Είτε το πιστεύετε είτε όχι κάτω απο τα φτερά της έχει 20 φτερωτές ψυχούλες...



   

7 σχόλια:

  1. για τα κοτοπουλακια οσο ειναι μικρα,δεν υπαρχει κατι καλυτερο απο σογια για να αναπτυχθουν γρηγορα,θελουν πολυ πρωτεινη..τωρα αν καποιος δεν θελει να χρησιμοποιησει σογια στο μιγμα που αναφερεις ειναι καλυτερο το κριθαρι αντι για σιταρι.Το κριθαρι εχει πρωτεινη ενω το σιταρι περισσοτερη ενεργεια(γι'αυτο χρησιμοποιειται και σαν τροφη σε μεγαλες κοτες για ωοτοκια).Επισης οσον αφορα το γάλα σκόνη,ειναι ένας μεγαλος μύθος.η κοτα δεν εχει τη δυνατοτητα να διασπασει τη λακτόζη.πετυχαινεις πολύ καλύτερα αποτελεσματα αν χρησιμοποιήσεις μαρμαρόσκονη,ασε που είναι και πολύ φθηνότερη,Η αποψη μου εξάλου είναι,οτι αν το κοτοπουλάκι χρειαζόνταν γάλα θα θηλαζε,οπως και τα θηλαστικα.Επισης σαν συμβουλή αποφυγετε τα πίτουρα σε πουλια εως 3 μηνων ή τουλάχιστον μην ξεγελιεστε και ταιζετε πουλά πιτουτρα(εξαλου το οτι τα πιτουρα ειναι φθηνα,δεν ισχυει πλεον,ιδια τιμη στο κιλο εχουν με το καλαμποκι και 1-2 λεπτα μονο φθηνοτερα απο το κριθαρι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποσο πρεπει να τρωνε τη μερα?το δικο μου συνεχεια τρωει και πειναει....ειναι φυσιολογικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους έβαλα φυραμα αλλά δε φαίνεται να τρώνε... Μπορώ να κάνω κάτι για να φάνε? Είναι τριών ημερών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βράσε αυγουλάκια κάντα σφιχτά,τρίψτα και δώσε τα ότι καλύτερο την 1 εβδομάδα

      Διαγραφή
  5. Πόσες φορές την ημέρα τα ταιζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή